236 centiméter egyfelől, 181 kiló másfelől

2008.08.02. 17:46
A pekingi olimpia legalacsonyabb és legmagasabb versenyzője is kínai. Kettejük közt éppen egy méter a különbség.

A házigazda kínaiak adják a pekingi olimpia legnagyobb és legkisebb résztvevőjét: a 236 centis kosarassztár, Jao Ming és a mindössze 136 centis műugró, Zso Lin-csen között egy méter a különbség.

Az ötkarikás mezőny legapróbb férfia Bastie Samir ghánai bokszoló lesz, aki 141 centire nőtt. A hórihorgas hölgyeknél öt egyformán 202 centis sportoló viszi el a pálmát: az egyaránt kosaras dél-koreai Eun Dzsu Ha, orosz Jekatyerina Liszina és Marija Sztyepanova, valamint az orosz röplabdázók, Jekatyerina Gamova és Julija Merkulova.

Az ázsiai seregszemle legfiatalabbja egy kameruni úszólány, Antoinetti Guedia Mouafo, aki október 21-én még csak 13 éves lesz, a fiúknál a szintén úszó Dwayne Didon a Seychelle-szigetekről a 14-et nem töltötte be. A korelnököket a japán díjlovagló-válogatott szolgáltatja: Jagi Mieko 58, férfi csapattársa, Hokecu Hirosi 67 évesen száll nyeregbe Pekingben.

A nyári játékok legkönnyebbje a hazai közönség előtt műugródeszkára álló Hszin Vang a maga 28 kilójával, míg az olimpia kolosszusa cím egy guami cselgáncsozót, Ricardo Blast illeti meg, aki 181 kg-ot nyom. A legsúlyosabb nő a 167 kilós ukrán súlyemelő, Olha Korobka.