Oszkár
20 °C
29 °C

Csapattársak élethalálharca az olimpiáért

2008.07.04. 19:10
0 hozzászólás
Mivel korábban hét olimpiai kvótát szereztek a férfi kajakosok, de a hazai válogatók után nyolcan is utazhatnának, valakinek itthon kell maradnia. A válogatón 11 századdal győztes négyes hajó tagjai közül hárman különversenyt vívnak a jövő héten. Eddig barátok voltak, most a legnagyobb ellenfelek lesznek. Aki kimarad, hiába dolgozott.

Több mint háromórás elnökségi ülés után sem alakult ki a pekingi kajakoscsapat. A férfi négyes összeállításáról nem született megállapodás, mert meglehetősen nehéz helyzetbe került a válogatókon győztes Sík, Beé, Boros, Bozsik egység. Síkék péntek délelőtt - a mindenről döntő futamon - nagyon szoros küzdelemben, célfotóval legyőzték a Bakó Zoltán által felkészített Gyökös, Kökény, Vereckei, Horváth négyest.

Mivel Magyarország hét olimpiai kvótát szerzett a tavalyi világ- és az idei Európa-bajnokságon, valamelyiküknek itthon kell maradnia. Jelen állás szerint nyolc versenyző szerezte meg a válogatókon a jogot, ennyien nem mehetnek.

A magyar szakvezetés megpróbálta a két kihasználatlan női helyből az egyiket becserélni, de ezt elutasította a nemzetközi szövetség.

Így a testület ülése előtt annyi vált biztossá: az ötszázon már induló Vereckei Ákos duplázhat, és neki helyet kell szorítani a hajóban. (A kajakban nem névre szólóak a kvóták, mivel Vereckei megszerezte egyesben a jogot, előnybe került.)

Meglehet, hogy Vereckeivel erősödhet az egység, mert kétszeres olimpiai bajnok, az elmúlt olimpiákon győztes hajókban egyaránt a harmadik beülőben kapott helyet.

A szakemberek úgy vélték, Sík Mártonnak is a hajóban kell ülnie, neki kell vezérevezősnek lennie, a többiek erre a szerepre nem alkalmasak.

A másik három versenyzőnek viszont a fennmaradó két helyért egymással kell megmérkõznie. Az elnökség úgy határozott, nyolcszáz métert kajakoznak, az utolsó mindent elveszít. (A pikáns verseny helyszínét és időpontját még nem jelölték ki.)

“Szívből sajnálom a kimaradót, de tudomásul kell venni ezt a helyzetet. Ennél drámaibb befejezést nem is lehetett volna kitalálni. Furcsa érzések keverednek bennem, mert eddig egymásért küzdöttek a fiúk, most meg egymás ellen, egymást kiütve kell az olimpiáért harcolniuk. Nem biztos, hogy ez így jó, de iszonyatosan nehéz eldönteni, melyik ujjunkat harapjuk meg, mert mindannyian sokat tettek a pekingi részvételért” - mondta Petrovics Kálmán, a szegedi egyesület vezetője, aki már korábban felhívta a figyelmet a meglepetést okozó egységre.

Petrovics felhívta arra is a figyelmet, hogy a másik hajó tizenegy századdal kapott ki, és az előző versenyen is mindössze pár centi volt a különbség. A szövetség döntése értelmében a Sík-féle négyesből kimaradó versenyző utazhat Kínába, de nem versenyezhet.

A nőknél az elnökség jóváhagyta az eredeti sorrendet, nem akarta senki a csapatba kiabálni Benedek Dalmát. Erről korábban lehetett hallani, többen szakmai érvekkel is alátámasztották az ötletet, de a grémium nem is tárgyalt róla.