Egymilliárd lakosra jutott egy arany

2008.08.28. 13:31 Módosítva: 2008.08.28. 13:33
Magyarország a hivatalos éremtáblázaton csak a 21. lett, de sok olyan országot utasítottunk magunk mögé, melynek népessége sokszorosa a miénknek.

India a második legnépesebb ország a földön, 1.1 milliárd lakosához képest kifejezetten szerénynek mondható a megszerzett egyetlen aranyérem (a sportlövő Abinav Bindra a 10 méteres légpuskások között bizonyult a legjobbnak), amihez mindössze két bronzérem társul. Ejnye.

A világ negyedik legnépesebb országa, Indonézia messze mögöttünk, a 43. helyen végzett. Szereplésük annyiban hasonlatos a magyarokéhoz, hogy egy bombafavoritjuk, a tollaslabda páros tudott aranyat szerezni. A Kido-Setiawan duón kívül ugyanennek a számnak a vegyespárosában szintén összejött nekik egy döntő, ám ott vereséget szenvedtek, így egy arany és egy ezüst mellett csupán három bronzuk lett az olimpia végére.

Lenyomtuk a világ ötödik legnépesebb országát, Brazíliát is, ugyanúgy három aranyérmük lett a végére, mint nekünk (Maurren Maggi a női távolugrást, Cielo Filho a férfi 50 m gyorsúszást nyerte meg, és nekik is jutott egy csapatarany: a női röplabdások tudtak nyerni), így köztünk az ezüstérmek száma dönt, ebben pedig eggyel jobbak vagyunk.

Argentína a világ nyolcadik legnagyobb országa (népességét tekintve a 30.), mégis csak két aranyérmet és négy bronzot szereztek. Ezek közül a egyik valóban komoly jelentőséggel bírt, hiszen egyrészt csapatsportban született, másrészt a labdarúgó válogatott a saját athéni címét védte meg. A pályakerékpáros verseny madison-számában elért argentin sikerre ezzel szemben kevesen kapják fel a fejüket.

Thaiföld szintén a vert mezőnyben kullog, pedig csaknem hatszor annyian lakják, mint Magyarországot. Két pehelysúlyú versenyzőjük (Jongjohor 51 kg-os ökölvívásban, az olimpia legnagyszerűbb nevű versenyzője, Jaroenrattanatarakoon pedig 53 kg-os női súlyemelésben) lett olimpiai bajnok. Két ezüst mellé bronzot nem szereztek.

Szintén előkelő helyet foglal el az országok népességi listáján Nigéria, Magyarországhoz képest tízszer annyi lakosára mégis mindössze a labdarúgók ezüstje, és három bronzérem jut. Dél-Afrika is nagyságrendekkel népesebb nálunk, de a távolugró Mokoena ezüstje mellé semmi mást nem tudnak felmutatni.

Mexikó népességével épphogy kiszorul a legjobb tíz közül, az olimpiai éremtáblázaton viszont csak a 36. helyen végeztek. Mindkét aranyérmük a játékok hajrájában születettet, és mindkettő taekwondóban, a férfiak 58 kg-os versenyét Perez, a nők 67 kg-os vetélkedését pedig Espinoza nyerte. Ezüstjük nem volt, egy bronz esett még be a fenti két aranyon kívül.