Lehel
17 °C
27 °C

Az olimpia nem rendőri és katonai játékok

2008.07.14. 11:37

A küszöbön álló olimpiai játékok megváltoztathatják Kínát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke szerint. A német Thomas Bach - akit sokan Jacques Rogge NOB-elnök jobbkezének tartanak - a Die Welt című lapnak nyilatkozva annak a reménynek adott hangot, hogy a játékok az ázsiai országban egyfajta "reformoffenzívát" indítanak el.

"Kína más lesz az olimpia után, mint a játékok előtt volt" - hangoztatta egyebek között Bach. A Német Olimpiai Bizottság elnöke úgy vélekedett, hogy noha az elmúlt időszakban utaltak jelek a kínai nyitásra, elsősorban az emberi jogok vonatkozásában azonban nem változott a helyzet. Álláspontja szerint az emberi jogok tiszteletben tartása Kínában továbbra sem kielégítő.

Thomas Bach óvta a pekingi hatóságokat attól, hogy a játékok idejére túl szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítsanak. A szervezőknek meg kell találniuk a helyes egyensúlyt, el kell kerülni ugyanis azt a benyomást, hogy a kínai fővárosban "rendőri és katonai játékokra" kerül sor - hangoztatta a NOB alelnöke.

A Német Olimpiai Bizottság elnökeként azt a reményt fogalmazta meg, hogy az olimpia - akárcsak a két évvel ezelőtti labdarúgó-világbajnokság - Németország számára valódi "nyári mese" lesz.