Hermina
15 °C
27 °C

A NOB szerint nincs baj Peking levegőjével

2008.07.30. 10:52

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezérigazgatója csekély jelentőséget tulajdonít a pekingi levegőminőséggel kapcsolatos aggodalmaknak. Gilbert Felli kedden bejelentette: kicsi az esélye annak, hogy emiatt változtassanak majd a versenyek időpontján. Szerinte a kínai főváros levegőjének minősége jobb, mint amire az emberek gondolnak. Az állóképességet igénylő versenyszámok időpontjának esetleges átütemezésével kapcsolatban pedig elmondta, hogy már nem tartják szükségesnek a változtatást.

Az elmúlt héten Pekingben több napon át párás, ködös volt az időjárás. A kínai fővárosban készült fényképek alapján azonban a külföldi újságírók közül sokan aggodalmukat fejezték ki Peking levegőjének minőségével kapcsolatban.

"Az alacsony látótávolság nem feltétlenül jelent rossz levegőt. Az emberek többsége ködöt lát és azt mondja, levegőszennyezés. Mi azonban tudjuk, hogy ez nem levegőszennyezés, hanem sűrű pára, ami nem más, mint egy természeti jelenség" - hangsúlyozta Felli. Hozzátette, hogy kizárólag az emberi szem nem alkalmas a levegőszennyezés mértékének megállapítására, ahhoz tudományos mérésekre van szükség.