Kosárban tarolhat az USA az olimpián

2008.07.22. 16:17 Módosítva: 2008.07.22. 19:13
A férfiaknál és a nőknél is az Egyesült Államok az első számú esélyes, de ahogy a férfiakat a spanyolok, az argentinok, az oroszok és esetleg a görögök, úgy a nőket az ausztrálok vagy az oroszok szoríthatják meg. A Dream Team fogadkozik, nem csak álom az olimpiai bajnoki cím.

A férfi kosárlabdában három olimpiai bajnoki cím után csúfos kudarc érte az Egyesült Államok válogatottját Athénban. Az elődöntőben Argentína 89-81-re legyőzte a Tim Duncan, Carmelo Anthony, LeBron James, Allen Iverson nevével fémjelzett Dream Teamet, akik Litvánia legyőzésével csak a bronzérmet szerezték meg. Ráadásul a torna első mérkőzésén 21 ponttal kikaptak Puerto Rico-tól is, majd később, még a csoportmeccsek során Litvániától is, akiknek a kisdöntőben vágtak vissza.

Az amerikai válogatott Pekingben helyre akarja állítani megtépázott nimbuszát. A négy évvel ezelőtti csapatból Wade, Anthony, Boozer és LeBron James maradt, viszont ott lesz a Kínába utazó keretben a Los Angeles Lakes sztárja, Kobe Bryant. A Team USA a következő kerettel vág neki a tornának: Carmelo Anthony (Denver Nuggets), Carlos Boozer (Utah Jazz), Chris Bosh (Toronto Raptors), LeBron James (Cleveland Cavaliers), Tayshaun Prince (Detroit Pistons), Kobe Braynt (Los Angeles Lakers), Jason Kidd (Dallas Mavericks), Chris Paul (New Orleans Hornets), Michael Redd (Milwaukee Bucks), Dwyane Wade (Miami Heat), Dwight Howard (Orlando Magic), és Deron Williams (Utah Jazz). A gárda szakvezetője Mike Krzyzewski lesz, aki 28 éve a Duke egyetemi csapatát irányítja, háromszor nyert NCAA-bajnokságot.

Nem lesz sétagalopp az amerikaiaknak, és ezért a spanyolok, az argentinok, az oroszok és talán a görögök tehetik a legtöbbet. Spanyolország 2006-ban világbajnokságot, 2007-ben Eb-ezüstöt nyert, a legutóbbi olimpián a negyeddöntőben estek ki, az amerikaiak verték őket. Bombaerős csapatuk lesz nekik is. Elég végigtekinteni a Pekingbe utazók névsorán: Pau Gasol, Marc Gasol, Rudy Fernandez, Juan Carlos Navarro, Jose Manuel Calderon, Felipe Reyes, Raul Lopez, Alex Mumbru, Carlos Jimenez, Berni Rodriguez. A veterán erőcsatár, Jorge Garbajosa és a 17 éves Ricky Rubio, a Badalona játékosa is utazik az olimpiára..

Argentína védi az olimpiai bajnoki címet, az athéni döntőben az olaszokat győzték le. A két évvel ezelőtti világbajnokságon az elődöntőben drámai körülmények között, egy ponttal kaptak ki a spanyoloktól, a bronzmeccsen pedig nagyon simán az amerikai válogatottól. Legjobbjaik, Antonio Porta, Pablo Quinteros és Manu Ginobili természetesen részt vesznek az olimpián.

Beleszólhat még a fenti hármas küzdelmébe a legutóbbi Európa-bajnok Oroszország, melynek jogelődje, a Szovjetunió tudott legutóbb európai csapatként olimpiát nyerni, még 1988-ban; illetve azok a görögök, akik nagyon könnyedén nyerték a múlt héten rendezett olimpiai selejtezőt, a legutóbbi vb-n pedig ezüstérmet nyertek.

A jelenlegi világranglistát az Egyesült Államok vezeti, Argentína a második, a további sorrend Spanyolország, Szerbia, Litvánia, Görögország. Nehéz megjósolni, ki hogy végez majd, a pillanatnyi forma alapján az amerikai, spanyol, argentin, orosz, görög ötösből bármelyik csapat megnyerheti a tornát.

A viadalra Spanyolország, mint a világbajnoki cím védője jutott ki. Az amerikai kontinensviadalról Argentína és az Egyesült Államok, az európairól Oroszország és Litvánia jutott ki (a spanyol végeztek a második helyen, de vb-győzelmük révén már korábban kvótát szereztek, így a harmadik Litvánia utazhat). A további kontinenstornák győztesei: Angola (Afrika), Ausztrália (Óceánia), Irán (Ázsia). Kína a rendező jogán vesz részt, illetve a múlt heti kvalifikáció után Görögország, Horvátország és Németország szerepel a legjobb tizenkettőben.

A férfi torna menetrendje

A csoportokból négy-négy együttes jut a negyeddöntőbe, amelyben az A csoport első helyezettje a B negyedikjével, a második a harmadikkal, stb. találkozik majd a negyeddöntőben. Innentől kezdve egyenes kieséses rendszerben zajlik a torna, s a vesztesek az 5-8. helyért is játszanak. Csakúgy, mint a csoportokból tovább nem jutó csapatok a 9-12. helyért. A tornát a 18 ezer nézőt befogadó Vukeszong-stadionban rendezik

A csoport beosztás:

A csoport: Argentína, Ausztrália, Horvátország, Irán, Litvánia, Oroszoszág.

