A nap mérkőzése : Hollandia - Ausztrália 2:2 (0:0)

2008.08.17. 21:02

Az előrehozott döntő, a világ két leglátványosabban játszó csapatának összecsapása. Ez volt az a mérkőzés, amit minden gyeplabda rajongó várt már, hogy kiderüljön melyik a jobb csapat. Hát, nem derült ki... Ettől függetlenül kétség nem férhet hozzá, hogy a holland - ausztrál volt a nap meccse. Függetlenül a németek győzelmétől Spanyolország ellen, Új zéland pontvesztésétől Kína ellen, amik szintén megérnének egy külön postot.

Mindkét csapat támadólag lépett fel az elejétől kezdve, megpróbáltak erődemonstrációt tartani a legnagyobb rivális előtt. Az első helyzet Hollandia előtt adódott, Ronald Brouwer kapott labdát a körön belül, kapu felé is tudott fordulni, de lövését védte Stephen Lambert. Két percen belül érkezett a válasz: a 8. percben Grant Schubert lőhetett tisztán, Vogels kapus azonban kirohant rá és talán ennek hatására csak az oldalhálót találta el a csatár. A 11. percben Trevis Brooks lopott el egy átadást két védő között de az ő lövése is elkerülte a holland kaput. Rendkívül gyorsan járt a labda ütőről ütőre, enyhe Ausztrál fölénnyel ebben az időszakban. Jamie Dwyer villantotta meg képességeit a 13. percben, 50 méteres futása után lőhetett, de az éles szögből leadott lövése elkerülte a kaput. Egy perccel később a holland szezon idei felfedezettje, Jeroen Hertzberger lövése ment centikkel mellé. A közönség igazi olimpiai hangulatot varázsol a stadionba végig az egész mérkőzésen, a játékosok pedig tudják mi a dolguk: hatalmas futómennyiség mindkét oldalon, remek támadások és bravúros egyéni megoldások a világ talán két legjobb csapatától. Mindkét csapatnak adódnak lehetőségei gólszerzésre, de a lövések rendre célt tévesztenek, vagy a kapusok teszik jól a dolgukat. A 32. percben jött el a félidő legnagyobb helyzete: kornerhez jutott Hollandia! Taeke Taekema el is vállalta, de a kiszaladó Kiel Brownnak sikerült blokkolnia a lövést. A félidő végén még egy ausztrál helyzet után kerülte el a labda a kaput. Gól ugyan nem esett, de panaszra nincs okunk az első félidő után.

A második játékrész is ausztrál lehetőséggel kezdődött, Dwyer pattintása után kellett bravúrral védenie Vogelsnek a 38. percben. A következő 5 percben háromszor is gólt szerezhetett volna Ausztrália, de Abbot és Dwyer sem találta el a kaput. Állandósult az auszik nyomása, magasabb hangerőre kapcsolt a holland tábor! Egy újabb ausztrál helyzet és egy Taekema zöld lap után végre Hollandia is helyzetbe került, de Nooijer és Hertzberger kavarta meg a védelmet, de sikerült felszabadítani nagy nehezen. Az 55. percben újabb nagy esély a holland válogatott előtt, a játékvezető büntető kornert ítél. Taekema második próbálkozása már utat talált a kapuba, megszületett a várva várt első gól a meccsen! A holland szurkolók ünneplésének egy ausztrál korner vetett véget egy perccel később, Dwyerre játszották ki a figurát, de Vogels ismét védett. Az 58. percben már a remekül védő kapus sem segíthetett, Ockenden szerzett labdát 25 méterre a kaputól, beszaladt vele a lövőkörbe, kicselezett egy védőt, majd a kapuba lőtt. Kevesebb mint 3 perccel később pedig Luke Doerner kornergóljával már Ausztrália vezetett! Az elmúlt 6 percben 3 gól született és még hátravan több mint 9 perc. A hátralévő időben kicsit visszavettek a csapatok a góltermelésből, a hollandok futottak az eredmény után és ki is alakították a helyzeteiket, de nem sikerült gól szerezni még kornerből sem. Az utolsó percben Teun de Noojier elöl szerezték meg szabálytalanul a labdát a körön belül az ausztrál védők = kiskorner! Taekema pedig 50%-ra hozta a mai lövő statisztikáját, bár Lambert kapus bele tudott érni, hárítani nem volt esélye. A holland korner-specialitának ez volt a 8. gólja az Olimián - 4. meccsén...

A döntetlen teljesen megérdemelt, a két csapat ismét bebizonyította hogy a pekingi játékok legnagyobb esélyesei. A hollandoknak azonban fejlődni kell az akciógólokban, hiszen 12 góljukból 8 Taekema nevéhez fűződik. Ezzel az eredménnyel a "B" csoport két továbbjutója gyakorlatilag eldőlt, bár a Brit válogatott még látótávolságban van, Ausztrália kiütésére lenne szüksége az elődöntőbe jutáshoz.