Blogok

Fuck the Olympics a Facebookon

2008. augusztus 12., 10:50 Módosítva: 2015.05.21 05:12
freetibet

Akárhogy próbáljuk távol tartani magunkat a politikától, és csak úgy l'art pour l'art utálni az olimpiát, az istennek se megy. Főleg most nem, hogy a népszerű közösségi szájton, a Facebookon rátaláltunk a Fuck the Olympics csoportra, amelyhez bárki csatlakozhat, aki egyetért az alaptézisekkel. Sőt az is, aki nem.

Az alaptézisek lényege, hogy Kína csúnyán bánik Tibettel, ráadásul mielőtt megkapta az olimpia rendezésének jogát, megígérte, hogy biztosítja a sajtó szabad működését, amit a NOB (indifferens elvtársainknak: ez állítólag a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rövidítése) szóval a NOB simán bevett, aztán persze mégsem, és mégis van olimpia, és mégsincs free Tibet.

Tessék csatlakozni a Facebookon.

A sofőr fehér kesztyűt húz

2008. augusztus 12., 10:47 Módosítva: 2015.05.21 05:11

Ha a buszon a sofőr fehér kesztyűt húz, ez az indulás félreérthetetlen jele. A hordár mindig megkérdezi, elégedettek vagyunk-e a hőmérséklettel. Bólogatunk, ő mindig meghajol, és megköszöni (xiexie, az x helyett sz helyettesíthető), hogy kérdezhetett tőlünk.

Tovább

A régi sikerek helyszínén

2008. augusztus 12., 10:32 Módosítva: 2015.05.21 05:12

A magyar öttusasport egyik legeredményesebb olimpiája a szöuli volt. A férfiak egyéni küzdelmét Martinek János, a csapatversenyt a Martinek, Mizsér Attila, Fábián László összetételű magyar válogatott nyerte meg, Mizsérnek egyéniben egy 4. helyezés is összejött.

 

Tovább

Már 331 200 másodperc olimpia nélkül

2008. augusztus 12., 10:30 Módosítva: 2015.05.21 05:12

Rekordkísérletre készülünk itt a Fuck the Olympics szerkesztőségében, egyben versenyre hívjuk mindazokat, akik hajlandók egy jót játszani az olimpia ürügyén. Tessék: mi péntek délután 2 óra 8 perc, vagyis a hivatalos megnyitó óta pontosan 331 200 másodpercet töltöttünk olimpia nélkül. Lehet űberolni. Tegnap a Szigeten ment ugyan valami nagyképernyős olimpiai közvetítés, mert már a Szigeten is az a kurva olimpia folyik, de az utolsó pillanatban sikerült elfordítani a fejünket. Fuck the Olympics.

Női csoportmérkőzések 2.

2008. augusztus 12., 09:51 Módosítva: 2015.05.21 05:12

A második körben a hölgyek versenyében Argentína Nagy-Britanniával találkozott és hasonlóan első mérkőzésükhöz ismét 2-2-es döntetlent értek el, miután már 2-0-ra vezettek. A másik délelőtti mérkőzésen Ausztrália álmosan kezdett Spanyolország ellen - viszonylag korán gólt is kaptak - így a félidőben csak döntetlenre álltak a felek (1-1). Érdekesség, hogy Angela Lambert 27. percben szerzett találata volt a Hockeyroos 100. olimpiai gólja a női szakágat tekintve, ezt még egyetlen csapat sem érte el. A második játékrészben sebességet váltottak Hudsonék és átviharzottak a spanyol lányokon, így a vége 6-1-es, igen meggyőző Ausztrál győzelem.

Tovább

Amerikai ütőedzés a softball torna második mérkőzésén

2008. augusztus 12., 09:36 Módosítva: 2015.05.21 05:12

Mint az várható volt az amerikai hölgyek magabiztos győzelemmel, 11-0-ás végeredménnyel kezdték a pekingi tornát, Venezuelát a kegyelmi szabály (mercy rule) mentette meg a még nagyobb veréstől.

