Együtt hanyatlunk a szomszédokkal

2008.08.28. 15:13
A korábbinál kevésbé sikeres olimpiai szereplés volt a jellemző a velünk szomszédos országokra is Pekingben. Bár a szlovákok eddigi legtöbb aranyukat szerezték, illetve a szlovénoknak és az ukránoknak még nem volt ennyi érmük, a románok felezték dobogós helyeik számát, a horvátok, az osztrákok és a szerbek meg arany nélkül maradtak.

Az erős hajrával sem sikerült Magyarországnak valamennyi szomszédjánál eredményesebben szerepelnie a pekingi olimpián. Igaz, csak egy népesebb ország, Ukrajna sportolói gyűjtöttek több érmet Vajda Attiláéknál.

A 46 milliós keleti szomszéd hét aranyig, öt ezüstig és tizenöt bronzig jutott a játékokon. Igazán sokszínűek voltak az ukránok, mert tizennégy sportágban gyűjtöttek érmeket. A legtöbbet az atléták és a súlyemelők hoztak, ötöt-ötöt, utóbbiaknak nem jött össze az arany. Az egyik legnagyobb meglepetést a női kajakosok egyesében induló Inna Oszipenko-Radomszka okozta, aki többek között Kovács Katalin elől hozta el az aranyat. Az ukránok mindhárom eddigi olimpiájukon 23-23 érmet szereztek, a mostani néggyel többel az összesített éremtáblázaton tizenegyedikként végeztek, eggyel előbb, mint négy éve. Ez úgy is sikerült, hogy Athénban kettővel több aranyat nyertek.

A magyarhoz hasonlóan jelentősen visszaesett a román érmek száma is a négy évvel ezelőttihez képest, az aranyak száma miatt így is előttünk végeztek az éremtáblázaton. 2004-ben nyolc aranyat, illetve összesen tizenkilenc érmet hoztak össze, idén csak négy elsőséget, illetve összesen nyolc dobogós helyet. A 23 milliós Románia olimpikonjai erősen kezdtek, erősen kezdtek, aztán elmaradt a folytatás. A nagy visszaesést elsősorban az okozta, hogy Athénban a tornászok tíz érmet szereztek, most csupán kettőt. Ami még meglepőbb, hogy a nyolc román éremből egyetlent szerzett férfi Pekingben. Utoljára 1952-ben szereztek ilyen kevés érmet, igaz, négy arannyal végeztek azóta is többször, legutóbb 1996-ban.

Nem estek vissza a szlovákok Athén óta, sőt, de az éremtáblázaton 21. magyarokat azonban még nem érték be. Most is hat érmet gyűjtöttek északi szomszédaink, a négy évvel ezelőtti 2-2-2-es leosztással szemben most 3-2-1 jött össze, így volt ez eddigi legjobb olimpiája az országnak. A sportágak szinte változatlanok, most is végeztek dobogón szlovákok kajakszlalomban (itt két címvédés is sikerült), síkvízi kajakban, illetve lövészetben, a négy évvel ezelőtti cselgáncsezüst helyett most egy birkózóbronz jött össze. Igaz, ez utóbbit a honosított orosz, az Aubéli Ottót is búcsúztató David Muszulbesz hozta össze. Az öt és félmilliós Szlovákia 25. lett az éremtáblázaton.

A kétmilliós Szlovénia jóval hátrébb végzett az éremtáblázaton, azonban csak három éremmel szereztek kevesebbet sportolói a mieinknél. Az öt érem öt különböző sportágban született (atlétika, cselgáncs, sportlövészet, úszás, vitorlázás). A kalapácsvető Primoz Kozmus magabiztos versenyzéssel szerezte az egyetlen aranyat, ami az ország negyedik elsősége volt az ötödik olimpiáján. Az érmek számát tekintve a 2008-as volt a legsikeresebb szereplés, Sydney-ben azonban az evezősök két aranyat is nyertek. A szlovénok négy éve arany nélkül, négy éremmel 63.-ak voltak az országok között, Pekingben 41.-ként végeztek.

