Parád-riposzt

Nem sikerült érmet szerezni a női tőrözőknek

2008. augusztus 16., 13:31 Módosítva: 2015.05.21 04:54

Negyedik helyen végzett a női tőrcsapat, 32-23-ra kaptak ki az olaszoktól. Az olaszok végig fölényben vívtak a bronzmeccsen, a magyar tőrcsapat csak egyszerk-kétszer tudta megszorongatni őket. A mérkőzés elején elhúztak az olaszok, Salvatore 3-0-ra verte Újlakit, a második asszó végén már 8-2-re vezetett az olasz csapat. Mohamed Aida sem tudott szépíteni, 2-2-t vívott Granbassival.

Tovább

Az olimpia leghiábavalóbb hőse

2008. augusztus 16., 12:43 Módosítva: 2015.05.21 04:54

Szegény Mohamed Aida, majdnem csodát tett az amerikaiak elleni elődöntőben női tőrben. A verseny előtt, a táblát elemezgetve azt gondoltam, hogy bár a lengyelek kemény ellenfelek lesznek, akár a döntő is összejöhet, ahol persze esélyünk sem lesz az olaszok ellen. Ehhez képest az elődöntőben az amerikaiakkal vívhattunk, annak elbukása után pedig a bronzért az olaszokkal, akiket meg az oroszok vertek meg drámai körülmények között, egy tussal.

Tovább

Az olaszokat kell legyőznünk a bronzért

2008. augusztus 16., 12:03 Módosítva: 2015.05.21 04:54

Mohamed Aida fantasztikus vívása ellenére sem sikerült a döntőbe jutni a női tőrcsapatnak. Most a bronzért vívnak az olaszokkal. A magyarok cseréltek, Knapek Edina nem fog vívni, helyette Újlaky Virgine küzdhet.

Új nap, új csalódás

2008. augusztus 15., 10:46 Módosítva: 2015.05.21 05:01

Nem vagyok egy gép, nem volt kedvem sem hajnali háromkor, sem hajnali ötkor felkelni párbajtőr csapatversenyt nézni. Gondoltam elég lesz fél hétkor belelesni a tévébe, ha vívunk, az rossz, ha nem, akkor az vagy rosszabb, vagy bejutottunk az elődöntőbe. Végül fél hatkor valami gyereklányok tornásztak az m1-en, így visszaalutdtam. Negyed nyolckor, a következő csekkoláskor Boczkó Gábor adott találatot egy ukránnak. A csajom szerint káromkodtam egyet és visszaaludtam.

01boczko
Tovább

Megvan az első vívóérem

2008. augusztus 13., 15:44 Módosítva: 2015.05.21 05:04

Mincza végül leiskolázta kínai ellenfelét, de öröm helyett inkább a bíráskodáson dühöngünk.

Tovább

A két böjti napról

2008. augusztus 13., 11:13 Módosítva: 2015.05.21 05:04

A női tőrözőktől csodát vártunk, végül csak a várhatót hozták. A kard egyértelmű csalódás. Vagy a világ legnagyobb csalása?

Tovább

Két böjti nap után újra éremesély

2008. augusztus 13., 11:09 Módosítva: 2015.05.21 05:04

Mincza Ildikó Duplitzer elleni magabiztos vívásával bejutott a legjobb négy közé női párbajtőrben. Harmadik asszójára már formába lendült, pedig a 32-es táblán még szörnyen kezdett. A kvázi ismeretlen, hongkongi Jeung az utolsó három perc előtt még magabiztosan vezetett ellene, Mincza pedig nem találta a ritmust. Végül átvette a vezetést, és Jeung támadásban már nagyon gyenge volt, így végeredményben könnyednek tűnő győzelemmel jutott tovább. A másik magyar, Szász ekkor még nagyon magabiztos vívással ment tovább. Az orosz Sutova ellen sem vívott rosszul, de 11:11-nél elcsúszott a pengéje hegye, az orosz pedig egy tus előnynél elkezdte pörgetni az asszót és gyorsan bedarálta Szászt. Pech. Mincza a kanadia Schalm ellen még döcögősen vívott, szerencsére a legjobbkor, az utolsó percekben kapta össze magát. És Duplitzer ellen már ezt a formáját mutatta, ami reméljük, immár az elődöntőben is kitart.

