Lövöldözéssel ünnepelték a bronzérmet

2008.09.02. 18:37 Módosítva: 2008.09.02. 21:44
Kit érdekel Kína és Amerika, ha togói szlalomkajakosnak, mongol cselgáncsosnak, bahreini futónak vagy mauritiusi bokszolónak is lehet szurkolni? Országok, ahol egy bronz is eufóriát okozott, mert Pekingben ünnepelhettek először olimpiai sikereket.

A pekingi olimpián minden eddiginél több - 87 - ország szerzett érmeket, közülük 55-nek a sportolói aranyat is nyertek, ami szintén rekord. Van tehát élet Kína és az USA versengésén túl is, és ehhez kellettek azok az országok, amelyek eddig soha nem értek fel a dobogóra az olimpián. A most véget ért játékokon hét ország gyűjtötte be első érmét, kettő pedig az eddigi dobogós helyek után az első aranyát ünnepelhette. És van egy ráadás.

Import győztesek

Az első érmet szerzők közül talán Togóé volt a legemlékezetesebb eset. Az afrikai ország színeiben egy Franciaországban született szlalomkajakos, Benjamin Boukpeti az utolsó méterekig a győzelemre is esélyes volt. Miután óriási meglepetést okozott, az ünneplés közben elárulta, eddig egyszer, gyerekként járt Togóban, úgyhogy most már ideje lenne megnézni újra az országot. Azóta ünnepélyes külsőségek között fogadta az ország teljes vezetése Loméban, a fővárosban.

Importált a bahreiniek első érme is, amely rögtön arany lett. Ezt a világklasszis középtávfutó, a többszörös vébégyőztes Rashid Ramzi hozta 1500 méteren. Ő 2002 óta az Arab-öböl menti ország állampolgára, de ideje nagy részét eredeti hazájában, Marokkóban tölti. Az olajból meggazdagodott és az olimpiákon 1984 óta szereplő Bahrein sokat költ a sportra, ennek lett meg az eredménye.

Újabb exszovjet ország

Talán nem meglepőek egy volt szovjet tagköztársaság sikerei a küzdősportokban. Tádzsikisztán esetében az első olimpiai érem dicsősége a 73 kilós cselgáncsosnak, Raszul Bokijevnek jutott. Ha neki sikerült, újabb dobogós helyet szerzett az ázsiai országnak a szabadfogású birkózó, a 84 kilós Juszup Abduszalomov. A döntőben simán kapott ki a grúz Revazi Mindorasvilitől, majd összeesett a sajtótájékoztató felé vezető úton.

A háború sem akadály

Pekingben súlyos konfliktusok sújtotta országok is éremig jutottak végre. Az egyik ilyen Szudán, amelynek ezüstöt szerzett 800 méteren a futó Iszmail Ahmed Iszmail. Afganisztán egy 58 kilós taekwondós révén bronzzal került fel az éremtáblázatra. A 21 éves Rohullah Nikpai a kétszeres világbajnok spanyol Juan Antonio Ramost győzte le. Sikere után rögtön gratulált neki Karzai elnök, a déli Kandaharban pedig lövöldözéssel egybekötött ünneplés kezdődött. Nikpai maga is szenvedett a háborútól, egy ideig egy iráni menekülttáborban élt. Most házzal ajándékozta meg a hálás állam.

A bő egymilliós Indiai-óceáni szigetország, Mauritius is 2008-ban ünnepelt először az olimpián. Az 54 kilós ökölvívó, Bruno Julie történelmet írt, de Mauritiuson úgy vélik, elvették tőle a döntőt. A harmincéves bokszoló az összes mauritiusinak ajánlotta az érmét.

Az első szerb érmek

Ha szigorúan vesszük, Szerbia is első érmét szerezte az olimpiákon. Egyszer már indult a délszláv ország, 1912-ben azonban nem jutottak dobogóra sportolói. A Montenegróval való szétválás után első alkalommal indultak megint önállóan. Az úszó Milorad Csavics talán elsőként ért be a célba száz pillangón, de mivel nem nyomta eléggé a falat, az arany Michael Phelpsé lett. A világklasszis teniszező Novak Djokovics harmadik lett. A vízilabdázóktól aranyat reméltek, de csak a bronzig jutottak, épp Montenegrót győzték le a harmadik helyért.

Panamai parádé, mongol henger

Az ország első aranyával és a sprinter Lloyd Lebeach 48-as bronzát követő első érmével történelmet írt a panamai Irving Saladino. A távolugró világbajnokként érkezett Pekingbe és olimpiai bajnokként távozott. Hazájában megérkezése után nemzeti ünnepet rendeltek el, parádét rendeztek, bezárták az iskolákat, és rögtön stadiont neveztek el róla.

Mongólia nem ilyen régen, 1968 óta várt olimpiai aranyra, mert éremből már volt sok a hatalmas ázsiai országban. Pekingig tizenöt érmet gyűjtöttek a mongolok. Most hozzátettek négyet, közte két aranyat is. Az elsők között Najdan Tuvsinbajar lett az első, ő a százkilós cselgáncsozók között győzött. A másik arany az 54 kilós bokszolóé, Badar-Uugan Enkhbaté lett. Az ökölvívóknál lehetett volna még egy arany a mongoloké, a 48 kilós Serdamba Purevdorj edzője azonban gyanúsan korán bedobta a törülközőt az ötvenedik kínai aranyat szerző Cou Si-ming ellen. Mongólia ezzel az éremtáblázat 31. helyéig jutott.

Az első nem gyeplabdás arany

Nem igazi első arany, de mégis érdekes az indiai Abhinav Bindra győzelme. A tízméteres légpisztolyos számban sikeres sportlövő a világ második legnépesebb országának első olimpiai győzelmét aratta egyéni számban. Az indiaiak eddigi nyolc aranyát kivétel nélkül a gyeplabdázók szerezték.