Az amerikaiak 11 biztos ütéséből 3 a pályán kívül landolt (home run), míg a venezuelai hölgyek még biztos ütést sem tudtak produkálni. Az USA csapatának egyik legjobbja támadásban Caitlin Lowe volt (3/4, 1 hazafutás, 2 befutott pont), védekezésben pedig Jennie Finch, aki 4 inninget dobott, hit és pont beszedése nélkül.

Softball torna - 1. forduló

2008. augusztus 12., 08:04 Módosítva: 2015.05.21 05:12

Elkezdődött a hölgyek versengése, a nyitómérkőzésen Tajvan Kanada ellen lépett pályára, és viszonylag simán 1-6-ra kapott ki. A kanadaiak legjobbja Timpf Megan volt, aki mindhárom próbálkozásából érvényes találatot ért el, ezen kívül 3 társát is beütötte (RBI). Dobásban Bay Regula Lauren volt a húzóember, 5 inningen (játékrészen) keresztül nem tudtak ellene pontot szerezni, biztos ütés is csak 1 sikerült a tajvaniaknak. A tajvani pont Li Chiu-Ching nevéhez fűződik, aki egy hazafutással iratkozott fel a lőlapra (Home Run).

 

A következő mérkőzés Venezuela - USA, ahol 4 inning után az állás 0-11.

Férfi csoportmérkőzések 1.

2008. augusztus 11., 22:20 Módosítva: 2015.05.21 05:12

Elkezdődtek a férfiak küzdelmei is a pekingi játékokon. Az első körben a Világbajnok Németország csapata nehézkes kezdés után 4-1 arányban bebiztosította győzelmét a házigazda Kína ellen. Nagy-Britannia jól kezdte a tornát Pakisztán legyőzésével, míg Új-Zéland okozta az első meglepetést a világranglistán 6 hellyel előkelőbb pozíciót birtokló Koreai Köztársaság ellen elért 3-1 arányú győzelmével. A spanyolok szintén meggyőzően kezdtek Belgium ellen, Ausztrália és Hollandia pedig tiszteletet parancsoló könnyedséggel lépett túl ellenfelein.

Tovább

Egy doppingos hír margójára

2008. augusztus 11., 21:34 Módosítva: 2015.05.21 05:12

Üdvözlet az (esetleges) olvasónak!

Az olimpiai híreket böngészve ma egy eléggé furcsa hír ragadta meg a figyelmemet: a nagy tekintélyű Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (egyszerűbben: a WADA) új elnöke drasztikus fellépést helyezett kilátásba egyes sportágakkal szemben, mely az olimpia műsoráról száműzve végveszélybe sodorhat egyes sportágakat.

Nos, hogy miért tűnik furcsának a hír  számomra - ennek több oka is van. Volt szerencsém ugyanis a WADA elnökének, Fahey úrnak az egyik beszédét meghallgatni. Ez alapján a sport iránti elkötelezettségének mélységét - bár nem vonom kétségbe - nem tudtam felmérni, egyről azonban meggyőzött. Mégpedig arról, hogy profi politikus. Ezért is tűnik kétségesnek a hír valóságtartalma: először is nem értem, hogy mit jelent az MTI cikkében az a kifejezés, hogy "doppingárnyék". A mai világunkban, ahol minden állítást - főleg ha ilyen súlyos következményei lehetnek - bizonyítékokkal kell alátámasztani, pláne abban az esetben, ha emberek, sportolók életéről - szó szerint - vagy sportpályafutásáról beszélünk, értelmezhetetlen számomra az árnyék valamire vetülésének felvetése. Ha van bizonyíték, azt meg kell mutatni, az összefüggést fel kell tárni. A feltevés ebben az esetben kevés.

