Kína korhatár alatti tornászokat is nevezett

2008.07.28. 13:00

Két olyan tornászlányt is beválogattak az olimpián induló kínai csapatba, akik - amerikai források szerint - fiatalabbak az olimpia sportági versenyeire előírt 16 éves alsó korhatárnál, ezért elvileg nem is indulhatnának.
A Csangtu Sportiroda (Changdu Sports Bureau) honlapjának 2006-os adata szerint He Ko-hszin (He Kexin), aki a kínaiak legjobbja felemás korláton, 1994. január 1-jén született. A kínai kormány hivatalos angol nyelvű napilapja, a China Daily május 23-án közölt cikke szintén azt írta, hogy He Ko-hszin újoncként 14 évesen került be a kínai női tornászválogatottba.
A New York Times szombati száma szerint, amikor a kínai hatóságoknál rákérdeztek He Ko-hszin, valamint csapattársa, Csiang Csü-jüan (Jiang Yuyuan) korára, azok bemutatták a két versenyző útlevelének fénymásolatát, amelyek alapján mindketten 16 évesek.
A hírek hatására az esettel már a Nemzetközi Tornász Szövetség is foglalkozott. Andre Güeisbühler főtitkár úgy nyilatkozott, hogy miután ők is bekérték az útlevelek fénymásolatát, mindent rendben találtak a két kínai versenyzőnél.