De kit zavart Kammerer a repülőn?

2008.08.22. 15:22 Módosítva: 2008.08.22. 15:23
Több politikus is utazott azon a repülőn, amelyen valaki szóvá tette a kajakos Kammerer Zoltán füle hallatára, hogy sportolók is utaznak első osztályon. A korábbi cikkünkben megnevezett Szekeres Imre cáfolta, hogy ő lett volna az. A gépen utazó politikusok közül az Index Molnár Gyulát és Gyenesei Istvánt érte el, akik nem tudtak ilyen beszélgetésről.

"Mennyi pénze van a MOB-nak, hogy már a sportolók is itt ülhetnek" - Kammerer Zoltán augusztus 7-ei, pekingi rádiónyilatkozata szerint ezekkel a szavakkal kifogásolta két, az olimpiára utazó gép első osztályán beszélgető politikus egyike a magyar kajakosok jelenlétét.

Juhász nem volt az olimpián

Sem állami, sem magánfinanszírozásban nem vettem részt a pekingi olimpiai eseményeken. Ellenben az Index költségére bármikor szívesen elutazom Pekingbe, s megismerkedem helyszíni tudósítójukkal - reagált Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter, az MSZP elnökhelyettese szerdán megjelent cikkünkre.

A MOB az utazás előtt értesítette a Magyar Kajak-kenu Szövetséget, hogy még van négy szabad helye az adott napon induló pekingi járat első osztályán, így Kammerer, továbbá Kucsera Gábor, Kovács Katalin és Janics Natasa ott utazhatott.

Kammerer szerint ez szúrt szemet az egyik politikusnak. Korábbi rádióinterjújának az utazással kapcsolatos része így hangzott (meghallgató a rádió honlapján Real Playerrel itt, körülbelül a 39. perctől):

- Az első osztályra kaptunk jegyet Kucserával, de megfogadtam, hogy soha többet nem utazok első osztályon.
- Mert?
- Voltak ilyen hangok, hogy mit keresnek itt sportolók. Nem esett jól, aztán inkább gondoltam már útközben, hogy hátramegyek, de nem volt annyi hely. De ha legközelebb felajánlják, átadom inkább másnak, aki nem sportoló. Mert látom, szemet szúrtunk.
- Ki mondta?
- Teljesen mindegy, ki mondta, két politikus egymással beszélte. Pont előttünk zajlott a beszélgetés két-három méterrel. Ránk néztek, mutogattak ránk, hogy mennyi pénze van a MOB-nak, hogy már a sportolók is itt ülhetnek. Nem tudom, mit keres itt, aki ezt mondta, de mindegy, biztos róla szól az olimpia
.

Az interjúban tehát Kammerer nem említett nevet. Lapunk a magyar csapat körében elterjedt hírek alapján Szekeres Imre honvédelmi miniszternek - egyben a triatlonszövetség elnökének - tulajdonította a kijelentést, amelyre a sportoló nem a gépen, hanem a rádióinterjúban reagált úgy, hogy nem tudja, politikus mit keres az olimpián.

Szekeres Imre azonban cikkünk megjelenése után közleményt adott ki, amelyben közölte: "Semmilyen szóváltásba nem keveredtem Kammerer Zoltánnal a pekingi olimpiára tartó repülőgépen. Erre nem csak azért nem kerülhetett sor, mert nekem volt gyerekszobám, és nem szoktam 'beszólni' senkinek, hanem azért sem, mert legnagyobb sajnálatomra személyesen még nem volt alkalmam megismerkedni Kammerer Zoltánnal. Így tehát beszélgetni sem tudtam vele útközben a gépen, ahol egyébként az első osztályon több sportoló is utazott (nyugalom, velük sem keveredtem szóváltásba). Kammerer Zoltán kimagasló sportteljesítménye minden elismerést megérdemel, őt ismeretlenül is nagyra becsülöm. Érthetetlennek találom az újságíró cikkben megfogalmazott állítását."

A Kammereréket szállító gépen több politikus is utazott: Szekeres mellett Gyenesei István sportért is felelős önkormányzati miniszter, valamint Molnár Gyula, a XI. kerület szocialista polgármestere, aki az önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint magánpénzből, szabadsága idején járt a játékokon.

Molnár Gyulát a titkárságán keresztül sikerült elérni, a polgármester azt állította, nem tud arról, hogy ilyenről szó lett volna a gépen. Azt határozottan cáfolta, hogy az ő szájából hangoztak volna el a Kammerer által említett mondatok.

A repülőn utazó Gyenesei István szintén nem hallotta, hogy bárki is szóvá tette volna azt: sportolók utaznak az első osztályon. A miniszter - aki állítása szerint eredetileg szintén nem első osztályon utazott volna, de nem sokkal indulás előtt átkerült, mert ott még volt szabad hely - hozzátette, hogy ő az út nagy részét alvással töltötte.

Kammerer Zoltánt a versenyek miatt nem tudtuk megszólaltatni.