Fidel Castro: Jól tette, hogy fejbe rúgta

2008.08.26. 15:42
Elintézték a kubai sportolókat a pekingi olimpián, állítja az ország 82 éves ideológiai vezetője, Fidel Castro. A politikus vezércikkben írta meg ellentmondásos tapasztalatait.

”Aranyérem a becsületnek” címmel publikált vezércikket a kubai Granma napilapban az országot közel 50 éven át irányító, napjainkban is ideológiai vezetőnek számító Fidel Castro.

A közép-amerikai kommunizmus atyja csalást, korrupciót, megbuktatott sportolókat látott a pekingi olimpián, és nézeteit ezúttal sem hallgatta el.

”Nem kell csendben maradnom az olimpiai maffia előtt, amely szervezett bűntényben rabolta el az érmeinket, és még ökölvívásban is háttérbe szorított minket. Kuba sosem vásárolt meg egyetlen sportolót vagy bírót sem, versenyzőink nemcsak ellenefeleik, de a játékvezetők ellen is küzdöttek” - írta Castro, aki különösen a hagyományosan sikeres ökölvívók hiányzó aranyérmei miatt bukott ki.

”Láttam, amikor a pontozók ellopták a győzelmet két kubai bokszolótól az elődöntőben. Mindent megpróbáltak, de már a kezdésnél vesztésre voltak ítélve.”

Kuba két arany, 11 ezüst és 11 bronzérmet szerzett Pekingben, 14-gyel több medált, mint Magyarország, ezzel az éremtábla 28. helyén végzett. A 110 méteres gátfutó, Dayron Robles és a 120 kilós kötöttfogású birkózó, Mijain Lopez lett bajnok.

000 Hkg1403300

Castro még a bíró megrúgása miatt örökre eltiltott taekwondóssal, Angel Valodia Matosszal is ”szolidaritást vállalt”: ”Teljesen megértem, csalódott volt az igazságtalan döntés miatt, reklamált a bírónál. 3-2-es vezetésénél léptették le, majd meg akarták vásárolni az edzőjét, amit már nem tudott elviselni. A bírák hatalma óriási, a sportolóké semmi”.

Arról, hogy a trénert meg akarták volna vesztegetni, senki nem hallott, de a kubai vezér azt is tudja, mi vár rájuk négy év múlva, a londoni olimpián. ”A jövőben is kemény harcokra számítunk, nem dőlünk be a londoniak mosolyának, ami európai sovinizmust, a korrupt bíráskodást, az izmok és az agy adásvételét jelenti, megfizethetetlen árakkal és erős rasszizmussal megpakolva.”

Fidel Castro nagy sportrajongó, otthonában mindig a csapat melegítőjét viseli, ha teheti, abban is nyilatkozik és fényképezteti magát.