Sólyom László kitüntetett 87 olimpikont

2008.08.29. 15:22
A pekingi olimpián eredményesen szerepelt magyar sportolókat, valamint a felkészítésükben segédkező edzőket, orvosokat, sportági és klubvezetőket tüntetett ki - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatára - Sólyom László köztársasági elnök a Parlament Kupolatermében. Az államfő köszöntőjében kiemelte: annál nagyobb kitüntetés nincs, mint amikor valaki ott áll a dobogón a világ előtt.

Sólyom László államfő kitüntetéseket adott át a Pekingben jól szerepelt magyar olimpikonoknak és felkészítőiknek pénteken a Parlamentben. A Magyar Köztársaság elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - a XXIX. nyári olimpiai játékok alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozta a sportolók felkészítése érdekében végzett munkájáért, a vízilabdacsapat harmadik olimpiai győzelméért dr. Kemény Dénesnek, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányának.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal (polgári tagozata) kitüntetést adományozza harmadik olimpiai bajnoki győzelme elismeréseként a magyar vízilabda-válogatott tagjainak, Angyal Zoltánnak, a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitányának, Kiss Lászlónak, az úszóválogatott szövetségi kapitányának, Sári Nándornak, a Kőbánya SC edzőjének.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozza kiemelkedő, bajnoki címét megőrző eredményéért a Janics-Kovács kajakpárosnak, a vízilabdázók közül Gergely Istvánnak, Madaras Norbertnek, Varga Tamásnak, és Ludasi Róbertnek, a Csepeli Kajak-Kenu Egyesület edzőjének.

A Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozza kiemelkedő eredményéért Cseh Lászlónak, Vajda Attilának és a férfi vízilabdacsapat négy tagjának.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozza többek között kiemelkedő eredményéért Fodor Zoltánnak, Kozák Danutának, Kozmann Györgynek, dr. Mincza-Nébald Iildikónak.

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetést adományozza többek között Kiss Tamás kenusnak, Mohamed Aida Gabriella tőrvívónak.

A Magyar Köztársasági Ezüsz Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetést adományozza többek között a női vízilabda és kézilabdacsapat tagjainak, Kucsera Gábor kajakosnak, Pars Krisztián kalapácsvetőnek.

A Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetést adományozza Bácsi Péter birkózónak, Beé István kajakosnak, Bozsik Gábor kajakosnak, Dara Eszter úszónak, Jakabos Zsuzsanna úszónak, Kis Gergő úszónak, Mutina Ágnes úszónak, Sidi Péter sportlövőnek, Sík Márton kajakosnak, Szellő Imre ökölvívónak, Verrasztó Evelyn úszónak.

Gyenesei István sportért is felelős önkormányzati miniszter - még a parlamenti ünnepség előtt - aranygyűrűt adott át azoknak a pekingi olimpián kiemelkedően szerepelt magyar sportolóknak, akik pályafutásuk elismeréseként már korábban magas állami kitüntetésben részesültek.

A jogszabály szerint akik már vehettek át kitüntetést, ugyanolyat vagy annál alacsonyabb rangút nem kaphatnak még egyszer.

Az Önkormányzati Minisztérium márványaulájában Elbert Gábor leköszönő sportszakállamtitkár jelenlétében összesen öten - Gyurta Dániel úszó, Pigniczki Krisztina kézilabdázó, Vereckei Ákos kajakos, Boczkó Gábor és Kulcsár Krisztián párbajtőrözők - vették át a Magyar Köztársaság címerével ékesített aranygyűrűt és az elismerő oklevelet Gyenesei Istvántól.

Kammerer Zoltán kajakos, Pálinger Katalin kézilabdázó, Ujlaky Virginie tőröző, Kovács Iván és Imre Géza párbajtőrözők nem tudtak megjelenni, így ők későbbi időpontban vehetik át az elismerést.