Dél-Koreával harcolhatunk a bronzéremért

2008.08.22. 12:28
A koreai női kézilabdacsapat óvását elutasították, de az ázsiaak vezetősége ezt a döntést is megtámadta. Végül péntek délelőtt összeült a legfőbb döntéshozó testület, utána pedig Dél-Korea hivatalosan is visszavonta óvását. Ezzel biztossá vált: Koreával játszunk a bronzért. A norvégok a dudaszó pillanatában lőttek a győztes gólt az elődöntőben.

A hihetetlenül izgalmas Norvégia-Dél-Korea női kézilabda-elődöntő nem ért véget a dudaszóval. Ahogy sokan emlékezhetnek rá, a fantasztikusan küzdő koreaiak az utolsó percben három gólt szerezve, néhány másodperccel a lefújás előtt kiegyenlítették a mérkőzés állását. Ez a rövid idő azonban elégnek bizonyult a 2007-ben a világ legjobb női játékosának választott Hammerseng számára ahhoz, hogy végigszáguldjon a balszélen, és bevágja csapata győztes találatát.

A 60 perc lejárta után maguk a norvégok sem mertek igazán örülni, hiszen a koreai küldöttség egy emberként rohanta le a zsűrit, mondván, a gól a rendes játékidőn kívül esett. Néhány perces huzavona után a bírók jelezték, a gól érvényes, Norvégia győzött. Megkezdődött a kezdőkörben a norvég örömünnep, ám mint néhány órával később kiderült, még mindig túl korán.

Dél-Korea a határidő lejárta előtt hivatalos óvást nyújtott be a Nemzetközi Kézilabda Szövetséghez (IHF), amelyben arra hivatkozva, hogy a norvégok győztes gólja a játékidő lejárta után született, kérvényezték, hogy a mérkőzést másnap (pénteken) a hosszabbítással folytassák a felek. Az IHF fegyelmi bizottsága azonnal összeült, és rövid mérlegelés után elutasította az óvást.

A szabály azt mondja ki, hogy kizárólag egyértelmű játékvezetői műhiba miatt lehet óvást benyújtani, ez pedig nem valósult meg, a két bíró a zsűrivel egyetértésben hozta meg döntését. Az ítéletben szerepelt a kitétel, miszerint a döntéssel szembeni óvásnak helye van, ezzel pedig Korea természetesen élt is.

Mielőtt a mindent eldöntő tanácskozás létrejöhetett volna, már egymásnak ellentmondó hírek sokasága jelent meg. Végül péntek reggel a Peter Mühlematter vezetésével összeült testület megbeszélésre hívta a koreai képviselőket, amelynek során Dél-Korea hivatalosan is visszavonta fellebbezését, és elfogadta a korábban jóváhagyott végeredményt. Az IHF honlapján lévő közlemény utolsó mondata lezártnak tekinti az esetet, Norvégia döntős, Dél-Korea bronzért játszik – a magyar válogatott ellen.