Muszáj lesz megvernünk a vívás braziljait

2008.08.01. 12:37 Módosítva: 2008.08.01. 16:49
A férfi párbajtőrözők a lehetséges aranyérmek közül már mindet összegyűjtötték, csak az olimpiai első helyezés hiányzik. Ezért mennek Pekingbe, de nem lennének bölcsek, ha csak a döntővel foglalkoznának. Olimpiai számtan százalékokkal, esélyekkel a világbajnok Kulcsár Krisztiánnal, aki egy bank főosztályvezetője.

Az 1992-es barcelonai olimpián huszonegy éves és csapatban ezüstérmes párbajtőröző, Kulcsár Krisztián akkor simán el tudta képzelni, hogy lesz negyedik olimpiája. Sydney idején viszont nem, hiszen a csapat nem jutott ki, így Ausztráliában ő sem állhatott rajthoz.

Tavaly tizenöt kilót fogyott, még egyszer nekirugaszkodott, és egyéni világbajnoki címével elérte, hogy két versenyben is a páston lehessen Pekingben.

„Nagy pluszmotivációt jelent, hogy még nem nyertünk olimpiát, és ahogy Iván mondja, túl hosszú a névjegykártyán, hogy világ- és Európa-bajnok, illetve olimpiai második, ezt szeretnénk eltüntetni. Ha reálisan nézem az esélyeinket, hatvan százalékot adok az éremre, és csak ötöt arra, hogy érem nélkül térjünk haza. Az aranyra tízet mondok most” – jelentette ki a 37 éves Kulcsár.

Kulcsárék először a hazaiakkal, Kínával vívnak, akiknek a hazai pálya adhat nagy lendületet, de le kell őket győzni. Utána a lengyel-ukrán győztesével mérkőzünk, és ha őket is verjük, akkor összejöhet a négy évvel ezelőtti döntő a franciákkal. Feltéve, ha a címvédő eljut a fináléig.

„Nem lenne bölcs már most a franciákra készülni, de pontosan tudjuk, mit kell ellenük tennünk, mert az elmúlt években sokszor vívtunk velük, nem kell már ezt a gittet rágnunk. Ha eljutunk odáig, lesz idő, hogy átbeszéljük, miként nyerhetünk.”

A francia válogatottat karibi vívók adják, a két Jeannet Martinique-on született, Robieri pedig Guyanán. „Mint a brazilok a fociban, technikásak, nem érdekli őket, hány tust kapnak, csak az számít, hányat adnak ők. Ebben lehet az esélyünk, mert nem annyira fegyelmezettek, míg mi, ha már egyszer gürcöltünk az előnyért, meg is tudjuk védeni.”