Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Súlyemelés

Egy doppingos hír margójára

2008. augusztus 11., 21:34 Módosítva: 2015-05-21 05:12
0
0 hozzászólás

Üdvözlet az (esetleges) olvasónak!

Az olimpiai híreket böngészve ma egy eléggé furcsa hír ragadta meg a figyelmemet: a nagy tekintélyű Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (egyszerűbben: a WADA) új elnöke drasztikus fellépést helyezett kilátásba egyes sportágakkal szemben, mely az olimpia műsoráról száműzve végveszélybe sodorhat egyes sportágakat.

Nos, hogy miért tűnik furcsának a hír  számomra - ennek több oka is van. Volt szerencsém ugyanis a WADA elnökének, Fahey úrnak az egyik beszédét meghallgatni. Ez alapján a sport iránti elkötelezettségének mélységét - bár nem vonom kétségbe - nem tudtam felmérni, egyről azonban meggyőzött. Mégpedig arról, hogy profi politikus. Ezért is tűnik kétségesnek a hír valóságtartalma: először is nem értem, hogy mit jelent az MTI cikkében az a kifejezés, hogy "doppingárnyék". A mai világunkban, ahol minden állítást - főleg ha ilyen súlyos következményei lehetnek - bizonyítékokkal kell alátámasztani, pláne abban az esetben, ha emberek, sportolók életéről - szó szerint - vagy sportpályafutásáról beszélünk, értelmezhetetlen számomra az árnyék valamire vetülésének felvetése. Ha van bizonyíték, azt meg kell mutatni, az összefüggést fel kell tárni. A feltevés ebben az esetben kevés.

Másik kérdés, hogy miért pont a súlyemelést és az országúti kerékpározást tenné ki az olimpiáról a WADA első embere? Nem tartom tisztességesnek, hogy más sportágakról nem szólt, hiszen csak a statisztikát kellene megnézni ahhoz, hogy lássuk, más sportágak is legalább annyi - és sokkal nagyobbat szóló - doppingeseteket produkálnak. Ami pedig a doppinggal érintett, vagy ahogy a szakértők mondják, doppingérzékeny sportágak szövetségeit illeti, meg kellene nézni mondjuk a hazai és a nemzetközi súlyemelő szövetség dopping elleni erőfeszítéseit. Igaz, hogy a hazai szövetség majd belerokkan, de igyekszik megmutatni, hogy Athén után sikerült   a sportág becsületét helyreállítania. A sporthíreket rendszeresen böngészve ugyanezt viszont én személy szerint nem állítanám a másik, az előző olimpián besározodott szövetségről. (Valahogy azért ők mégis boldogulnak, ha más nem, akkor valamelyik tekintélyes testület hathatós segédletével.) 

Szívesen összehasonlítanám a súlyemelést mondjuk az úszással, ahol éppen a most ismételt közvetítés szerint éppen 5, igen, jól látják öt sportoló úszik folyamatosan az aktuális világcsúcson belül! De ennek a kérdésnek a megválaszolása messzire vezetne....  Hát hiába! Az a csodálatos cáparuha és a gyors(?!) medence.....

Vagy ha mondjuk az engedélyezett gyógyszerek használatát megtiltanák, hány világcsúcs születne egy-egy versenyen?

Vajon Fahey elnök úr javaslatának elfogadása után milyen feltételezések alapján és melyik sportág lesz az, amelyiket kiraknak majd a következő olimpiáról?

Tisztelt Elnök Úr! Bár nem fogja olvasni a véleményem, mégis jó lenne, ha alaposan körüljárnák a doppingolás kérdését és felelősen döntenének egyes sportágak, és sportolók életéről, jövőjéről.

Hiába, én akkor is kedvelem a súlyemelést. Ha egyetlen magyar súlyemelő szerepel most az olimpián, én akkor is nagyon szurkolok Neki!

Hajrá súlyemelés! Hajrá Jani!

 

Bocsánat az olvasótól a hosszúra eresztett szövegtől, de a doppingolásról még többet lehetne írni, a Rejtő Jenői stílus azonban a mai napon nem ment.

 

 

Szólj hozzá!