Cseh és Gyurta megkapta a cáparuhákat

2008.07.30. 14:42 Módosítva: 2008.07.31. 09:52
A magyar úszók arany nélkül maradtak az athéni olimpián, abszolút magyar favorit ezúttal sincs, de számolhatunk meglepetésekkel. Az akklimatizáció miatt már szerda délután elindultak, a lányokra még fontos feladat vár, a rájuk szabott szuperdresszeket Kínában próbálják fel.

A pekingi olimpiai csapat legnagyobb létszámú küldöttsége, a harmincegy fős úszóválogatott szerda délután útra kelt Pekingbe. Ahány óra az eltolódás – Pekinghez képest hat –, a tökéletes akklimatizációhoz annyi napot szoktak számolni a szakemberek. Az úszók azonban nem kockáztattak, a biztonság kedvéért még rátettek három napot. Atlanta előtt nem volt szerencsés húzás, hogy egy másik amerikai városban, Phoenixben készültek fel, ez az eredményesség rovására ment.

A csapatban három éremesélyes van, Cseh László, Gyurta Dániel és Kovács Emese. Kiss László kapitány az utazás előtt elmondta, a férfiak közül mindenki hozzájutott az egész testet elfedő cáparuhához, a nők majd Pekingben kapják meg az Arenától a szuperdresszeket. A lányoknál azért van a késés, mert a legkisebb is nagy volt Verrasztó Evelynre és Szepesi Nikolettre.

„Mivel méretet vettek róluk, Kínában csak bele bújniuk, igaz, az sem könnyű, fél órát is igénybe vehet első alkalommal, konzervdobozba kényszeríti őket” – hangsúlyozta Kiss. A kapitány hozzátette, háromszor vagy négyszer lehet összesen használni a ruhákat, utána tönkremennek, elveszítik hatékonyságukat, inkább csak visszafogják a versenyzőket a vízben. Ezért nem tudják átadni a dresszeket az öttusázóknak, akik az olimpiai hajrában állnak rajthoz.

Cseh 400 vegyesen nem úszik a szuperdresszben, mert úgy érzi, hátráltatja, kétszázig azonban akár egy másodpercet is segíthet a.