Lehel
17 °C
27 °C

Készen vannak az olimpiai érmek

2008.07.03. 14:25

Csütörtökön adták át az olimpiai érmeket Pekingben a játékok szervezőinek. A Tienanmen tér közelében rendezett egyórás ünnepség keretében 3000 olimpiai és ugyanennyi paralimpiai érmet adott át a pekingi olimpiai szervezőbizottság (BOCOG) képviselőjének a világ legnagyobb bányavállalata, a brit-ausztráliai BHP Billiton, amely az olimpia egyik fő szponzora is egyben.

Minden kategóriában összesen 1000 érmet gyártottak le, ez a mennyiség elegendő lesz ahhoz, hogy a dobogós helyezést elérő sportolók, a csapatversenyek tagjait is beleértve, egy-egy medált kapjanak.

A melbourne-i székhelyű vállalat szerint az érmekhez szükséges színesfémek chilei és ausztráliai bányákból származnak. 13 kilogramm aranyat, 1240 kilogramm ezüstöt és 6930 kilogramm vörösrezet használtak fel a kínai Csinghaj (Qinghai) tartomány bányáiból származó jáde féldrágaköveket tartalmazó érmek elkészítéséhez. A győzteseknek járó medálok mellett 51 ezer emlékérmet is legyártottak

A Kínai Központi Képzőművészeti Főiskola tervezte érmeket 265 pályázat közül választották ki. Az érem első oldalán az olimpiák görög gyökereire emlékeztető ábrán Niké, a győzelem istennője szerepel, háttérben az 1896-os olimpia központi helyszíne, a Panathinaiko Stadion látható. Az érem hátsó oldalán a kínai kultúrában a becsület és az érték szimbólumának tekintett jáde fűzér öleli körbe a pekingi olimpia logóját. Mindegyik érem átmérője 7 centiméter, vastagsága 6 milliméter, súlya pedig 140 gramm.