Balogh: A lovam betett az akadály alá

2008.08.21. 18:22 Módosítva: 2008.08.21. 21:24
Mindkét magyar öttusázó leesett a lováról Pekingben, így csak a középmezőnyben végzett. Balogh Gábor az állatot okolja, Horváth Viktor magát.

Férfi öttusázóinknak sem jött ki a lépés Pekingben, hisz Balogh Gábor és Horváth Viktor is messze elmaradt a remélttől, leginkább mert mindketten leestek a lovagláskor. Ez különösen Baloghnak fájt - a 26. helyen zárt 5064 ponttal -, hiszen a Sidneyben ezüstérmet nyerő klasszis most indult utoljára.

"Nagyon nehéz bármiről is beszélnem, pályafutásom lezárása így sikerült, ahogy sikerült" - nyilatkozta a többszörös Európa- és világbajnok Balogh. "A lövészet és a vívás küzdős két szám volt, reménykedtem benne, hogy egy jó lovaglással még oda tudok érni az első hatba. Ha igazán kritikus akarok lenni magammal szemben, akkor azt mondom, hogy a lovam a pályafutásom végén betett az akadály alá. Nagyon küzdöttem vívásban, a közepes lövészet után szerettem volna javítani, de volt egy tiszta szúrásom az egyik orosz fiúval szemben, aminél nem szólalt meg a fegyver, és ez beletett a gödörbe. A lovaglásnál a bemelegítés nagyon jól sikerült, de bent a pályán teljesen másként viselkedett a lovam, mint amire számítottam. Ez volt az utolsó versenyem, úgy érzem, elég nehéz lesz ebből felállni, de majd a privát életben megpróbálok valahogy".

Horváth Viktoron is kifogott a lova, pedig három szám után még a hatodik helyen állt, köszönhetően remek úszóteljesítményének, ahol 1300 pontot gyűjtött. A többi versenyző sem viillogott a lovaglás során, így még közepes teljesítmény is elég lett volna ebben a tusában, sőt talán még a dobogóhoz is. Horváth végül a 19. helyen végzett, 5272 pontot gyűjtve.

"Rég estem le ezelőtt versenyen lóról, az utóbbi időben azonban voltak szerencsétlen lovaglásaim" - kezdte értékelését Horváth. "Azt hiszem, nem igazán éreztem rá a lóra. Annál a bizonyos ugrásnál én úgy gondoltam, hogy el fog ugrani, nem mutatott olyan jeleket, hogy megállna. Azt hiszem, hibáztam.

Egy-két év versenyzés még biztosan lesz, a továbbiakat majd meglátjuk. Fiatal már én sem vagyok, sajnos egyre többször jönnek kisebb-nagyobb sérülések, melyek akadályozzák a felkészülésemet. A tavalyi évhez képest, amikor megnyertem a világbajnokságot és az Európa-bajnokságot is, éppen az volt a különbség, hogy akkor zavartalanul készülhettem, míg most június elején szenvedtem egy lábsérülést, az olimpia előtt pedig a derekammal volt gond."

A női öttusázók versenyét pénteken bonyolítják Pekingben, és a címvédő Vörös Zsuzsa valamint a fiatal Gyenesei Leila személyében ismét két magyarnak drukkolhatunk.