A vízben volt elviselhető ez a nap

2008.08.12. 18:56 Módosítva: 2008.08.12. 20:26
Magyar szempontból rosszul indult, elfogadhatóan végződött a keddi nap az olimpián. Férfi kardozóink egyetlen meccset nyertek, az úszók közül csak Cseh jutott döntőbe, a sportlövő Gerebics kilencedik lett. Lazán gáláztak a vízilabdázók a görögök ellen, majd jött Gyurta Dániel, aki olimpiai csúccsal lett középdöntős 200 mellen. Egy birkózónk kórházba került. Megszerezték az első aranyat a németek és az oroszok, Phelps legenda lett.

Három kardozónk összesen egy győzelmet ért el az olimpián: az első körben Decsi Tamást még legyőző Szilágyi Áron a 16 között esett ki. Szintén már az első meccsén kikapott, és így a vártnál sokkal hamarabb búcsúzott Nemcsik Zsolt.

A sportlövő Gerebics Roland is érem, sőt pont nélkül zárt. Dupla trapban a hatodik helyen kialakult négyes holtverseny után a szétlövés a magyarnak jött össze a legkevésbé, így a kilencedik helyen végzett. Nem jött be az ismétlés Verrasztó Evelynnek sem, aki hiába úszott országos csúcsot, nem jutott a döntőbe. A nyolcadik legjobb időt egy japánnal holtversenyben érték el 200 méter vegyesen, és a szétúszásban Kitagawa könnyedén megelőzte őt.

Így sokáig azt hihettük, hogy az uszodában a görögöket könnyedén, 17-6-ra legyőző férfi víziladázókon kívül ismét csak Cseh László lesz az egyetlen sikerember. Ő ezúttal 200 pillangón jutott döntőbe új országos csúccsal. A hajnali eseményekről részletesebben >>

Különösen azért, mert a délután sem indult túl jól: hiába úszott 100 gyorson egyéni csúcsot, ezzel sem jutott a döntőbe Makány Balázs. Szintén kiesett már a selejtezőben Kovács Emese - egyéni csúcsától hat másodperccel elmaradva -, valamint Boulsevicz Beatrix, de a 4x100-as férfi gyorsváltónak sem volt elég az országos csúcs a döntőbe kerülésre. Szerencsére viszont Gyurta Dániel viszont 200 mellen talán a magyar szurkolókat is meglepően jól úszott, és 2:08.68-as új olimpiai rekorddal került az elődöntőbe.

Nem szerezte meg első olimpiai győzelmét Szávay Ágnes, de szerencsére ki sem kapott. Kedden Arn Grétával az oldalán a japán Morita Ajumi és Szugijama Aj párossal kellett volna játszaniuk, de a meccsüket törölték. Talán a Varga, Hirling evezős egység is jobban járt volna, ha törlik a keddi versenyét: a kétpárevezős egység a vigaszfutamban, bár 1500 méterig vezetett, nagyon elfáradt, így csak a negyedik helyen ért célba.

És még mindig víz: a vitorlázó Berecz Zsombor a 31. helyen, a szörfösök mezőnyében Gádorfalvi Áron a 17., Detre Diána a 21. helyen áll a keddi futamok után. Vízilabdában a horvátok viszonylag simán, 11-8-cal intézték el a szerbeket, az amerikaiak megverték az olaszokat.

Kedden az oroszok és a németek is megszerezték első aranyaikat. A németek a kajakszlalom férfi egyes versenyszámában, cselgáncsban és lovaglásban, míg az oroszok a kedden kezdődött birkózóversenyek első két súlycsoportjában nyertek (a két nagy sportnemzetnek ezzel együtt is van miért búslakodnia, a férfiak mezőnéyben az orosz kosarasok a horvátoktól, a világbajnok németek Izlandtól kaptak ki kedden). Ha már birkózás: a 74 kilós szabadfogású Hatos Gábor sajnos kórházba került kedden, miután nem jött rendbe a középfülgyulladása. Hatosnak huszadikán kellene birkóznia, a szereplése még kérdéses.

Az viszont már biztos, hogy a legendák, a kilencszeres olimpiai bajnokok közé került Michael Phelps, miután kedden megszerezte pekingi harmadik, összesen kilencedik olimpiai aranyát. Rajta kívül Mark Spitz, Paavo Nurmi, Carl Lewis és Larissza Latinyina nyert kilencszer olimpiát, ha Phelps szerdán 200 pillangóban is nyer, egyedüliként tízszeres bajnok lesz.

Kedden kialakult a női fociban az egyenes kieséses szakasz mezőnye: a tizenkét indulóból kiesett Argentína, Észak-Korea, Nigéria és Ausztrália. A nyolc között az Egyesült Államok Kanadával, Brazília Norvégiával , Svédország Németországgal, míg Kína Japánnal játszik majd. A nap nagy talpraállói a spanyol férfiak: a kosarasok a házigazda Kínát, a kézisek a világbajnoki ezüstérmes Lengyelországot verték hátrányból felállva.