Ha máshogy nem, a pekingi piacról lesz arany

2008.07.20. 13:07 Módosítva: 2008.07.21. 14:02
A magyar olimpiai csapat búcsúztatásán hat versenyzővel beszélgettünk, bármelyikük bajnok lehet. Igaly Diána már volt a dobogó tetején, Tóth Tímea egy éremmel tenné teljessé idei szezonját, Csernoviczki Éva mindjárt az első nap megváltoztathatja sorsát. Kulcsár Krisztián osztályvezető, de egyéniben és csapatban is esélyes, pláne, mert tavaly világbajnok volt párbajtőrben. Deák Bárdos nagyon nyugodt, most senki sem figyel rá, Cseh Lászlóra viszont igen, bár az amerikaiak az esélyesek. Hatan videón és szövegben.

A magyar olimpiai csapatból elsőként a sportlövő Tóth Anita mutatkozik be, közvetlenül a megnyitó után reggel nyolckor, déltől a dzsúdós Csernoviczki Éváért szurkolhatunk. A huszonkét éves dzsúdós idén megszerezte első Eb-érmét, a tavalyi világbajnokságon erről még hajszállal lemaradt. A tatabányai versenyző nagyon erős és gyors, övé lehet a jövő, erre maga a címvédő japán Tani Ryoko is célzott. „Nagyon nehezen boldogulnak a nevemmel, de úgy tudom, tanulgatják. Már két ázsiai tévéstábnak nyilatkoztam idén.” Csernoviczki családdal utazik, hiszen édesapja edzi.

Kulcsár Krisztián harminchét éves idén, és már csak olimpiai aranyat nem nyert. Tavaly világbajnok lett, vagyis megmutatta, egyéniben is komolyan kell venni. Két éve úgy látszott, abbahagyja, de tizenöt kilót fogyott, most esélyesnek számít. A csapat Kínával kezd, a döntőben megismételhetik a négy évvel ezelőtti döntőt, vagy a kijevi Eb-finálét. Mindkétszer a karibiakra építő franciák nyertek, most fordulhat a kocka. „Nagyon kellemetlen a stílusuk, kivált, mert francia markolattal vívnak, így öt centivel meghosszabbítják a párbajtőrt, és amúgy is 190 felett vannak.” Kulcsár egy kereskedelmi bank osztályvezetője, háromgyermekes családapa, ő az igazi olimpiai eszme megtestesítője, keményen dolgozik és még keményebben sportol: világszínvonalon. "Hát én nem vagyok megélhetési vívó."

Deák Bárdos Mihály első olimpiáján a verhetetlen orosz Karelinnel került össze, a másodikról sem hozott érmet, úgy lenne teljes a pályafutása, ha most sikerülne. A 33 éves birkózó 2001-ben Európa-bajnok lett, most már nem igazi esélyes, de lehet, most jön össze neki. Ha mégsem, akkor Virág Lajos megígérte neki, hogy intéz egy érmet a kínai piacról. Szerinte biztosan lesz ott eredeti aranyérem. Mint ahogy olcsón, nem drágán egy eredeti Rolex is.



A kézilabdás Tóth Tímea sok hosszú felső sarkos gólt ígér, kivált, mert a lába egyre jobban van. Úgy gondolja, Hajdu János érkezése új és szükséges impulzusokkal látta el a csapatot, és úgy lenne kerek és teljes a szezonja - a Bajnokok Ligájában ő lett a gólkirály -, ha érmet nyerne. A tavalyi vb-n kényszerből játszott a balkezes átlövő posztján, most erre nem kerül sor, mert a kapitány Hornyákot vagy Tomorit veti majd be ezen a poszton. Az első meccs a svédek ellen délelőtt 10.45-kor kezdődik, ezért is lesz különösen nehéz.

Igaly Diána két évvel ezelőtti lőtérgondjai után megszerezte a kvótát, és nagyon szeretné megajándékozni most is egy éremmel a neki szurkolókat. Ha most nem jönne össze, akkor még Londonban is próbálkozhat, vetettük fel neki a kanadai Susan Natrass példáját említve. „Ha jól tudom, ő most ötvennyolc éves, ott lesz Pekingben. Én negyvenhárom vagyok, tényleg, van még tizenöt évem. De azért jobb lenne, ha most sikerülne egy szép helyezés. Olyan hatással van rám az olimpia, hogy még most is felcserélem a két várost, Athént és Pekinget.”

Cseh László Európa legjobbja, mégis bárhogyan tervez, két olyan versenyzővel kell szembeszállnia, akik eddig többnyire előtte végeztek. Az idejük mellett a gyors regenerációjukat tartja megdöbbentőnek, és őszintén bevallotta, neki sokkal nehezebben megy, nem lenne képes az olyan mértékű számhalmozásra, mint a másik két klasszis: Michael Phelps és Ryan Lochte. Cseh négyszáz vegyesen nem tartja lehetetlennek, hogy 4:06-os időt ér el, vagyis legalább egy másodperccel úszna belül rekordján, de azt sem, hogy kettővel, és akár még világcsúcsra is pályázhatna. De Phelps is nagyon erős lesz, ő is csúcsjavításra készül. „A legfontosabb, hogy önmagamat legyőzzem, hogy ne figyeljek túlzottan rájuk. Végül is kedvezőbb helyzetben leszek Athénhoz képest, mert a lábamban nem lesznek szegecsek. Addig nem sérülhetek meg, nagyon figyelek, ha papucsban vagyok.”