Egy kicsit csalódtunk a magyar nőkben

2008.08.11. 09:26 Módosítva: 2008.08.11. 10:23
Akárcsak szombaton, hétfőn is sportolónőink voltak a figyelemben középpontjában. A kézilabdázók csak döntetlent játszottak a brazilokkal, a vízilabdások bemutatkozása viszont Hollandia legyőzésével jól sikerült. Legjobb tőrözőnk, Knapek Edina a nyolc között esett ki. A tatamin ausztrál magyar vert magyar magyart. Phelps megszerzte második aranyát, az uszodában sorra dőlnek a világcsúcsok. Összefoglaló.

Szinte már nem is meglepő: a magyar válogatottnak nem volt elég az ötgólos előny, csak döntetlent játszott Brazília ellen a női kézilabdatorna második csoportmeccsén. Hiába lőtt Görbicz nyolc, Szamoránszky és Kovacsicz hat-hat gólt, a többiek összesen csak nyolcszor találtak be. Igaz, Tomori a legjobbkor, az utolsó másodpercben, így alakult ki a 28-28-as végeredmény. A brazilok az első körben két góllal kikaptak következő ellenfelünktől, a németektől – igaz, a második félidőt 0-8-as sorozattal kezdték –, Görbiczéknak tehát nagyon össze kell magukat szedniük a szerdai meccsre.

Viszont jól mutatkoztak be a női vízilabdázók. Noha az elején a hollandok még 3-1-re vezettek, a szünetben már nálunk volt az előny (6-5). A végeredmény 11-9 lett. A meccs legjobbja a négy gólt szerző Pelle Anikó, valamint a kapus Horváth Patrícia volt.

Mindhárom női tőrözőnk gond nélkül jutott a legjobb 16 közé, onnan azonban csak Knapek Edinának sikerült továbblépnie. Mohamed Aida és Varga Gabriella a sima győzelmek után sima vereségekkel esett ki. Vargát a dél-koreai Nam Hjun Ki 15-4-re, Mohamedet az orosz Lamonova 15-5-re verte. Knapek két kínait győzött le, előbb Szun Csaót 15-13-ra, majd Szu Van-vent 15-10-re. A nyolc között azonban a négyszeres olimpiai bajnok, címvédő olasz Valentina Vezzali agyonverte, Knapek 15-3-mal esett ki.

Varga Gabriella könnyei
Varga Gabriella könnyei

A női cselgáncsozók 57 kilós mezőnyében Pekli Mária elődöntőbe jutásában kellett reménykednie Baczkó Bernadettnek. A ma már ausztrál színekben induló Pekli a 16 közé jutásért vívott meccsen megverte az első olimpiáján indult, világbajnoki bronzérmes Baczkót. Szerencsére Peklinek sikerült a legjobb négy közé jutnia, így Baczkó vigaszágon folytathatja szereplését.

A nap eddigi egyetlen magyar pontszerzője a sportlövő Sidi Péter. A 10 méteres légpuskában két sorozat után még csak a 24. volt, de végül sikerült bejutnia a döntőbe. Ott a negyedik helyen is állt, de végül a hatodikon zárt.

Az uszodában újabb világcsúcsok dőltek meg, a zimbabwei Kirsty Coventry 100 női háton már a középdöntőben rekordot úszott. A férfiaknál száz mellen Kitadzsima is világcsúccsal védte meg címét, az ugyancsak világrekordot úszó 4x100-as amerikai gyorsváltóban megszerezte második aranyát Michael Phelps.

A nap meghozta az első indiai egyéni aranyat – Abhinav Bindra nyert a férfi légpuska 10 méteres számában – és olimpia első doppingügyét is. Nem meglepő módon kerékpáros akadt fenn az ellenőrzésen: a spanyol Maria Isabel Moreno szervezetében epót találtak.