Egyetlen első kiemelt sem játszott döntőt Pekingben

2008.08.18. 14:59

Nem a legjobb helyre rangsoroltak sikerét hozta a pekingi olimpia tenisztornája. Federer egyesben hamar kiesett, ugyanakkor párosban, amelyben eddig nem nagyon vitézkedett, aranyérmet szerzett Wawrinkával az oldalán. Nadal nyerte a férfi egyest, nagyon könnyedén.

Női egyesben Ivanovics visszalépett, Jankovics és Kuznyecova nem jutott el a döntőig, az oroszok osztották el az érmeket. Női párosban a legjobbnak vélt Kuznyecova, Szafina kettőst kínai duó verte ki a negyeddöntőben.

A nőknél Ivanovics el sem indult, Jankovics és a két Williams a negyeddöntőben búcsúzott, Kuznyecova már az első körben kiesett, az a Li Na búcsúztatta, aki később, nagy meglepetésre, Venus Williamset is legyőzte. Arról már ne is beszéljünk, hogy a nagy reményekkel érkező Szávay az egyesben és a párosban is rögtön az első kör után abbahagyta.

A férfi párosban az abszolút favoritnak számító Bryan-fivérek az elődöntőben estek ki. A világ, hétfőtől csak második legjobbja, Roger Federer és Stanislas Wawrinka verte őket ki. Federer egyáltalán nem számít párosjátékosnak, ebben az évben csak egyetlen alkalommal állt rajthoz, a világranglistán is csak 562. helyen áll ebben a számban, de honfitársa Wawrinka is csak a 168. pozíciót foglalja el. A svájciak ennek ellenére két szettben, 7:6, 6:4-re nyertek az amerikai duó ellen. A döntőben Federerék végül 3-1-re győzték le a svéd Aspelin, Johansson duót, Bryanék a bronzéremmel vigasztalódtak.

A párosban igyekezett vigasztalódni az egyesben elszenvedett kudarc után a két Williams. Az elődöntőben szintén egy testvérpárt, az ukrán Bondarenkoékat búcsúztatták két szoros szettet követően könnyedén nyerve a döntő játszmát. A másik ágon két kiváló párosjátékos, a spanyol Medina Garigues és Ruano Pascual jutott a fináléba, ők kínai duót, Jen Cet és Cseng Csiétt verték az elődöntőben. Serena és Venus végül is könnyedén nyert, mindössze két gémet engedélyezett, az amúgy kiváló párosként ismert spanyoloknak.

A női egyes orosz végjátékot hozott. A legjobb négyben hárman, Gyementyeva, Zvonarjova és Dinara Szafina jutott. Az első kettő egymás ellen játszott és a tornán 5. helyen kiemelt Gyementyeva két játszmában verte honfitársát. Szafina is nagyon megdolgozott a döntőért, hiszen a hazaiak egyik kedvencét, Li Na-t gyűrte le 7:6, 7:5-re. A fináléban Szafina kezdett jobban 6:3-ra nyerte az első szettet, a másodikban Gyementyeva nagy küzdelemben egyenlített. Végül a világranglistán csak hetedik Gyementyeva a legjobbkor, 6:5-nél elvette honfitársa adogatását és olimpiai bajnok lett.

A torna utolsó versenyszáma a férfi egyes döntő volt. Nadal, aki ebben az esztendőben kimagaslóan teniszezett olimpiai bajnoki címmel ünnepelte, hogy hétfőtől ő a világelső. Fernando González, aki Athénban párosban arany, egyéniben bronzérmet szerzett, remekül helytállt, de megszorítani nem tudta a spanyolt, aki 3-0-ra nyert. Két Grand Slam győzelme után az olimpián is nyerni tudott.

Összességében elmondható, akadtak meglepetések, egyedül Nadal és a Williams testvérek sikere mondható némileg papírforma eredmények, mindketten második kiemeltként végeztek az élen, ami viszont nagyon szomorú, hogy a magyarok a minimális elvárást sem tudták teljesíteni. Egyesben és párosban is az első kör jelentette a végállomást.