Másik kérdés, hogy miért pont a súlyemelést és az országúti kerékpározást tenné ki az olimpiáról a WADA első embere? Nem tartom tisztességesnek, hogy más sportágakról nem szólt, hiszen csak a statisztikát kellene megnézni ahhoz, hogy lássuk, más sportágak is legalább annyi - és sokkal nagyobbat szóló - doppingeseteket produkálnak. Ami pedig a doppinggal érintett, vagy ahogy a szakértők mondják, doppingérzékeny sportágak szövetségeit illeti, meg kellene nézni mondjuk a hazai és a nemzetközi súlyemelő szövetség dopping elleni erőfeszítéseit. Igaz, hogy a hazai szövetség majd belerokkan, de igyekszik megmutatni, hogy Athén után sikerült   a sportág becsületét helyreállítania. A sporthíreket rendszeresen böngészve ugyanezt viszont én személy szerint nem állítanám a másik, az előző olimpián besározodott szövetségről. (Valahogy azért ők mégis boldogulnak, ha más nem, akkor valamelyik tekintélyes testület hathatós segédletével.) 

Szívesen összehasonlítanám a súlyemelést mondjuk az úszással, ahol éppen a most ismételt közvetítés szerint éppen 5, igen, jól látják öt sportoló úszik folyamatosan az aktuális világcsúcson belül! De ennek a kérdésnek a megválaszolása messzire vezetne....  Hát hiába! Az a csodálatos cáparuha és a gyors(?!) medence.....

Vagy ha mondjuk az engedélyezett gyógyszerek használatát megtiltanák, hány világcsúcs születne egy-egy versenyen?

Vajon Fahey elnök úr javaslatának elfogadása után milyen feltételezések alapján és melyik sportág lesz az, amelyiket kiraknak majd a következő olimpiáról?

Tisztelt Elnök Úr! Bár nem fogja olvasni a véleményem, mégis jó lenne, ha alaposan körüljárnák a doppingolás kérdését és felelősen döntenének egyes sportágak, és sportolók életéről, jövőjéről.

Hiába, én akkor is kedvelem a súlyemelést. Ha egyetlen magyar súlyemelő szerepel most az olimpián, én akkor is nagyon szurkolok Neki!

Hajrá súlyemelés! Hajrá Jani!

 

Bocsánat az olvasótól a hosszúra eresztett szövegtől, de a doppingolásról még többet lehetne írni, a Rejtő Jenői stílus azonban a mai napon nem ment.

 

 

Csak Szávay búcsúzott kiemeltként

2008. augusztus 11., 20:16 Módosítva: 2015.05.21 05:12

A mai napon már a játéké volt a főszerep. A férfi kiemeltek közül Murray, Almagro, Stepanek, míg a nőknél csak Szávay búcsúzott. A magyarok párosbeli ellenfelének egyik tagja, Aj Szugijama is befejezte egyesben. A férfiak olimpiai címvédője, a chilei Massu továbbjutott a második körbe.

Tovább

Párosban csoda kell a meneteléshez

2008. augusztus 11., 20:03 Módosítva: 2015.05.21 05:12

Egyvalami tűnik talán megcáfolhatatlannak a női páros meccsek végkimenetelét illetően: ha a Williams testvérek komolyan veszik a játékot – márpedig miért ne tennék – megnyerik az olimpiát. A dologgal egy gond van csupán: ha a Szávay-Arn kettős továbbjut is az első fordulóból, rögtön velük találkozhat.

 

Tovább

Még egy emberrel kevesebb

2008. augusztus 11., 17:11 Módosítva: 2015.05.21 05:13

A 60 kg-os Varga Miklós kedvenceink közé tartozik, nem véletlenül. Olvassák el ezt a szöveget, és máris megtudják, miért. És azt gondoltuk, nagy gondot nem jelenthet számára a kazah Aksalov kiiktatása.

