A panamai diadala munkaszüneti napot ért

2008.08.21. 09:27 Módosítva: 2015.05.21. 04:42
A közép-amerikai atléta országa történetének első olimpiai bajnoki címét szerezte, a főváros sportkomplexuma máris az ő nevét viseli, hazaérkezése napjára munkaszüneti napot rendelt el a köztársasgi elnök.

Állami munkaszüneti nappá nyilvánította Martin Torrijos panamai köztársaság elnök a csütörtököt, hogy minél többen fogadhassák az ország első olimpiai bajnokát, Irving Saladino távolugrót. A 2007-ben világbajnoki címet szerzett atléta 8.34 méteres ugrásával jelentősen elmaradt egyéni legjobbjától, de Pekingben ez is elégnek bizonyult a győzelemhez.

Saladinót fogadja az államfő, és a tervek szerint tiszteletkörökre viszik Panamaváros utcáin. A közép-amerikai ország eddig mindössze két bronzérmet nyert az olimpiák történetében, azokat is 1948-ban, Londonban, a sprinter Lloyd LaBeach révén, 100 és 200 méteres síkfutásban.

saladino

Az olimpiai döntőben Saladino a második sorozat után (az elsőben belépett) az élre állt 8.17 méteres ugrásával, majd folyamatosan javítva a negyedik kísérletével ugrotta meg a győzelmet jelentő távolságot. Mögötte a második helyen 8.24-es eredménnyel a dél-afrikai Mokoena végzett, a bronzérem a kubai Camejoé lett, aki 8.20 métert teljesített. Martin Torrijos már vasárnap bejelentette, hogy a főváros sportkomplexuma a remek győzelem emlékére mostantól kezdve Saladino nevét viseli.