Szávay tovább zuhanhat, ha nem nyer Pekingben

2008.09.21. 15:37

A férfiak a héten a Davis Kupában vitézkedtek, míg női versenyzőink közül többeknek is szoríthatunk, nem sok eredménnyel. A távol-keleten versenyző Szávay Ágnes, Kapros Anikó, Arn Gréta és Czink Melinda sem ért el sikert a héten.

Az összefoglaló elején vegyük sorba a női versenyzőnk hanyadik helyen kzdtek a világranglistán (zárójelben az egy héttel ezelőtti helyezésük): 19. Szávay Ágnes (19.), 123. Czink Melinda (120.), 147. Arn Gréta (149.), 253. Marosi Katalin (254.), 266. Nagy Kira (252.), 310. Kapros Anikó (310.), 487. Király Pálma (477.), 841. Németh Virág (769.), 1022. Árgyelán Csilla (1023.).

A héten Tokióban egy Tier I-es, Kantonban pedig Tier III-as tornát rendeztek. Az előbbin 1,34 millió dollár volt a tét, az utóbbin 175 ezer dollár. Tokióban a Toray Pan Pacific Open selejtezőjében két magyar, Arn Gréta és Czink Melinda is indult, de egyikük sem került a főtáblára. Arn legyőzte a japán Narát, majd kikapott a brit Keothavongtól, Czink pedig a szintén japán Szema elleni sikere után a francia Rezai ellen szenvedett vereséget. A főtáblára kerülésért három győzelemre lett volna szükség.

Nagyon erős torna volt, hiszen a világranglista legjobb 12 versenyzőjéből került ki a nyolc kiemelt. Szávay Ágnes is indult, de nagyon gyorsan véget ért számára a torna. Az idei esztendőben nagyon gyengén teljesítő magyar teniszezővel másodszor fordult elő 2008-ban, hogy nem volt kiemelt (legutóbb március elején, a Dubai viadalon). Nem csak ezért, de három szettben, 7:6, 5:7, 4:6 arányban kikapott attól a japán Moritától, akit a következő körben Kuznyecova simán vert 6:1, 6:1-re. Szávaynak ez volt idén a 46. mérkőzése és a 21. vereségét szenvedte el. Ami igazán fájó, hogy ebből a 21-ből tizenkilencedik alkalommal verte őt egy olyan teniszező, aki mögötte áll a világranglistán. Szávay tavalyi remek szereplésével jött fel a legjobb húszba. Amennyiben a jövő héten megrendezésre kerülő pekingi viadalon sem ér el jó eredményt, több mint 200 pontot is veszíthet, amellyel akár a 30. helyig zuhanhat vissza. Szávay tavaly pályafutása egyik legnagyobb diadalát elérve, a döntőben Jelena Jankovicsot győzte le a pekingi tornán. Szávay egyébként a párosban is indult Tokióban, a szlovák Hantuchova oldalán. A japán Morita, Nakamura duót még legyőzték, a negyeddöntőben kikaptak a Raymond, Stosur, amerikai, ausztrál duótól.

A tokiói viadalt egyébként Dinara Szafina nyerte, aki a fináléban honfitársát, Szvetlana Kuznyecovát győzte le 6:1, 6:3-ra. Az első kiemelt Jankovics a negyeddöntőben, míg a második Ana Ivanovics már a második körben kiesett. Szafina pályafutása kilencedik sikerét aratta.

Kantonban, Kínában Kapros Anikó két év után indult főtáblán, WTA versenyen. Nem sikerült a bravúr és már az első körben kiesett. A román Olaru nyert ellene az első körben, 6:7, 6:4, 6:1 arányban. A tornát az első helyen kiemelt Zvonarjova nyerte, aki a fináléban a hazaiak versneyzője, Peng Szuaj ellen diadalmaskodott, 6:7 (4-7), 6:0, 6:2-re.