Tovább

A nap mérkőzése: Pakisztán - Nagy Britannia 2:4 (1:3)

2008. augusztus 11., 16:06 Módosítva: 2015.05.21 05:12

A férfiak első játéknapján az esélyesek mind győzelmet arattak és az óriási fordulatok is elmaradtak. A hagyományok és a világranglista helyezések (Pakisztán 7., Anglia 8.) alapján a nap mérkőzése címet ezúttal a Pakisztán - Nagy Britannia összecsapásnak ítéltük. Az előjelek egyik félnél sem voltak a legjobbak, emberemlékezet óta nem sikerült egyiküknek sem komoly nemzetközi eredményt felmutatni és pekingben sem tartoznak az esélyesek közé. Az ázsiaiak az elmúlt évek egymás elleni eredményeiből, a szigetországiak pedig az ellenfél hokiját évek óta bomlasztó belső problémákban bízhattak elsősorban.

Tovább

Szlovákia az olimpián is beért minket

2008. augusztus 11., 15:30 Módosítva: 2015.05.21 05:13

A harmadik napon soványan termeltek a posztkommunista európai országok (mínusz Oroszország) sportolói.

Tovább

Na ki a király?

2008. augusztus 11., 15:13 Módosítva: 2015.05.21 05:13

Holnap kezdetét veszi a softball torna is az olimpián, ahol egyértelmű esélyesként indulnak az amerikai hölgyek. Amolyan Dream Team szerű csapatuk van, még csak megszorongatni sem tudta őket senki.

4221 SRC
Bush elnök látogatása az olimpiai softball csapat edzésén
Tovább

Sidney és Zágráb emléke kísértett

2008. augusztus 11., 14:55 Módosítva: 2015.05.21 05:12

A múlt hét folyamán elbúcsúztam 2 hétre szabadság formájában munkahelyemtől, az utolsó 4 óránál hosszabb alvásokkal készültem az akklimatizációra, virággal, vacsival, szemétlevitellel és mosogatással próbáltam bebiztosítani, hogy 2 hét múlva is elmondhassam az érdeklődő kérdésekre: „Igen, megvan még a barátnőm, hogy kérdezhetsz ilyen csacskaságot!” Szükség volt az előkészületekre, erről a sorsolások folyamán gondoskodott a BOCOG a hajnali labdajátékmeccsekkel és úszódöntőkkel…

A nyitóünnepség utoljára 7 évesen Misa mackó formájában lépte át az ingerküszöbömet. Elég röhejes volt a kínaiak részéről a világbéke-barátság gondolatfonal Tibet, néhány afrikai polgárháború és hasonló dolgok árnyékában. Túró Rudi lányaink igazi sztárjai lettek a megnyitónak, de már élőben is megéreztem, hogy kínai bíróbácsi esküje a becsületességről lehet a nap fémpontya. Sajnos gyorsan igazam lett, szegény Ungvári meg mi is buktunk egy erősen kiérdemelt aranyat.

 

Tovább

Olcsó Peking

2008. augusztus 11., 14:53 Módosítva: 2015.05.21 05:11

A Madárfészek stadionban felmentek az árak, ezt a hírt kaptuk előzetesen, aztán magunk is lecsekkoltuk. 10 jüanért (230 forint) lehet kapni virslit meg sört. A kóla is 5 jüan. A városban viszont csak 3. Egyszer próbálkoztunk eddig kiadsabb vacsorával, négyen 300 jüan alatt megúsztuk. A taxi olcsó, mégsem ajánlott, mert nem értik meg, hová szeretnénk menni, leggyakrabban ők kérnek tanácsot és várnak döntést, merre kanyarodjanak, ha célba akarunk érni.

A nap mérkőzése

2008. augusztus 11., 14:03 Módosítva: 2015.05.21 05:13

Rögtön az Olimpia első napján megkezdődtek a női gyeplabda torna küzdelmei és rögtön láthattunk parázs meccseket. Kína és Németország sima győzelme kissé talán váratlan Spanyolország és Nagy Britannia ellen, de a nap mérkőzését tekintve nem lehet vita. Az aranyesélyes ausztrál válogatott félidőben még 3 gólos vesztésre állt, de sikerült fordítani a torna előtt meglehetősen alábecsült koreai nemzeti együttes ellen. Lássuk a részleteket...

