Az év pofátlan hazugsága a cáparuházás

2008.08.11. 10:43
A cáparuha az úszók vízhajtója, amivel egyszerűen leplezni próbálják a háttérben folyó brutális kokszolást. Nem is ez a furcsa, ez inkább evidens, a meglepő az, hogy a világ milyen jámbor tuskóként veszi be a nyilvánvaló hazugságot.

Szegény hülye bringások miért nem találnak ki egy újfajta majomruhát?

Tudta-e Ön, hogy a majom azért tud olyan gyorsan biciklizni, mert speciális bundája, a lazán libbenő, ugyanakkor egyedien lapos felszínű szőrszálakkal olyan nanoturbulenciákat okoz, ami szinte "megvajazza" a levegőt? Egy megfelelően bundás majom emiatt száz méteren 2-8 tizedet ver a nyúzott majomra, pedig az avatatlan szemlélő azt hihetné, hogy a síma, nyálkás testfelület sokkal jobban hasít.

Na, legalább ekkora baromság, amivel az úszók próbálják megetetni a világot. Elhiszem én, hogy a cáparuha sokat segít, miért ne tenné, hiszen kiskorában ministrált, utána elment szociális munkásnak, de az zicher, hogy semmilyen ruha nem javítja 3-4-5 másodperccel egy sportoló legjobb idejét. A cáparuha az úszók vízhajtója, amivel egyszerűen leplezni próbálják a háttérben folyó brutális kokszolást. Nem is ez a furcsa, ez inkább evidens, a meglepő az, hogy a világ milyen jámbor tuskóként veszi be a nyilvánvaló hazugságot.

Amióta az a székely népfelkelő bácsika a vízaknai csata előtt odahozta a kendőbe kötött, házi speedet, másképp gondolkodom a doppingolásról. Ez is olyan drogozás, mint a többi. Ha akkora tömegek igénylik, akkor teljesen felesleges tiltani, hiszen egyfelől úgysem sikerül, másfelől értelme sincs.

Mindenki azt tömjön magába, amit szeretne, ha ezt ráadásul milliárdnyi ember nézi szívesen, többé-kevésbé sejtve, hogy mi történik, akkor igazán képmutató és felesleges tiltani. Ha egyszer csak a 9,9 másodperc alatti férfi száz méteres síkfutást értékeli a tömeg és támogatják a szponzorok, akkor vonjuk le a megfelelő következtetéseket, és liberalizáljuk a szabályokat. Ha tényleg van kimutatható mennyiségű olyan néző, akik csak a doppingmentes sportot élvezik, a szupermarketek felfújt nyersanyagainak beintő slow food mintájára majd kialakul a slow sprint mozgalom, és gyolcsinges, biopiac-bérletes Waldorf-anyukák tízezrei töltik meg a stadionokat a versenyekre,a hol a tántorgó győztes egy reális 10:23-mal esik át a célvonalon. Ha meg kiderülne, hogy ilyesmire nincsen tömegigény, hát maradjon a kokszos sport.

Az ellenzők egyik kedvenc érve, hogy a doppingliberalizálás megcsúfolná a sport szellemét, és mélyítené a szakadékot a gazdag nemzetek, és a nyomorultak között, akiknek EPÓ-ra sem telik. Ordas hazugság ez persze. A sport szellemét a cáparuhás olimpiánál a világon semmi sem csúfolja meg jobban. A jelenleg meglévő, gazdag és szegény közötti reménytelen különbség meg természetesen csökkenne. Ha liberalizálják a doppingot, akkor nyilvános, ellenőrzöttebb körülmények között megnyílik a piac, hamarosan zuhannak a feketepiaci körülmények között mesterségesen magas árak. Ráadásul, a nagy gyártók beszállásával a készítmények sokkal biztonságosabbak lesznek. Vagyis a moldávok, kazahok és uruguayiak nem kényszerülnek pöcsrohasztó-bajusznövelő olcsó szteroidokat szedni, hanem reális áron juthatnak a csúcstermékekhez.

Elnézést a füstölgésért - ami öreg tüzéreknél azért nem olyan ritka - mindez arról jutott eszembe, hogy ma reggel elkapták az első doppingolót az olimpián, a a spanyol kerékpárosnő Maria Isabel Morenót, EPÓ-val. Bruhaha.