Gyurta Dániel: Hittem a szememnek

2008.08.12. 15:17 Módosítva: 2008.08.12. 21:02
Legjobb idejét jelentősen megjavítva, olimpiai rekorddal jutott a szerda reggeli elődöntőbe 200 mellen Gyurta Dániel. A versenyző úgy érzi, van még benne tartalék, de óvatosan értékelte esélyeit. Először is a döntőbe szeretne bekerülni, mert csak úgy tud jól szerepelni, ha egyáltalán odajut.

A legutóbbi olimpia ezüstérmes mellúszója, Gyurta Dániel az elmúlt négy évben kevésszer szerepelt képességeinek megfelelően, Pekingben azonban újra nagyot úszott. Több mint két másodpercet javított legjobb idején, így az olasz Bossini két futammal korábban úszott olimpiai rekordja mindössze öt percig élt. Gyurta ugyanis 2:08.68-cal megjavította a csúcsot. Ideje azért is különösen figyelemre méltó, mert eddig nem sikerült áttörnie a 2:10-es álomhatárt.

D KOS20080812061


"Hittem a szememnek, amikor felnéztem az eredmlnyjelzőre, azt is tudtam, hogy százötvennél vezetek, de ilyen jó időre mégsem számítottam. Azt gondoltam, 2:09.5 körül fogok célba érkezni, majdnem egy másodperccel jobb lett. Éreztem az első méterektől, hogy jól érzem magam, van erő bennem, nem is lassulok. De egyelőre csak egy előfutamot nyertem, még kétszer kell jól úsznom, és javítanom, csak akkor leszek boldog. Remélem, holnap reggel ugyanilyen szépeket mondok majd, mert a döntőt csak úgy lehet megnyerni, ha be is jutok oda" - nyilatkozott szerényen a tizenkilenc éves Gyurta.

Kifejtette, reggel nehezebb lesz úsznia, mert a bioritmusa délután teljesen más. Nem hozta még ki magából a maximumot, de azzal nem szeretne foglalkozni, hogy a százon ezüstérmes norvég Dale-Oen nem jutott a legjobb tizenhat közé. "Szeretnék valami szépet alakítani, mint Athénban" - összegzett, majd doppingvizsgálatra indult, miközben azonnal felkeltette a nemzetközi sajtó figyelmét is. A francia Hugues Duboscq elismerően gratulált neki a folyosón.

Gyurta edzője, Széles Sándor előre jelezte, hogy tanítványa újra nagy eredményt érhet el, mert a magyar bajnokságon úgy úszott épen 2:11 felett, hogy folyamatosan dolgozott, egyetlen napot sem készült rá. A versenyző százon is megjavította egyéni legjobbját.