Megvan az első arany, aranyat ér a bronz

2008.08.22. 15:11 Módosítva: 2015.05.21. 04:40
Megnyerte a kenuegyesek 1000 méteres versenyét Vajda Attila, megszerezve Magyarország első pekingi aranyérmét. A női négyes nem tudta megverni az örök ellenfél németeket, másodikok lettek. Kozmann György és Kiss Tamás fantasztikus versenyzéssel okozott meglepetést mindenkinek.

Pénteken Magyarország megszerezte első olimpiai aranyérmét, a pekingi Sunji pályán Vajda Attila fantasztikus versenyzéssel nyerte a kenuegyesek 1000 méteres számát (3:50.467), csaknem egy hajó előnyt szerzett az olimpiai címvédő spanyol David Callal szemben (3:52.751). A harmadik helyen a kanadai Thomas Hall ért célba (3:53.653). Vajda maga mögé utasította a német Andreas Dittmert is, aki volt már 500 és 1000 egyesben is olimpiai bajnok.

Vajda Attila a rajt után még nem tűnt ki a mezőnyből, 250 méternél nem jelölték a leggyorsabb négy között sem. Az üzbég Vagyim Menkov óriási előnnyel haladt az élen, a táv felénél egy hajóval elhúzott ellenfeleitől. Vajda Attila ekkor kezdett feljönni, 750 méternél átvette a vezetést, magabiztos fölénnyel ért célba.

Vajda Attila a szombati 500 méteres döntőben is rajthoz áll, bár a kettő közül az a gyengébbik száma. Edzője úgy véli, a rövidebb távon is sokat fejlődött, így ott is jók az esélyei. Vajda Attila Kolonics György emlékének ajánlotta aranyérmét.

Kozmann György és Kiss Tamás fantasztikus versenyzéssel bronzérmet nyert a kenupárosok 1000 méteres döntőjében (3:40.258). 250 méternél még a hatodik helyen eveztek, a német egység, Christian Gille és Thomasz Wylenzek az élen haladt, a táv felénél már egy hajóval vezettek.

A mezőny további része nagyjából együtt haladt, a magyar egység 750 méternél kezdett közelíteni a német és a fehérorosz pároshoz, a románok is erős finisbe kezdtek. Kozmann és Kiss hajszállal megverte a román Popa és Flocea alkotta egységet (3:40.342), harmadikként ért célba. A döntőt a fehérorosz Bahdanovics testvérek párosa nyerte (3:36.365), másodikok pedig a németek lettek (3:36.588), akik amúgy a szám olimpiai címvédői, sokszoros világbajnokok.

Kozmann György és Kiss Tamás célja az volt, hogy a döntőbe jusson Pekingben, hiszen csak néhány hete eveznek együtt, nem összeszokott párosról van szó, ezért is meglepő kimagasló teljesítményük. 2004-ben Kozmann Kolonics Györggyel nyert bronzérmet ugyanebben a számban.

Benkő Zoltán a kilencedik helyet szerezte meg a kajakegyesek 1000 méteres döntőjében (3:32.120), a számot a brit Tim Brabants nyerte (3:26.323). A brit versenyző győzelmére lehetett számítani, ő a szám világbajnoka, Athénban ötödik volt, Sydneyben harmadik.

Brabants erős rajt után csak a második helyen volt, nagy ellenfele, a kanadai Adam Van Koeverden haladt az élen, 250 méternél Benkő Zoltán a harmadik helyen evezett. A táv felénél a brit versenyző átvette a vezetést, utána jött Koeverden, a norvég Eirik Veraas Larsen, illetve Janics Natasa horvát színekben versenyző testvére, Stjepan Janic.

Brabants innen egyre jobban húzott el a mezőnytől, Larsen a második helyen haladt mögötte, 750 méternél már az ausztrál Ken Wallace közelítette meg az olimpiai címvédő norvégot. Brabants végül meggyőző fölénnyel ért célba, a második Larsen (3:27.342), a harmadik Wallace lett (3:27.485).

Kovács Katalin, Janics Natasa, Kozák Danuta és Szabó Gabriella ezüstérmet szerzett a kajaknégyesek 500 méteres döntőjében (1:32.971), a győztes német négyes zsinórban negyedszer lett a szám olimpiai bajnoka (1:32.231), így a szintén esélyes magyarok legnagyobb ellenfelei voltak.

A német hajó összeállítását az utolsó pillanatban átrendezték, mert a négyes első embere, Carolin Leonhardt elkapott egy fertőzést, így nem versenyezhetett. Helyére a csapat tartalékja, Conny Wassmuth került. Leonhardt tagja volt az olimpiai címvédő egységnek (Sydneyben és Athénban is ők nyertek, csak eltérő összeállításban), illetve párosban Birgit Fischerrel ezüstérmes volt Athénban, Kovács Katalin és Janics Natasa mögött. A német négyesnek tagja Fanny Fischer, a nyolcszoros olimpiai bajnok, Birgit Fischer unokahúga.

A döntőben a német hajónak sikerült a legjobban a rajtja, a táv felénél fél hajó előnyt szereztek, és a magyar egység már nem tudta behozni lemaradását. Harmadik az ausztrál négyes lett (1:34.704), lemaradva az első két befutótól.

Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor egysége a kajakpárosok 1000 méteres döntőjében állt rajthoz, és bár sokáig úgy tűnt, megnyerik a versenyt, a hajrában alulmaradtak, az ötödik helyet szerezték meg (3:15.049). Remekül indították a távot, 250 méternél egy hajó, 500-nál két hajó előnnyel haladtak. 750 méternél azonban elkezdett feljönni a német egység, Martin Holstein és Andreas Ihle, így Kammereréknek elkezdett csökkeni az előnyük.

A magyar páros végül az ötödik helyen ért célba, a győztes németek mellett a másodikként befutó dán Knudsen-Poulsen páros (3:13.580), az olasz (3:14.750) és a lengyel egység (3:14.828) előzte meg őket. Kammerer és Kucsera a mezőny egyetlen olyan párosa, amely mindkét távon rajthoz áll, így ők versenyeznek majd a szombati 500 méteres döntőben is.

Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnokként érkezett Pekingbe, miután 2000-ben Sydneyben párosban (Storcz Botonddal) és négyesben (Storczal, Vereckei Ákossal és Horváth Gáborral) is diadalmaskodott, míg négy évvel később Athénban a négyessel megvédte címét.

Pekingben a magyar négyes nem tudott győzni, a Sík Márton, Beé István, Vereckei Ákos és Bozsik Gábor alkotta egység az ötödik helyet szerezte meg (2:59.009). Egy kevésbé jól sikerült rajt után felhozták magukat az ötödik helyre, de ezen a pozíción később nem tudtak változtatni, a legnagyobb harcot a fehérorosz és a szlovák négyes vívta az aranyért. A győztes a fehérorosz egység lett (2:55.714), második Szlovákia (2:56.593), harmadik Németország (2:56.676).