B csoport: Angola, Kína, Németország, Görögország, Spanyolország, Egyesült Államok.

A műsor

Augusztus 10.
Oroszország-Irán, Németország-Angola, Spanyolország-Görögország, Litvánia-Argentína, Ausztrália-Horvátország, Egyesült Államok-Kína.

Augusztus 12.
Irán-Litvánia, Horvátország-Oroszország, Görögország-Németország, Kína-Spanyolország, Angola-Egyesült Államok, Argentína-Ausztrália,

Augusztus 14.
Németország-Spanyolország, Ausztrália-Irán, Angola-Kína, Litvánia-Oroszország, Egyesült Államok-Görögország, Argentína-Horvátország,

Augusztus 16.
Görögország-Angola, Oroszország-Ausztrália, Horvátország-Litvánia, Irán-Argentína, Kína-Németország, Spanyolország-Egyesült Államok,

Augusztus 18.
Irán-Horvátország, Ausztrália-Litvánia, Görögország-Kína, Angola-Spanyolország, Egyesült Államok-Németország, Argentína-Oroszország,

Augusztus 20.
Negyeddöntők: B2-A3 (31. mérkőzés), A1-B4 (32. mérkőzés), A2-B3 (33. mérkőzés), B1-A4 (34. mérkőzés),

Augusztus 22.
Elődöntők: 31-32 mérkőzés győztese, 33-34 mérkőzés győztese

Augusztus 24.
3. helyért, döntő

Tisztább képet mutat a női mezőny. Annak ellenére is az Egyesült Államok az első számú favorit, hogy két éve Sao Paulóban elbukták a világbajnokságot. Akkor Oroszország verte őket az elődöntőben, majd az oroszokat az ausztrálok a fináléban. Ugyanez a hármas végzett a dobogón a legutóbbi olimpián is, akkor az Egyesült Államok nyert, Ausztrália volt a második, az oroszoké lett a bronzérem.

Nem valószínű, hogy ezt a három válogatottat bárki is meg tudja szorítani Pekingben. Az Egyesült Államok 1996 óta nyeri az olimpiákat, 1998-ban és 2002-ben világbajnok volt, legutóbb pedig vb-bronzérmes. Ausztrália a világbajnoki cím védője, az utóbbi két olimpián ezüstérmet nyert. Oroszország tavaly Európa-bajnok lett, az utóbbi három világbajnokságon a második helyet szerezték meg, 2004-ben Athénban a harmadikak lettek.

Ausztrália világbajnokként, Kína pedig rendezőként vehet részt a női tornán. Ázsia bajnoka a Koreai Köztársaság, az amerikai kontinensé az Egyesült Államok, Európáé Oroszország, Afrikáé Mali, Óceániáé pedig Új-Zéland lett, ők így vehetnek rész az olimpián. A további öt helyért június 9-15-e között versengett tizenkét csapat. A negyeddöntő győztesei, Spanyolország, Csehország, Lettország és Fehéroroszország vehet még részt az olimpiai tornán. A negyeddöntő vesztesei tovább folytatták a küzdelmeket a fennmaradó egy helyért. Az elődöntőben Kuba Japánt, Brazília Angolát verte. A mindent eldöntő fináléban Brazília öt ponttal győzte le Kubát, így a dél-amerikaiak lettek az olimpia 12. résztvevői.

A női világranglistát is az Egyesült Államok vezeti, Ausztrália, Oroszország és a magát csak nagy nehézségek árán kvalifikáló Brazília előtt (a brazilok 14 éve még világbajnokok, de két éve is vb-negyedikek voltak). Az első hatban még a spanyolok és a tornától most távolmaradó franciák találhatók.

A női torna menetrendje

A női torna lebonyolítása megegyezik a férfiakéval.

A csoport: Ausztrália, Koreai Köztársaság, Oroszország, Brazília, Lettország, Fehéroroszország

B csoport: Kína, Mali, Új-Zéland, Egyesült Államok, Csehország, Spanyolország.

A műsor

Augusztus 9.
Fehéroroszország-Ausztrália, Mali-Új-Zéland, Spanyolország-Kína, Brazília-Koreai Köztársaság, Egyesült Államok-Csehország, Oroszország-Lettország.

Augusztus 11.
Új-Zéland-Spanyolország, Csehország-Mali, Koreai Köztársaság-Oroszország, Lettország-Fehéroroszország, Kína-Egyesült Államok, Ausztrália-Brazília.

Augusztus 13.
Fehéroroszország-Oroszország, Spanyolország-Csehország, Brazília-Lettország, Új-Zéland-Kína, Ausztrália-Koreai Köztársaság, Mali-Egyesült Államok.

Augusztus 15.
Csehország-Új-Zéland, Lettország-Ausztrália, Oroszország-Brazília, Kína-Mali, Egyesült Államok-Spanyolország, Koreai Köztársaság-Fehéroroszország.

Augusztus 17.
Spanyolország-Mali, Ausztrália-Oroszország, Lettország-Koreai Köztársaság, Brazília-Fehéroroszország, Csehország-Kína, Új-Zéland-Egyesült Államok.

Augusztus 19.
Negyeddöntők: B2-A3 (31. mérkőzés), A1-B4 (32. mérkőzés), A2-B3 (33. mérkőzés), B1-A4 (34. mérkőzés).

Augusztus 21.
Elődöntők: 31-32 mérkőzés győztese, 33-34 mérkőzés győztese.

Augusztus 23.
3. helyért, döntő.