Az épek között is helytállt a paralimpikon

2008.08.20. 21:43 Módosítva: 2008.08.20. 23:10
Baleset törte ketté a dél-afrikai úszó karrierjét. Natalie du Toit azonban amputáltan is kijutott az olimpiára. A most debütáló tíz kilométeres számban sokakat megelőzött Tőrös Károly tanítványa. A sikerének mégsem örül mindenki.

Hónapokig figyelte a sajtó a művégtagokkal versenyző dél-afrikai futó, Oscar Pistorius küzdelmét az olimpiai részvételért. Előbb nem akarta engedni indulni az atlétikai szövetség, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság igazat adott neki, a szintet mégsem sikerült elérnie a protézisekkel futó Pistoriusnak. Neki nem jött össze, honfitársa, Natalie du Toit azonban már a márciusi hosszútávúszó-vb-ről kijutott Pekingbe, a tíz kilométeres versenyre.

000 Par2066124

Az úszó és az atléta története másban is különbözik. Pistorius gyakorlatilag a születése óta lábak nélkül él, és úgy kezdett sportolni, du Toit viszont tehetséges úszóként veszítette el egyik végtagját.

A most 24 éves úszó korosztályának egyik legnagyobb tehetsége volt 200 és 400 pillangón. Tizennégy évesen a nemzetközösségi játékokon indult, két évvel később pedig éppen lemaradt a sydneyi olimpiáról. A Fokvárosban élő sportoló épp edzései miatt kapott szüleitől robogót, hogy könnyebben mozogjon az uszoda és az iskola között. Egy reggel, 2001 novemberében gyakorlás után pattant motorra, amikor egy figyelmetlen autós elsodorta. Hatalmasat repült, de eszméleténél maradt, és tudta, el fogja veszíteni a lábát. Egy hétig küzdöttek az orvosok, majd térd alatt amputálták a bal lábát.

Nem telt el fél év, és ugyanabban a medencében ismét vízbe szállt. Először a mellúszással próbálkozott, de mivel nem volt lábtempója, köbe-körbe forgott. Úszásnemet váltott, de a sporttal nem kellett felhagynia, mert állóképessége, ereje és küzdeni tudása a régi volt. Hosszabb számokra koncentrált, 2002-ben már a nemzetközösségi játékokon indult 800 méteren. Győzni az épek között már nem tudott, az athéni paralimpián viszont hat aranyat gyűjtött be.

Natalie du Toit
Natalie du Toit

Most is indulni fog a paralimpián, éppen ottani társai nem lelkesednek azért, hogy elindult a rendes olimpián is. „Azt gondolják, hogy egy sérült sportolónak nem kellene indulnia az olimpián, mert a paralimpia van olyan színvonalas, mint az. Én viszont már a balesetem előtt az épek között sportoltam” – mondta du Toit a The Times cikke szerint.

Az úszószövetség sem vette figyelembe, hogy amputáltként indul versenyeken, szeretett volna protézist használni, mégsem engedték meg neki. A párharcoktól sem mentes hosszú távokon a riválisok sem foglalkoznak azzal, hogy a dél-afrikai talán hátrányból indul. "A többiek nem tisztelik a fogyatékosságát, de ez így van rendjén, ő sem szereti, ha kivételeznek vele. Ugyanúgy ütik, tolják, rúgják a vízben, mint bárki mást. Tizennégy éves kora edzem őt, és tudom, hogy mindig is az olimpiáról álmodozott" - idézte az MTI, illetve a China Daily napilap az edzőjét. Aki nem más, mint a 65 éves magyar szakember, Tőrös Károly.

Az úszó hihetetlen erőfeszítéseit országa nagylelkűen jutalmazta: ő vihette a dél-afrikaiak zászlóját a megnyitó ünnepségen.

Az olimpiák történetének első hosszútávúszó versenyében du Toit szerdán bizonyított azzal, hogy a huszonnégyes mezőnyben tizenhatodik lett. A sunji evezőspályán tartott versenyen kevesebb mint másfél perccel maradt le a győztes Larissza Ilcsenko mögött.

A dél-afrikai lány nem az egyetlen paralimpikon a pekingi mezőnyben. A pingpongosok csapatversenyében a tizenkilenc éves lengyel Natalia Partyka több mérkőzést is nyert párosban.