Tovább

Női csoportmérkőzések

2008. augusztus 11., 14:00 Módosítva: 2015.05.21 05:13

Vasárnap helyi idő szerint 8:30-kor (2:30 Bp) elkezdődtek a női csapatok küzdelmei az alábbiak szerint:


Tovább

Egyelőre pont nélkül a tatamin

2008. augusztus 11., 13:29 Módosítva: 2015.05.21 05:13

Kísért a múlt, igaz csak kicsiben. A legtöbb magyar számára csak az 1992-es barcelonai olimpia (Kovács Anti, Csák, Csősz, Hajtós) óta lézetik a sportág, melyet mi következetesen judo-nak fogunk nevezni a köztudatban jobban meghonosodott cselgáncs helyett, már csak azért is, mert ez a neve. Akkor Hajtós Bertalan aranyát csalták el.

Annyiben emészthetőbb volt a történet, hogy ellenfele, a japán Toshihiko Koga a judo kiemelkedő alakja, háromszoros világbajnok, visszavonulása után pedig a női judo csapat szövetségi kapitánya lett Japánban. A bírói döntéseknél amúgy is bevett gyakorlat, hogy a mutatott teljesítménynél fontosabb a szemferdeség mértéke, az európai gülüknek nincs sansza ázsiai barátainkkal szemben. Most is valami hasonló történt. Marius Vizernek, az Nemzetközi Judo Szövetség elnökének (IJF) rövid soproni ámokfutása kevésnek bizonyult a Putyin vezette giga-lobby ellenében, így Ungvári Miklós nem juthatott tovább az orosz Amil Gadanov ellen.

Ha el is tekintünk a mérkőzés közbeni furcsaságoktól, másodpercekkel a vége előtt meginteni valakit azért, mert belenyúlt az ellenfél dzsudogijába – ez szerintem példátlan. Nagyjából az a kategória, mint lábhibát mondani döntő labdánál Wimbledonban, vagy 3 msp-et fújni a palánk alatt az NBA-ben. Vicc, gyalázat, átok és hazugság.

Ungvári nem titkoltan éremért utazott Pekingbe és erre minden esélye meg is volt, cséphadaróként számolta fel az ellenállást még a háromszoros Európa-bajnok Kedelasvili ellenében is, egyedül a tunéziai főbíróval nem bírt. Ennek ellenére igazi sportemberként viselte a vérforraló csalást, és Afrika szégyenét nem küldte ipponnal a kazánházba (mint ahogy bőszen javasoltuk neki) – elfogadta a történteket. Ungi 28 éves, még egy olimpia benne lehet, kitartást kívánunk a folytatáshoz.

A másik tatamira lépő magyar, Csernoviczki Éva hetedik lett, miután a románok ötszörös Európa-bajnokával, Alina Dumitruval hozta össze a balsors, aki végül az olimpiai aranyat is bezsebelte.

Szintén hetedik lett Baczkó Bernadett, aki a francia Barbara Hareltől kapott ki szerencsétlen körülmények között az 57 kg-os vigaszágon. Igazából mindketten passzív rezisztenciára rendezkedtek be, többszöri intések után (1 shido-ért cserébe kokát kap az ellenfél, a másodiknál már yuko-t) döntetlenre állt a meccs. A francia annyival okosabbnak tűnt, hogy remek marketinggel próbálta eladni a semmittevését és időről időre bemutatott egy tomoenage kísérletet (fejenátdobás), ám a valóságban ez csak abból állt, hogy Baczkó dzsudogijába csimpaszkodva hanyattvágta magát, hadd szálljon a por, hadd lássa a spori, akar ő veszettül. Egy perccel a vége előtt azonban lelepleződött, ő is beszebelte a szokásos intést – ismét döntetlen, ismét passzivitás.