Pekingben Szávay egy selejtezőből érkező játékossal fog kezdeni, ahol Czink Melinda is elindult. A francia Rezait győzte le úgy, hogy ellenfele feladta a meccet, 6:2, 1:0 után. A második körben azonban Czink járt hasonlóan, a kínai Hsziu ellen adta fel a második szettben a küzdelmet és így kiesett.

A jövő hét másik versenyét a dél-koreai Szöulban játszák, ahol a a világranglistán 27. helyen álló Kirilenko az első számú kiemelt. A selejtezőben Arn Gréta és Kapros Anikó indult. Az első kört mindketten sikerrel vették, a sorsolás szeszélye folytán azonban a másodikban egymás ellen meccseltek. A találkozót Kapros Anikó nyerte, az eredmény 2:6, 6:1, 6:1 a javára. Ezzel még nincs vége Kapros megpróbáltatásainak. A főtáblára kerülésért a kanadai Stéphanie Dubois ellen kellene nyerni.

Nézzük további női versenyzőink eheti szereplését. Marosi Katalin Velence elővárosában, Mestrén versenyzett. A selejtezőben előbb a francia Huck, az olasz Gatto-Monticone után az olasz Burnettet is legyőzve a főtáblára jutott. Az első fordulóban a német Schruff ellen nyert, a német feladta a második szettben. A második körben ismét egy német, Anne Schäfer következett, Marosi 7-5 6-7(4) 7-6(2)-re nyerni tudott ismét. A végállomást az olasz Garbin jelentette, aki az utóbbi időben sok borsot tört a magyarok orra alá. Az első helyen kiemelt olasz 6:2, 7:6-ra nyerni tudott.

Mint fentebb megjegyeztük a férfiak Davis Kupáztak a héten, ezzel fogunk még külön is foglalkozni. A magyarok így kezdték a hetet (zárójelben az előző heti helyezésük): 378. Balázs Attila (378.), 439. Bardóczky Kornél (438.), 480. Kellner Ádám (486.), 593. Balázs György (586.), 618. Varga Róbert (620.), 1149. Kiss Sebő (1880.), 1545. Lukács Dénes (1550.), 1624. Kovács Márk (1632.), 1624. Novák Balázs (1412.), 1728. Fucsovics Márton (1632.).

A hét legnagyobb sikerét a legjobb férfi teniszezőnk, Balázs Attila aratta. Boszniában, Banja Luka városában versenyzett, egy 35 ezer dolláros versenyen. A selejtezőből indulva egy bosnyák, egy horvát és egy szerb játékost legyőzve jutott a főtáblára. Első körben az ír Niland ellen nyert, ellenfele 3:0 után feladta. Jött a szlovák Cervenak és 6:2, 6:4 lett a magyar fiú javára. A negyeddöntőben a szintén selejtezőből érkező horvát Ciricet is legyőzte Balázs, így 2001 után első magyarként játszhatott Challenger tornán elődöntőt. A spanyol Gimeno-Tavarres azonban erősebbnek bizonyult, 6:7, 7:5, 6:2-re nyert, Balázs így is 24 ATP pontot (eddig 87 volt neki) és 1500 eurót kasszírozott. Ezzel az eredménnyel várhatóan 60 helyet ugrik majd előre. Ennél is bravúrosabban sikerült a szereplése párosban. Az izraeli Amir Hadad oldalán egészen a döntőig menetelt. A fináléban aztán az ausztrál, német kettős, Junaid, Marx ellen is diadalmaskodtak, így tovább 1900 eurót nyert a magyar játékos.

Lukács Dénes is Challenger tornán indult, mégpedig az Egyesült Államokban, Texasban, Waco városában. Lukács egy kört ment, egy macedónt legyőzött, az ausztrál Siriannitól viszont kikapott. Csakúgy, mint Kellner Ádám, aki Nürnbergben egy Future tornán vett részt. A cseh Skoloudik ellen még nyert, a német Klein ellen azonban vereséget szenvedett. Szintén egy az Egyesült Államokban, egy másik Future tornán Novák Balázs és Tóth Attila indult el. Novák három meccset nyert a selejtezőben, de ez is kevés volt a főtáblára jutáshoz. Tóth már az első körben kiesett.