Végül megállították Jeannet-t

2008. augusztus 10., 15:07 Módosítva: 2015.05.21 05:20

Nagyon színvonalas döntőt láthattak azok, akiket nem keserített el annyira Boczkó Gábor veresége, hogy elkapcsolja a tévét. Tagliariol ráérzett, hogy a lassú vívás Jeannet-nak kedvezhet, ezért 3:2-es hátrány után olyan rohanásba kezdett, ami még a kardozóknak is becsületére vált volna. Zsinórban hat tust adott a láthatóan megzavarodott franciának, aki egy fegyvercserét követően összekapta magát és adott három egylámpást. De nem tudta megfékezni Tagliariolt, aki a második három percben ott folytatta, ahol az előző hármat abbahagyta. Folyamatosan koncentrálva, az első támadási lehetőséget azonnal kihasználva szúr, Jeannet pedig nem tudott mit kezdeni ezzel a lendülettel. 12:8-nál már nem volt kérdés, ki lesz az olimpiai bajnok. Érezte ezt mindkét vívó, Jeannet egyre reményvesztettebb lett, Tagliariol pedig nem változtatott taktikáján, egy együttes után két gyors tus, és olasz győzelem a vívás nagy nemzetközi örökrangadóján. Az olaszok 48 év után nyertek aranyat párbajtőr egyéniben.

Nem lett meg a bronzérem

2008. augusztus 10., 14:47 Módosítva: 2015.05.21 05:20

A harmadik három perc gyorsan lepörgött, Boczkó tempói rövidek voltak. A sorsolást a spanyol nyerte, azaz, ha az egy perces ráadásban is döntetlen marad, a spanyol nyer. Nyolc másodperccel a vége előtt együttes, sok lehetőség már nem maradt. Támadnia kellett, de a spanyol védett, és tisztán talált. Boczkó csak negyedik lett. Az elődöntő és a harmadik helyért vívott asszó alapján azt kell mondanunk, Boczkó nem hozta ki magából azt, amit valóban tud. Az Abajo elleni asszóban úgy tűnt, megtalálta a tempóját, de ezzel végül mégsem tudott pontokat hozni. Visszafogottnak tűnt - látszott ugyan, hogy mi mindent tud a vívásról, de valahogy nem vitte végig az elképzeléseket. Talán az fogta meg, hogy a spanyol két tusos hátránynál is bátran lerohanta, talán az, hogy még előnyben is agresszívan támadott. A negyedik hely is szép, de ez egy elbukott bronzérem.

02

A spanyol ellépett, de Boczkó ráérzett a tempóra

2008. augusztus 10., 14:36 Módosítva: 2015.05.21 05:20

A második három perc tragikusan indul. Abajo kicsit vitatható körülmények között, Boczkó pengéjét testtel kizárva talál, utána viszont egy nagyon fürge találattal már két tus előnyt szerez. De aztán Boczkó jön, remek védés után egylámpás találattal zárkózik. A spanyol előnye ellenére is jön előre, boczkó remek tempót szúr, de Abajo is talál. És támadásban marad, szerencsénkre. Hiszen Boczkó kizárja és egyenlít. Utána centikkel véti el Abajo válát, aki megint lerohanással próbálkozik, de csak a vállával találja el Boczkót.

Egy lábszúrást benéztünk

2008. augusztus 10., 14:30 Módosítva: 2015.05.21 05:20

Lábszúrással kezdett volna a harmadik helyért vívott asszóban a spanyol Abajo, de szerencsére Boczkó nem az a vívó, akivel ezt a trükköt meg lehet etetni. Elhúzta a lábát, és visszaszúrt. Az előny a párbajtőrben sokat jelent, ezt már említettem, ezt a második tus is bizonyította. Boczkó, mintha csak Jeanet-től leste volna el, remek tempóval tartotta fel a spanyol támadását. Aztán egy gyors lerohanással a spanyol szépített, csak hogy ne legyen rögtön unalmas a meccs. Egy együttes, aztán a Abajo beszorítja Boczkót a pást végébe, és csak összejön neki a lábszúrás. Az első három perc után döntetlen, pedig ennél biztatóbban indult.