Ezt úgy kell elképzelni, mint amikor lerobbant Moszkvicsot tol be az ember. Karok nyújtva, megfeszítve, súlypont elől, fogak összeszorítva, törzsből előre dől az ember és tol, tol, tol. Ilyenkor az ellenfél számára elérhetetlenek a létfontosságú szervek, úgyismint láb, öv, hajtóka, dzsudogi vagy egyáltalán bármi, amin megfelelő fogást lehetne találni a dobás elindításához.

Már azt hittük, hogy jöhet a hosszabbítás és az aranypont, mikor a 28. fake tomoenage után egy valódit is becsempészett a tatamira a francia. Vizuális olvasók kedvéért, ez a következőképpen néz ki: az ember teljes testsúlyával maga felé rántja az ellent, miközben nemes egyszerűséggel hanyattesik. Esés közben lábával megtámasztja az ellenfél csípőjét, és annak tehetetlen lendületét felhasználva átfordítja a feje fölött.

Bernadettnek majdnem sikerült kézállásban megfognia a dobást, csak nem akart átesni a hátára, de végül néhány tűnődő pillanat után az oldalára borult, amit waza-ari-ra értékeltek a bírák, és ez tíz másodperccel a vége előtt a mi vérünk vesztét jelentette, különösen, hogy látszólag meg is sérült a menekülési kísérlet közben, ám meglehet inkább lelkét, mint bordaközi izmait fájlalta Berni.

Szólunk még a a dél-koreai Csoj Min Ho-ról, aki a döntőben egy másodszándékú kiemeléssel úgy fordította fel az Európa-bajnok Ludwig Paischert, mint kíváncsi kisgyerek az otthoni ékszerteknőst. Úgy lett olimpiai bajnok, hogy kivétel nélkül minden ellenfelét ipponnal gyalázta le – hihetetlen teljesítmény, jár az elismerő fejbólintás.

A további versenynapok elé némi ismeretterjesztéssel is szolgálunk.

A cselgáncsot Dr.Jugaro Kano-nak köszönheti a világ. Dr.Kano 1860-ban született és már igen fiatalon megtanulta a különféle "Jujitsu" módszereket, technikákat, majd 1882-ben kidolgozta saját rendszerét, amit Kodokan Jiu-do-nak nevezett el (a "ko" tanítást, a "do" az utat, a "kan" termet jelent). Ez teljes mértékben a Jujitsu rendszerén alapul, csak úgymond annak finomított formája. Dr.Kano ugyanis csak azokat a technikákat vette bele, amelyek szerinte a leghatásosabbak voltak, kihagyta azokat, amelyeket túlzottan veszélyesnek talált és kiegészítette a meglevőket saját fogásaival.

A judo elsősorban arra tanít, hogy meg tudjuk védeni magunkat, méghozzá nemcsak erőnkkel, hanem az eszünk segítségével is. A judoban sokáig nem is voltak súlycsoportos különbségek. Úgy gondolták, nem a kilók száma a lényeges, hanem a technika. A 60 kilós versenyző, ha gondolt egyet, kihívhatta versenyre a 120 kilós társát.

A versenyeken az ellenfelek mezítláb harcolnak, ruházatuk a kimonó vagy más néven judogi, mely erős vászonból készült nadrág és felsőrész. Az öltözetet összefogó öv színe jelzi a sportoló minősítését, sorrendben: fehér, sárga, narancssárga, zöld, kék, barna és fekete színű öv a versenyző egyre magasabb fokú tudását jelzi. A mester fokozatúak, azaz a fekete övesek további megkülönböztetésére szolgálnak a danok (dan), ezek jelölésére a fokozatnak megfelelő számú fekete csíkokat a kimonóra, illetve fehér csíkokat az övre.

