Kemény kirakott két olimpiai bajnokot

2008.06.30. 21:56
A jövő héten kezdődő malagai Európa-bajnokságon már azok lesznek a magyar férfi vízilabda-válogatott tagjai, akiket vélhetően Kemény Dénes Pekingben is számításba vesz. Három balkezessel állunk fel ezúttal is, Steinmetz Ádám kiszorult a centerposztról.

A férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Kemény Dénes nem várt keddig, elég tapasztalatot gyűjtött az előkészületi meccseken, már hétfő este kijelölte az Európa-bajnokságra utazó csapat tagjait.

Kijelentette azért, hogy ez a tizenhárom fős keret nem végleges, az öt kimaradó itthon napi két edzéssel készül tovább, és ha formahanyatlás következik be, vagy megsérül valaki, azonnal bevetheti őket a szakvezető.

Az olimpiai bajnok kapus, Gergely István kimaradása nem meglepő, Szívós Márton kihagyása annál inkább, ő négy éve is az utolsó pillanatban maradt ki, azóta viszont stabil tagnak tűnt. (A tavalyi vb-döntőben nagy ziccert hagyott ki, később végzetes lett a horvátok elleni hibája.)

A Vasas bajnok centere, az Athénban már olimpiát nyert Steinmetz Ádám is itthon marad, de őt ez kevésbé érte váratlanul, mert a tavalyi világbajnokságra utazó csapatba sem fért be, helyette Kis Gábor élvezi a bizalmat. Kis éppen Steinmetzet váltja a Vasasnál.

Varga Tamás viszont bekerült, ő utoljára négy éve volt a tűz közelében. Varga a szerbek elleni olimpiai döntőben fontos gólt szerzett, rá egy évre Olaszországba ment, betegségekkel küszködött, és fáradtságra hivatkozva a következő évben lemondta a válogatottságot.

Innen volt visszaút, mert Szegedre szerződött, és nagyszerű idényt produkált, sok szakember, illetve korábbi játékos szerint nyerő lehet, mert éppúgy tud bekkelni, mint gólt lőni.

Hosnyánszky Norbert nem volt még eddig olimpián, ha most Malagában megbízható teljesítményt nyújt - a felkészülési meccseken rendre villogott -, ott lehet a csapatban. A játékos szeptembertől a Vasasban játszik, mert visszatért Firenzéből.

A keret: Nagy Viktor, Szécsi Zoltán (kapusok), Benedek Tibor, Biros Péter, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Kis Gábor, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Varga Dániel, Varga Dénes, Varga Tamás (mezőnyjátékosok).

A 18-as bő keretből kimaradt és itthon készülő pólósok: Gergely István (kapus), Gór-Nagy Miklós, Steinmetz Ádám, Szivós Márton, Varga II. Zsolt (mezőnyjátékosok).