Edina
2 °C
15 °C

A magyar vívók egyeduralmáról ír az AFP

2008.08.10. 18:14
0 hozzászólás
Hétfőn reggel kezdődik a női tőrözők egyéni versenye, Bernát Zoltán szövetségi kapitány szerint egy magyar biztos a nyolc között lesz, de kettőn sem lepődne meg. Mohamed Aidának már kijárna egy olimpiai érem, főleg mert négy év múlva nem biztos, hogy a páston lesz. Az aranyérem közelében a franciákat, az olaszokat, esetleg a lengyeleket emlegetik.

Megtörheti Európa egyeduralmát vívásban Kína, a hatvanas évek óta Franciaország, Magyarország és Olaszország sajátítja ki magának a sportágat, Athénban viszont Kína is hódítani kezdett, írja az AFP. A hírügynökség a női tőrözők esélylatolgatásánál viszont már nem említi versenyzőinket az aranyérem közelében.

A női tőrözőknél a francia Laura Flessel-Colovicot jósolják a legesélyesebbnek, két olimpiai aranyérme mellé most gyűjthet egy harmadikat is. A veteránnak számító olasz Valentina Vezzali négyszeres olimpiai bajnok zsinórban a harmadik egyéni győzelmét szerezheti meg, ha jobbnak bizonyul francia ellenfelénél.

Olaszország szintén négyszeres olimpiai bajnoka, Giovanna Trillini háziversennyé alakíthatja a versengést, hiszen Vezzali nagy ellenfelének tartják. A lengyel Sylwia Gruchala teljesítménye még keresztülhúzhatja az olaszok és a franciák számítását, a fiatal tőrözőnő még nem szerzett aranyat olimpián, de most színesítheti az egy bronzból és egy ezüstből álló gyűjteményét.

Hétfőn reggel kezdik meg a versenyzést női egyéni tőrözőink, Varga Gabriella a venezuelai Mariana Isabel Gonzalez Parrával, Knapek Edina a kínai Szun Csaóval, Mohamed Aida pedig a tunéziai Ines Boubakri és a kanadai Luan Jujie asszójának győztesével kezd a 32 között.

Bernát Zoltán, a tőrözők szövetségi kapitánya szerint Mohamednek és Vargának egyáltalán nincs könnyű ága, ha figyelembe vesszük a további lehetséges ellenfeleket is. Azzal számol, hogy legalább egy magyar bejut a legjobb nyolc közé, de nem kizárt, hogy kettőnek is sikerül. Mohamed Aida rendkívül sikeres pályafutásából csak egy olimpiai érem hiányzik, és négy év múlva Londonban már nem biztos, hogy ott lesz, Knapek Edina helyzetét bonyolultnak ítéli, Varga Gabrielláét pedig a legnehezebbnek.

A női tőrözők csapatversenyét szombaton rendezik. A Knapek Edina, Mohamed Aida és Varga Gabriella összeállítású csapat a németekkel kezd, aztán az amerikai vagy a lengyel csapattal kell vívniuk. Újlaky Virginie-t tartalékként csak akkor vetik be, ha a hétfői egyéniben valaki olyan sikeres lesz, hogy már nem tud a csapatversenyre koncentrálni, a döntést Bernát Zoltán hozza meg. Magyar női tőrcsapat 20 éve szerzett érmet utoljára olimpián.