A judo célja az ellenfelet dobással a földre vinni vagy 30 másodpercig leszorítani, esetleg a küzdelem feladására kényszeríteni (pl.: fojtással). Győzni lehet bírói döntéssel (vezetőbíró és két pontozóbíró van), segédpontokkal (waza-ari 7, yuko 5, koka 3 segédpontot ér) és ippon által (10 - teljes értékű ponttal), ennek feltétele, hogy az ellenfél a hátára puffanva szakítsa be a tatamit..

A férfiak menetrendje, esélylatolgatás

2008. augusztus 11., 13:16 Módosítva: 2015.05.21 05:13

A férfiak menetrendje pekingi idő /CET +6 óra/ szerint:

 

Tovább

Olympic Hockey Beijing 2008

2008. augusztus 11., 13:02 Módosítva: 2015.05.21 05:13

Kedves Olvasó!

A következőkben megpróbálunk a gyeplabdáról többé-kevésbé hiteles képet festeni az Olimpia eseményein keresztül. Kitűnő alkalom ez arra, hogy a sportág elitjének összecsapásait követve, aki még nem ismeri megismerje, aki pedig hozzánk hasonlóan évek-évtizedek óta szereti, gyakorlolja, újjabb erőt merítsen a fejlődéshez és céljai eléréséhez.

Tovább

A baseball és a Forma 1

2008. augusztus 11., 12:56 Módosítva: 2015.05.21 05:13

Újságírók kérdezték a Forma 1-es pilótákat, hogy miként viszonyulnak az olimpiai játékokhoz. A felmérés kiderítette hogy nagyon is figyelemmel kísérik, ráadásul a Williams japán pilótája, Nakadzsima Kazuki külön figyelmet szentel a baseball küzdelmeknek is.

„Én a focit és a baseballt szeretem nézni. A baseball hatalmas sport Japánban, és utolsó alkalommal szerepel az olimpián, ezért a mostani lesz az utolsó alkalom az országunknak is, hogy jó eredményt érjen el ebben a számban. Szerintem az úszásban és dzsúdóban is jók leszünk, és talán tornában is.”

Hajdú kapitány

2008. augusztus 11., 12:50 Módosítva: 2015.05.21 05:13

A mai "bravúros" döntetlennel Brazília ellen még messze sincs semmi veszve, tragédia sem történt, csak kicsit nehezebb lesz a női kézilabda válogatott további útja. De ne szaladjunk ennyire előre.

Tovább

Az év pofátlan hazugsága a cáparuházás

2008. augusztus 11., 10:43 Módosítva: 2015.05.21 05:14

Szegény hülye bringások miért nem találnak ki egy újfajta majomruhát?

Tudta-e Ön, hogy a majom azért tud olyan gyorsan biciklizni, mert speciális bundája, a lazán libbenő, ugyanakkor egyedien lapos felszínű szőrszálakkal olyan nanoturbulenciákat okoz, ami szinte "megvajazza" a levegőt? Egy megfelelően bundás majom emiatt száz méteren 2-8 tizedet ver a nyúzott majomra, pedig az avatatlan szemlélő azt hihetné, hogy a síma, nyálkás testfelület sokkal jobban hasít.

Na, legalább ekkora baromság, amivel az úszók próbálják megetetni a világot. Elhiszem én, hogy a cáparuha sokat segít, miért ne tenné, hiszen kiskorában ministrált, utána elment szociális munkásnak, de az zicher, hogy semmilyen ruha nem javítja 3-4-5 másodperccel egy sportoló legjobb idejét. A cáparuha az úszók vízhajtója, amivel egyszerűen leplezni próbálják a háttérben folyó brutális kokszolást. Nem is ez a furcsa, ez inkább evidens, a meglepő az, hogy a világ milyen jámbor tuskóként veszi be a nyilvánvaló hazugságot.

Amióta az a székely népfelkelő bácsika a vízaknai csata előtt odahozta a kendőbe kötött, házi speedet, másképp gondolkodom a doppingolásról. Ez is olyan drogozás, mint a többi. Ha akkora tömegek igénylik, akkor teljesen felesleges tiltani, hiszen egyfelől úgysem sikerül, másfelől értelme sincs.

