Világcsúcsok, ezüst és döntetlen a vízben

2008.08.10. 08:46 Módosítva: 2008.08.10. 09:15
Hiába vezettünk három góllal is, örülhettünk a döntetlennek a Montenegró elleni vízilabdameccsen. Az uszodában született az első magyar érem: Cseh a világrekordot úszó Phelps mögött lett második 400 vegyesen, pontot szerzett Kis Gergő is. Grúzia nem lépett vissza, és már érmet is szerzett.

A játékok második napján megszületett az első magyar érem: Cseh László 400 méteres vegyesúszásban 4:06,16-tal második helyen csapott célba a fantasztikus, 4:03,84-es világrekordot úszó Michael Phelps mögött második lett, majdnem két másodperccel megelőzve a másik amerikait, Lochtét. Kis Gergő szintén pontszerző helyen, hatodikként csapott célba.

Világrekord született a női 400 méteres vegyesúszásban is, az ausztrál Stephanie Rice 4:29.45-ös idővel lett első, míg a férfi száz mellen már a középdöntőben megdöntötte az olimpiai csúcsot a norvég Alexander Dale Oen. Ha sikerült volna rekordot, nem világ-, csak országos csúcsot úsznia, 100 pillangón Dara Eszter is döntős lehetett volna. Az elődöntőben azonban elmaradt a szombati előfutamban nyújtott 58.39-es idejétől, 58.84 másodperc pedig csak a 13. helyre volt jó. Nem jutott a döntőbe Csonka Zsófia sem, aki a légpisztolyosok 40 lövéses alapversenyében a 29. lett.

Nem örülhetnek felhőtlenül a férfi vízilabdázók sem: Kemény Dénes játékosai, noha a harmadik negyed közepén még három góllal is vezettek az Európa-bajnok Montenegró ellen (8-5-re), végül úgy hozták 10-10-re a meccset, hogy csak a vége előtt 33 másodperccel tudtak egyenlíteni. Nyertek viszont a nagy rivális szerbek, bár csak 11-7-re a németek ellen; az utolsó negyedet még 8-7-tel kezdték. A magyarok meccséről részletesebben >>

A férfi párbajtőrözők napja sem úgy indult, ahogy reméltük: az egyéni világbajnok Kulcsár Krisztián a kínai Jin Lien-csitől elszenvedett 15-9-es vereséggel már az első meccsén kiesett. Vívóink később javítottak, hiszen Imre Géza és Boczkó Gábor is bejutott a 16 közé egy koreai és egy olasz párbajtőrözőt legyőzve. Imrének ez jelentette a végállomást: az olasz Diego Confalonieritől 15-9-re kikapott. Boczkó viszont a világranglista-vezető Fernandez Briceno legyőzésével már az elődöntőbe jutásért vívhatott.

Ungvári Miklós a cselgáncsozók 66 kilós mezőnyében előbb jukóval legyőzte a kínai Vu Ritubiligét, majd hosszabbításban ipponnal a háromszoros Európa-bajnok grúz Zaza Kedelasvilit. A kecskeméti judoka a nyolc közé jutásért kikapott az Eb-bronzérmes orosz Alim Gadanovtól.

Az előbbi eredményből is látható, hogy eldőlt: a grúzok, noha az oroszok ellen kirobbant háború miatt fontolgatták, végül nem léptek vissza az olimpiától. Sőt megszerezték idei első érmüket, Nino Szalukvadze a nők 10 méteres légpisztolyos versenyében harmadik helyen végzett.

Ezt a versenyszámot a kínai kínai Kuo Ven-csün nyerte, így a házigazdák 3 arannyal vezetik az éremtáblázatot, és van még egy ezüstjük is. Második helyen a 2 aranyat, 2 ezüstöt és 4 bronzot szerző amerikaiak (férfi röplabdázóikat a szövetségi kapitány, Hugh McCutcheon helyett Ron Larsen vezeti az olimpián, miután McCutcheon sógora volt az a turista, akit szombaton megkéseltek), harmadik Dél-Korea 2 arannyal és 1 ezüsttel. Érmet eddig 23 ország szerzett, a mi egy ezüstünk a holtversenyes tizedik helyre jó.