Boglárka
19 °C
35 °C

Titkos felvételek az olimpiai megnyitóról

2008.07.31. 00:20 Módosítva: 2008.07.31. 13:44
A szervezők ugyan nagyon titkolóztak, de egy dél-koreai tévétársaság mégis leadott egy rövid videó a pekingi olimpiai megnyitó próbájáról. Gigantikus élő visszaszámlálás, pandák és egy stadion felett úszó bálna kápráztatna el augusztus 8-án.

A kínai szervezők eddig szinte semmit nem árultak el a pekingi olimpia megnyitó ünnepségéről, állítólag még a rendezvény szóvivőit sem avatták be a részletekbe, nehogy kifecsegjenek valamit. Hivatalosan csak annyit árultak el, hogy a megnyitón szerepelnek majd pandák is, az egész ünnepség pedig az évezredes kínai színházi tradíciókra épül majd. Most viszont az SBS dél-koreai tévécsatorna bemutatott egy 32 másodperces kisfilmet, ami valószínűleg a megnyitó ünnepség valamelyik próbáján készült.

A felvételen látható, hogy a kínaiak gigantikus élőképekkel készültek, több száz dobos dobol majd, több ezer ember áll majd össze visszaszámláló órát formázó élőképbe, emberek repkednek, gigantikus falansztert formáznak a fellépők, lesz óriási földgömb, és még egy bálna is elúszik majd a stadion felett.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a világsajtót hamar bejárt felvételek (a The Daily Telegraph videója rövid reklámmal indul, azután látható a dél-koreai csatorna riportja), hogy kerültek az SBS tévétársasághoz, de feltételezhetően kijátszották a szervezőket.

Az információk szerint a ceremónia egyik leghatásosabb jelenete egy dobbal előadott drámai visszaszámlálás lesz. Ezenkívül egy szimbolizált vízesés, egy megvilágított, kékben és zöldben pompázó földgömb és több hatalmas kék bálna is feltűnik majd a színen, sőt, néhány szereplő a nézők feje fölött fog repkedni. A tűzijáték sem marad el, amelynek méreteit jól jelzi, hogy a metropolisz mintegy 1800 pontjáról, többek között a Tienanmen térről fogják fellőni a rakétákat.

A három és fél órás előadást Csang Ji-mu, Kína leghíresebb filmrendezője álmodta meg, és három évig dolgozott rajta. A megnyitónak összesen 10 ezer szereplője lesz és egy 50 perces blokkban Kína ötezer éves történelmét is felidézik majd.

Az ünnepségnek hagyományosan két szupertitkos részlete van: a fáklya fellobbantásának módja és a lánggyújtó személye. Kínai sajtóértesülések szerint előbbiben egy tüzet lehelő sárkány vagy egy főnixmadár is szerepet kaphat.

A pekingi szervezők sajnálatosnak nevezték a részletek kiszivárgását, mert szigorú hírzárlatot léptettek életbe a ceremóniával kapcsolatban. Ennek érdekében a szereplőkkel és a kiszolgáló személyzet tagjaival is titoktartási szerződést írattak alá, a próbák idején pedig háromlépcsős biztonsági rendszert építettek ki a helyszín körül.

A kínai ábécé szerint

A pekingi olimpia hivatalos megnyitójára augusztus 8-án, helyi idő szerint este 8 óra 8 perctől kerül sor, de a játékok versenyei a női, illetve férfi futballtornával már két nappal korábban, 6-án elkezdődnek.

A szokásokkal ellentétben Ausztrália sportolói ezúttal nem a sor elején, hanem a 205 résztvevő ország közül 203.-ként vonulnak be a pekingi olimpia ünnepélyes megnyitóján. John Coates, az Ausztrál Olimpiai Bizottság elnöke szerint azért mert az országokat ezúttal a kínai ábécé szerint rangsorolták. A kínai ábécé szerint pedig Guinea és Japán sportolóinak kell bejönni először az Olimpiai Stadionba.

"A sorrendet az határozza meg, hogy a kezdőbetűt mintázó szimbólum hány vonásból áll, a miénk 15-ből, nálunk csak Zambia kezdőbetűje kacifántosabb, ahhoz tizenhat vonás kell" - mondta Coates. Ha Coates nem téved, akkor a magyar olimpikonok a középmezőnyben fognak bevonulni, miután az ország nevét hat vonással jelölik a kínaiak, akárcsak Izlandét, Indiáét, Indonéziáét, Iránét vagy Spanyolországét.

A szervezőbizottság szóvivőnője semmit sem kívánt elárulni a megnyitóról, azt mondta, a nemzetek bevonulási sorrendjéről sem tud semmit, és arról sem hallott, hogy a kínai ábécé határozná ezt meg.