Két arany is összejöhet

2008.07.27. 17:01 Módosítva: 2008.07.27. 17:45
A férfiaknál utoljára még 1988-ban Martinek János nyert olimpiai aranyat, a nőknél Vörös Zsuzsa címvédőként érkezik Pekingbe. Balogh Gábor és Horváth Viktor aranyesélyes, a nőknél megjósolhatatlan, ki nyer.

Az olimpiai öttusaversenyen Balogh Gábor és Horváth Viktor is esélyes, sokan az egyik magyar aranyat ebben a számban borítékolják.

Balogh Gábor 1999-ben és 2001-ben világbajnok lett, a legutóbbi olimpián csak a 8. helyen végzett, Sydneyben a dobogó második fokára állhatott fel. Az idei budapesti világbajnokságon nem szerepelt jól, 23. lett. A 2008-as Világkupa-sorozatban megnyerte a madridi viadalt és az összetett pontversenyben jelenleg a 14. helyen áll, 41 ponttal lemaradva az egyik legnagyobb vetélytárs, a litván Andrejus Zadneprovskis mögött.

A másik magyar induló, Horváth Viktor 2007-ben Európa- és világbajnok volt. Az idei budapest világbajnokságon megsérült, csak a 36. helyen végzett, a pekingi lesz azóta az első versenye.

A magyarok legnagyobb vetélytársa a már említett Zadneprovskis lehet. A litván Athénban ezüstérmet nyert, az idei világbajnokságon a 9. helyen végzett. Toronymagasan vezeti az idei Világkupa-sorozatot, az egyiptomi viadalt megnyerte, Madridban Balogh mögött a második lett.

Komolyan kell számolni a tavalyi vb-n ezüst, idén aranyérmet szerző orosz Ilja Frolovval is. Idén a Világkupán komoly eredményeket nem ért el, csak a 40. helyen áll összetettben. Az olimpiai címet Andrej Mojszejev védi, aki az idei vb-n az ötödik helyen végzett, a Világkupában a 7. helyen áll.

A dobogó közelébe kerülhet még az idei vb-ezüstérmes szlovák Svoboda, illetve a 2008-ban két Világkupa versenyt is megnyerő francia Jean-Maxence Berrou is, aki a budapesti vb-n éppen csak lemaradt a dobogóról és a negyedik helyen végzett.

A női mezőnyben nagyon nehéz dolga lesz az olimpiai címvédő Vörös Zsuzsának. A fehérvári versenyző 1999-ben már világbajnok volt, amelyet 2003-ban és 2004-ben megismételt. Az utóbbi két esztendőben azonban a francia Amelia Cazé tudott az élen végezni, Pekingben is ő indul a legnagyobb eséllyel. Komoly vetélytársra számíthat az egyiptomi Aja Medani személyében, aki világbajnoki ezüstérmes, az idei Világkupa-sorozatban hét pont előnnyel az élen áll. A britek sikeresek voltak az eddigi olimpián, ezt a hagyományt az idei vb-n Katie Livingston vette át, aki a harmadik helyen végzett, jelenleg a 14. helyen áll a Világkupában, ahol a egyelőre a második a lengyel Marta Dziadura (vb 24.), illetve a harmadik a szintén brit Heather Fell.

A másik magyar induló Gyenesei Leila, aki a budapesti vb-n legjobb magyarként a hatodik helyen végzett, a Világkupa pontversenyben szintén a 6. helyen áll. Nagy siker lenne, ha a két magyar közül bármelyik is a dobogóra tudna kerülni.

Lebonyolítási rend

Összesen 32 férfi, illetve női versenyző indulhat, minden ország maximum 2 versenyzőt nevezhet. Férfi és női egyéniben avatnak bajnokot.

A résztvevők reggel a lövészettel kezdenek, majd sorrendben a vívás, az úszás és a lovaglás következik. A záró futásnak az a versenyző vághat neki elsőként, aki az előző négy számban a legtöbb pontot szerezte. Az élen állót a mezőny többi tagjától elválasztó pontokat átszámítják másodpercre, és ennek alapján meghatározott hátránnyal indulnak. Az úgynevezett hendikepes indítás eredményeként az olimpiai bajnok halad át elsőként a célvonalon.

Helyszínek

Lövészet és vívás: Olimpiai Vívócsarnok.
Úszás: Jing Tung Úszóközpont.
Lovaglás és futás: Olimpiai Sport Központ Aréna

Menetrend

Augusztus 21.: férfi egyéni, lövészet (2:30), vívás (3:50), úszás (8:10), lovaglás (10:30), futás (13:00).

Augusztus 22.: női egyéni, lövészet (2:30), vívás (3:50), úszás (8:10), lovaglás (10:30), futás (13:00).