Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Fazekas közelít Peking felé, Annus nem

2008.07.17. 16:51
0 hozzászólás
A két olimpiai aranyérmétől megfosztott magyar dobóatléta közül Annus Adriánnak nincs esélye, hogy ott legyen Pekingben, térdsérüléssel küszködik, így az utolsó olyan versenyen sem indul, ahol teljesíthetné az olimpiai kiküldetési szintet. Fazekas Róbert ellenben másfél méterre van a szinttől, ha ennyit javulna a hétvégi debreceni versenyig, akkor helyet követelhetne magának a csapatban.

Fazekas Róbert diszkoszvető kifizette tartozását a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), így elvileg ott lehet Pekingben, amennyiben teljesíti a kiküldetési szintet.

Annus Adrián és Fazekas az után indított - és vesztett - pert a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) a NOB ellen, hogy az ötkarikás szervezet doppingvétség miatt megfosztotta őket athéni olimpiai aranyérmüktől. A perköltségből ugyan valamennyit már korábban törlesztettek, de 3,6 millió forint még mindig fennmaradt. Fazekas most rendezte a rá eső részt.

Mivel diszkoszvetésben van magyar A-szintes (Kővágó Zoltán és Máté Gábor), Fazekasnak 64,50 métert kell elérnie. Szerda este Varasdon versenyzett, ahol 62,98 métert dobott. A szint eléréséhez vasárnapig, a hétvégi debreceni országos bajnokság zárásáig van idő.

A magyar szövetség edzői bizottsága ekkor tesz javaslatot az elnökségnek a pekingi indulók névsorára. Az elnökség - elfogadás esetén - felterjeszti a neveket a Magyar Olimpiai Bizottság elé.

Fazekas négy éve a hetvenméteres álomhatárt ostromolta, az olimpián is felette dobott, ettől most meglehetősen távol van. Szakemberek ugyanakkor nem zárják ki, ha minden ideálisan alakul, akkor pár nap alatt is lehet másfél métert javulni. Ha a szombathelyi versenyző akár csak tíz centivel is elmarad az előirányzott szinttől, akkor nem nevezhető, nagyon szigorúak a nemzetközi szövetség szabályai.

A szövetség szakmai igazgatója, Mérei László az Indexnek azt mondta, hogy Annus Adrián térdsérülése miatt nem jelezte részvételét a bajnokságon, így neki elérhetetlen maradt a 78,5 méteres A-szint. Kalapácsvetésben is feltétlenül A-szint szükséges, mert Pars Krisztián ezt már tavaly megdobta, mi több, jelenlegi eredményével második a világranglistán, vagyis akár még a dobogóért is harcban lehet Kínában.

Mérei hozzátette, az eddigi szintesek mellett még hárman vagy négyen szerezhetik meg az indulási jogot. Ha így lesz, akkor 170 fölé kerül az olimpiai csapat létszáma.