Az előrelépésük azt jelenti, hogy nagy meglepetésre a legeredményesebb volt jugoszláv tagállamként végeztek. Az éremtáblázaton 57. Horvátországnak nem jött össze az arany, annak ellenére, hogy a magasugró Blanka Vasic toronymagas esélyesként érkezett Pekingbe. Az öt érem négy sportágban jött össze (atlétika, sportlövészet, taekwondo, torna). A legmeglepőbb azonban az, hogy ezek egyikében sem végeztek dobogón Athénban. A horvátok aranyreményei Vasic mellett a férfi kézisekben és a férfi pólóválogatottban voltak, előbbiek címvédőként az elődöntőt és a bronzmeccset is elbukták, utóbbiak világbajnokként még a legjobb négyig sem jutottak el. Az öt érem így is holtversenyben a legjobb az önállósodás óta megjárt öt olimpián, viszont arany nélkül csak legelőször, 1992-ben maradtak az ötmilliós déli szomszéd olimpikonjai.

Szerbia ilyen néven másodszor vágott neki az olimpiának és az első alkalommal, 1912-ben nem sikerült érmet szereznie sportolóinak. A szerbek az utóbbi olimpiákon már hozzászokhattak a viszonylagos sikertelenséghez, Athénban, még Montenegróval együtt két érmet nyertek. Ebből az egyik a számukra fájdalmasan elbukott pólódöntőben elért ezüst volt. Most három dobogós hely – egy ezüst és két bronz – jött össze, hiányérzete mégis lehet a délieknek. A pólósok hiába vágtak vissza az utóbbi években többször is a magyaroknak, ez a mostani döntőben nem jöhetett össze. A világ legjobb teniszezői közé tartozó Novak Djokovic is el tudott volna képzelni magának jobbat a bronznál. Neki apró elégtétel, hogy a hírek szerint összejött a Miss Olimpiának kikiáltott paraguayi Leryn Francóval. Azonban szerbé lett a játékok talán legfájdalmasabb ezüstje. Az úszó Milorad Csavics előbb ért be a célba száz pillangón, mint Michael Phelps, de nem eléggé erősen érintette meg a falat.

A szomszédok közül azonban éppen a legtehetősebb bukott a legnagyobbat. Ausztria harmincöt helyet esett vissza a négy évvel ezelőtti éremtáblázathoz képest – 27.-ből a 62. lett – épp Szerbia mellé. 2004-ben még hét érmet (két aranyat, négy ezüstöt és egy bronzot) szereztek az osztrákok, most csak egy ezüstöt és két bronzot. Az athéni győztesek itt voltak, de a Fundák György edzette Hagara, Steinacher vitorláspáros, illetve az ausztrálból osztrák lett triatlonos, Kate Allan sem tudta megvédeni címét. Többet vártak az úszóktól is, Markus Rogannak még a dobogó sem jött össze. Lemaradt a dobogóról, mégis hihetetlen bravúrt hajtott végre viszont férfi pingpongcsapat a negyedik hellyel. A korábbi világbajnok Werner Schlager társai között ott van Gárdos Róbert, a szövetségi kapitány pedig Karsai Ferenc.

A szomszédok szerepléséből tehát csak annyit tudunk leszűrni, hogy szinte mindenki visszaesett. Ahol sokan vannak – Ukrajna – ott sikerül tartani az eredményeket, ahol sok a pénz – Ausztria – ellenben nem feltétlenül.

Környékbeli éremtábla

Ukrajna 7-5-15 (27) – 11. (12.)
Románia 4-1-3 (8) – 17. (14.)
Magyarország 3-5-2 (10) – 21. (13.)
Szlovákia 3-2-1 (6) – 25. (29.)
Szlovénia 1-2-2 (5) – 41. (63.)
Horvátország 0-2-3 (5) – 57. (44.)
Ausztria 0-1-2 (3) – 62. (27.)
Szerbia 0-1-2 (3) – 62. (61.)
(Az országnév után: arany-ezüst-bronz (összes érem) - helyezés az éremtáblázaton 2008 (2004))