Rogge dicséri az olimpiai falut

2008.08.02. 18:17

Minden idők legjobb olimpiai falujának nevezte a pekingit Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke. A belga sportdiplomata más területen is dicsérte a házigazdákat, azt mondta: kiváló és hibátlan a szervezés, a versenyhelyszínek pedig nagyszerűek.

"Remek olimpia lesz" - mondta a NOB-végrehajtó bizottság szombati, nyolcórás ülése után Rogge. A kínai fővárosban tartott első sajtótájékoztatóján a 66 éves sportvezető örömét fejezte ki, hogy rekordot jelentő 205 nemzet képviselői versengenek majd Pekingben.

A sajtókonferencián szóba került az internetcenzúra kérdése is, Rogge azt mondta: amikor a kínaiak 2001-ben megkapták a rendezés jogát, "elegendő hozzáférést" szavatoltak. Arra a kérdésre azonban, hogy ez mit jelent, nem válaszolt és elnézést sem kért a média képviselőitől.

"Nem kérek bocsánatot egy olyan dologért, amiért nem én vagyok a felelős. Az internetet a kínaiak szabályozzák" - fogalmazott. Az elmúlt napok doppingeseteit a NOB elnöke pozitív előjelnek minősítette.

"Ez a stratégiánk következménye. Már korábban is jeleztem, hogy a játékok előtt a lehető legtöbb tesztet fogjuk elvégezni, hogy kiszűrjük a csalókat" - mondta.