Tovább

Sok eső, kevés tenisz

2008. augusztus 11., 10:22 Módosítva: 2015.05.21 05:14

Vasárnap megkezdődött az olimpia tenisz programja, az eső ebben a versenyszámban is sok gondot okozott.

Tovább

Csehország beindult

2008. augusztus 11., 10:08 Módosítva: 2015.05.21 05:14

Sportlövészetben már a második aranyérmüket szerezték a csehek a második napon, de a legfontosabb: nekünk is van érmünk és már a harmadik helyen vagyunk a posztkommunista mezőnyben. Igaz, azt is Cseh szerezte.

csehloveszetDavid Kostelecky001
David Kostelecky ünnepel
Tovább

Ha nem hisztizünk

2008. augusztus 11., 09:28 Módosítva: 2015.05.21 05:14

Mit lehet írni a női vízilabdáról? Általában totál unalom. Kínszenvedés végig nézni egy-egy meccset. Elég ritka, hogy igazán élvezetes játékot kapjak el. Szkeptikus vagyok. Még sosem néztem végig egy nemzetközi bajnokság összes női magyar vonatkozású meccsét sem. Most úgy döntöttem, hogy van egy szereplője a csapatnak, aki miatt érdemes lesz leülni a tévé elé. Az illető pedig nem más, mint a csapat szövetségi kapitánya.

Tovább

Olimpiai Közhelyszótár kezdőknek

2008. augusztus 11., 07:08 Módosítva: 2015.05.21 05:14
pall

 

  • Az esemény, amely [n] napon keresztül [x]milliók arcára csal mosolyt; [y]milliókból vált ki érzelmeket
  • Nemtől, vallástól, anyagi helyzettől függetlenül
  • Mindenki (…) magát is győztesnek érzi honfitársa sikere után
  • Legyen szó [x]edik, [y]adik vagy [z]edik helyezésről (ahol x<y<z)
  • Még szerencsére van, ahol a részvétel a fontos
  • A sport nevel, a sport öszszehoz
  • Persze vannak, mindig is voltak és lesznek, … akik megpróbálják befeketíteni a játékokat
  • … politikai céljaik elérésére próbálják felhasználni
  • Olimpia volt és lesz, lennie kell!
  • A rabló többnyire a pandúr előtt jár
  • [x] azonban nem teheti tönkre ezeket a csodálatos pillanatokat
  • Minden apró sikert meg kell becsülnünk

És ez mind egyetlen helyről. Küldjenek be hasonlókat, a legjobbakat leközli a Fuck the Olympics.

Kajak is húzhat vízisít

2008. augusztus 10., 17:34 Módosítva: 2015.05.21 05:20

Egy kajak négyes képes olyan sebességre felgyorsulni, hogy el tudjon húzni egy vízisíelőt, írja az infloplease.com. Természetesen ez csak a versenyhajókra, elsősorban a K-4-esekre igaz, nyilván az sem mindegy, hogy kik ülnek benne: a leggyorsabb egység egy férfi kajak négyes lehet, míg a leglassabb egy férfi kenu egyes vagy egy női kajak egyes, két utóbbinak megközelítőleg azonos a sebessége.

Számításaink szerint 1000 méteres távon egy férfi négyes átlagsebessége meghaladja a 20 km/h-t, rövidebb távon akár sokkal gyorsabbak is lehetnek. Kérdés persze, hogy egy vízisíelő vontatása milyen mértékben hátráltatja a hajó mozgását.

Reméljük, hogy a leggyorsabb magyar egységet semmi nem hátráltatja majd Pekingben, és meg tudják védeni az olimpiai bajnoki címet. A világbajnok szlovák egység még keresztbe tehet, de nem szabad megfeledkezni a németekről és a kínaiakról sem. A férfi négyes augusztus 18-án, hétfőn áll először rajthoz, fél 10-kor rendezik az előfutamukat.