Kemény: Ilyen a magyar lélek, nem gépies

2008.08.10. 08:22 Módosítva: 2015.05.21. 05:21
A magyar vízilabda-válogatott nem tudta megtartani háromgólos előnyét a friss Európa-bajnok Montenegró ellen. A kapitány vegyes érzelmekkel nyilatkozott, bosszantották a sorozatos védelmi megingások. Varga Dénes nem begyakorolt figura végén mentett pontot. "Nem tudjuk megtörni az ellenfelet" - mondta a kétgólos Kásás Tamás.

A magyar vízilabda-válogatott húsz percet állt a dugóban, mielőtt megérkezett az Európa-bajnok Montenegró elleni délelőtti meccsre. Pekingben esett, ez okozta a közlekedési káoszt. A bő egy hónappal ezelőtti malagai meccsen egy góllal nyert a kis jugoszláv utódállam, a győztes gólt öt másodperccel a vége előtt szerezte a balkezes Uszkokovics. A magyar csapatnak a csoportelsőség szempontjából kiemelten fontos volt a meccs, győzelemmel nagy lépést tehetett volna az azonnali elődöntőért.


A 8-5-ös vezetés ellenére a siker elmaradt, mi több: az utolsó percben már az egyenlítésért kellett küzdeni; ezt Varga Dénes el is érte. 10-10 után az utolsó támadást az ellenfél vezette, de kapura nem volt veszélyes, így maradt a döntetlen.

Kemény Dénes kapitány azt mondta, vesztettünk és nyertünk is egy pontot, és elég vegyes érzelmei vannak. Nem biztos benne, hogy Montenegró jobb csapat a magyarnál, ezt majd akkor dönti el, ha már megnézte a felvételeket. "Annyi biztos, védelmi szarvashibákból szereztek három gólt. Ha ők nem adtak nekünk ennyi ingyengólt, nem jobbak."

A szakember riasztónak nevezte, hogy a komoly előnyt nem sikerült megtartani, de büszke is, mert a vereséget elkerülték. Ha a gólkülönbség dönti is el, melyik helyen végez a csapat, akkor sem számolgatnak, csak a következő meccsel foglalkoznak. "A mostani kezdés semennyire sem hasonlít a négy évvel ezelőttire, még ha akkor is egy erős csapattal, a szerbbel találkoztunk. Különbség például, hogy nyertünk."

Elismerte, játékosai hajlamosak megnyugtató vezetésnél kiengedni, emiatt kerültek most is hátrányos helyzetbe, és fontos pillanatokban a bírók sem segítettek. "Ilyen a magyar lélek, nem gépies. Ebben rejlik a nagysága is, de most hátrányos volt. Ha három gólnál újabbat lövünk, akkor négy vagy öt ide, ehelyett döntetlen lett a vége" - összegzett.

Kásás Tamás ugyanazt emelte ki: az elkerülhető gólok után kellett az eredmény után rohanni. "Nem először fordul elő, hogy vezetünk, és nem tudjuk megtörni, ledöngölni az ellenfelet, hanem levegőt hagyunk neki. Ennek a csapatnak ez a hibája. Talán az egyetlen. Extra feszültség volt bennünk, mert a bemutatkozó meccs ilyen, de nagy lelki hátrányból is visszajöttünk, ez az erőnket mutatja" - jelentette ki.

A két gólig jutott újonc, Varga Dénes kiemelte, az utolsó találata improvizatív volt, nem begyakorolt figura, de tökéletes passzt kapott. "Átmenetileg gyenge lett a védekezésünk, ezt használták ki, előfordul az ilyesmi, végig nagy nyomás alatt játszottunk" - magyarázta.

A másik újonc, Kis Gábor megköszönte a gólt, egyúttal a pontmentést, a sajátjára ellenben nem is emlékezett, pedig klasszikus centergólt ért el az első negyed végén. "Hagyták a bírók a küzdelmet, én ezt szeretem, nem is ment rosszul."

A kétszeres olimpiai aranyérmes Kiss Gergő piacinak minősítette a harmadik negyedbeli védekezést. "Felborult az egyensúly, mindenki futott, nézett össze-vissza, nem találtuk a helyes utat. A végén nem tudtunk annyira figyelni, amennyire kellett volna az előnyöknél. A küzdésért viszont feltétlenül dicséretet érdemlünk." Kiss még az olimpia előtt úgy nyilatkozott, nem baj, ha hátrányba kerülünk, mert akkor talán jobban játszanak.