Folytatódik a magyarok kudarcsorozata

2008.08.17. 10:10 Módosítva: 2008.08.17. 10:27
Pontot sem szereztek férfi kardozóink, akik csapatban hetedikek lettek. Vigaszágra sem tudott kerülni egyetlen birkózónőnk, Sastin Mariann. A sportlövő Sidi Péter a 25. helyen esett ki. A tőrözőnők ellen fegyelmi vizsgálatok indulnak. A MOB sportigazgatója beszólt a sportirányításnak, Phelps mindenkit mindenben megelőzött.

A vívószámok utolsó napján a magyarok egész olimpiai szerepléséhez méltó produkciót nyújtottak a férfi kardozók. A tavaly világbajnoki címet szerzett, Nemcsik, Decsi, Szilágyi összetételű együttes előbb egyetlen tussal, 45-44-re kikapott az Egyesült Államoktól, így nem jutott a négy közé, majd a helyosztón a kínaiak verték őket 45-38-ra - itt Nemcsik helyett már Lontay Balázs vívott -, így csak a hetedik helyet szerezhette és Egyiptom 45-25-ös legyőzésével szerezte is meg a magyar kardcsapat.

02

A magyar vívók így 1 bronzéremmel, két negyedik és két ötödik hellyel zárták az olimpiát, mint már tegnap megírtuk, ilyen gyászosan 108 éve nem szerepeltek magyarok a páston. Leginkább a kardozók buktak meg - számukra ez minden idők leggyengébb olimpiája, míg az egész férfi vívósport számára az 1900-assal holtversenyben az -, nemcsak a leggyengébb csapatteljesítményt nyújtották, de egyéniben is csak egy asszót nyertek, akkor is egyik magyar verte a másikat.

A vívók gyenge teljesítményéről nyilatkozó szövetségi elnök, Gémesi György szerint mentális okok vezettek a történtekhez. Gémesi szerint az ő elnöksége alatt a mostani volt a legerősebb csapat, "mindenki tisztességesen dolgozott, mentális síkon dőltek el a dolgok". A tőrözőnő Ujlaky Virginie ügyében egyébként a szövetség is fegyelmi vizsgálatot indít; az Index szombaton adott hírt arról, hogy a tőrözők ügyével a MOB fegyelmi bizottsága is foglalkozhat.

Vasárnap más sportágakban is folytatódott a magyar sportolók pekingi kudarcsorozata. A 63 kilós birkózó, Sastin Mariann első mérkőzésén vereséget szenvedett. Világ- és Európa-bajnoki ezüstérmesünket a kanadai Martine Durgenier verte úgy, hogy Sastin még pontot sem szerzett. Sajnos a kanadait az elődöntőben megverte az ötszörös világbajnok japán Kaori Icso, így a magyar birkózó a vigaszágon sem folytathatta a küzdelmet.

Sidi Péter sem jutott döntőbe a férfi kisöbű sportpuska 3x40 lövéses összetett számában. Sidi, aki a légpuskában szerzett hatodik helyével egyetlen sportlövőpontunkat szerezte, a pekingi olimpia utolsó sportlövő versenyében csak a 25. helyen zárt 1163 körös teljesítménnyel.

09

A MOB csak egy utazási iroda, a miniszterelnök hiába szeretne aranyérmeket látni, ha az ő döntése nyomán szűnt meg a magyar sportirányítás - mondta eddigi pekingi kudarcaink kapcsán Kovács Tamás, a MOB sportigazgatója, korábbi vívó szövetségi kapitány. Kovács szerint a sporttörvény rossz, a MOB-tól minden jogosítványt elvettek, a magyar sport politikai csatározások színtere lett.

Míg a mieink szenvednek, az amerikai Michael Phelps az úszódöntők utolsó napján megszerezte nyolcadik pekingi aranyát - a világcsúcsot úszó 4x100-as vegyesváltóban -, ezzel megelőzte az egy olimpián hetet nyerő Mark Spitzt. Phelps összesen már 14-szeres olimpiai bajnok, ezzel fölényesen első, mások kilencnél többet ötkarikás aranyat nem gyűjtöttek. Nem tudott triplázni az ausztrál Grant Hackett, miután az 1500 méteres gyorsúszást a tunéziai Usszama Melluli nyerte.

A reggel magyar vonatkozású eseménye, hogy női kézilabdában a svédek megverték a brazilokat, így a délutáni, koreaiak elleni meccstől függetlenül az már biztos, hogy legrosszabb esetben harmadik helyen jutnak tovább Pálingerék.