Boczkó elbukott az ihletett francia ellen

2008. augusztus 10., 13:58 Módosítva: 2015.05.21 05:20

Előző bejegyzésünkben már említettük, hogy Boczkó Gábor a legnehezebb ellenfelet kapta az elődöntőbe jutottak közül. Sajnos Jeanet ki is fogott rajta, a sokszoros csapatvilágbajnok francia ihletetten vívott, remekül fogott tempószúrásokkal zilálta szét Boczkó vívását. A magyar sajnos már az elején hátrányba került, ez pedig a párbajtőrben súlyos következményekkel jár. A fegyvernem sajátosságai miatt - a tőrrel és a karddal szemben a párbajtőrben nincs konvenció, aki talál, pontot szerez - a vezetés birtokában Jeanet teljesen visszahúzódhatott, elég volt kivárásra játszania. Boczkó ment előre, hiszen mennie kellett, de ekkor jöttek a tempószúrások, amivel Jeanet még növelni is tudta előnyét. Az utolsó három perc elején felcsillant a remény, de a francia bele tudott szúrni Boczkó támadásába, 13:11-nél pedig egy gyors támadással gyakorlatilag el is döntötte a meccset. A végére még egy együttes jutott. Boczkó így a döntőt elbukta, de a harmadik helyet elvileg könnyedén megszerezheti jóval kisebb múltú spanyol riválisával szemben.

Meglehet az első arany

2008. augusztus 10., 09:08 Módosítva: 2015.05.21 05:21

Kulcsár Kirisztiánnak vasárnapig sajnos nem jött meg a kedve a víváshoz. A civilben bankár veterán még csütörtökön panaszkodott arra a Nemzeti Sportban, hogy kicsit pengeundora van, ezért nem is asszózott, hátha a hiány majd meghozza a kedvét. Nem ez történt, így már az első körben kikapott Jin Licsiantól, aki nem az erős kínai volt. Imre Géza, a másik veterán egy körrel tovább húzta, ő a legjobb 16 között kapott ki a világbajnok bronzérmes Diego Confalonireritől. Boczkó Gábor, a csapat legfiatalabb, de szintén veterán tagja viszont a gyengébik olasz, Alfredo Rota elleni szoros győzelem után magabiztosan nyert a venezuelai Silvio Fernandez Briceno, majd a Kulcsárt búcsúztató Jint búcsúztató Radoslaw Zawrotniak ellen is, így már készülhet is az elődöntőre. Ott Fabrice Jeannet, a zsinórban háromszoros világbajnok francia csapat tagja vár rá. Ha legyőzi, a döntőben már könnyebb ellenfél várna rá. A bronzérmet már szinte biztosra vehetjük, de meglehet az első arany is.

Nagy kiesett, de világbajnokot verni akkor is szép dolog

2008. augusztus 9., 10:22 Módosítva: 2015.05.21 05:22

Nagy Orsolya a legjobb tizenhat között kiesett az olimpián a női kardvívásban. Voltak, akik Nagyot titkos éremesélyesként tartották számon, ők aligha néztek rá a sorsolására. Hiszen egyből egy kétszeres világbajnokkal, Anne-Lise Touyával kezdett, akit nagy csatában le is győzött, ez pedig dícséretes. A nyolc közé jutáshoz is bravúr kellett volna, a világranglista második, sokszoros világbajnok amerikai Ward azonban megállította. A négy közé pedig három amerikai jutott. Majd holnap, férfi párbajtőrben vigasztalódunk, ott mindhárom indulónknak kifuthat egy érem.

nagyorsolya