Konzervdobozba kényszerít a szuperdressz

2008.07.23. 17:05 Módosítva: 2008.07.23. 17:31
„Ússzon mindenki, a nők is egy szál fecskében, úgy lehet esélyegyenlőség” – javasolta viccesen az úszók kapitánya, Kiss László. A korábban Egerszegit felkészítő mesteredző többet kapott a cáparuháktól, mint amire számított. A magyarokról méretet vettek, mindenki kap majd ilyet Pekingben. Három éremesélyesünk van, szerinte Gyurta Dani feltámadhat az olimpián.

„Pozitívan értékelem a teljes testet befedő úszódresszeket, és sokkal többet nyújt, mint amit előzetesen vártunk tőlük. Ami ennél fontosabb, hogy a versenyzők is nagyon jó tapasztalatokat szereztek. Lényegesen javítja a vízfekvést ez a gumis, műanyag, csúszós ruha, és tényleg olyan benyomást kelt, mintha egy delfin bőrébe bújnának a gyerekek. A hosszabb távokon viszont úgy összenyomja a testet, konzervdobozba kényszeríti, hogy azt vettük észre, hátráltat bennünket, ezért is nem veszi magára Cseh Laci magára 400 vegyesen” – mondta Kiss László szövetségi kapitány a cáparuhákról. Cseh maga is elismerte, öt perc után fáj a viselete.

A szakvezető hozzátette, az Arena vezetői megígérték, mindenki testre szabott dresszt kap – teljes napon át vették a cég szakemberei a méreteket -, mert Szepesi Nikolettre például az eddigi legkisebb méret is nagy volt.

Kiss elárulta, a ruha felvétele különleges művészet, különösen a lábrész. „Centinként kell haladni, másként nem lehet. Legalább negyedórába beletelik, amíg ezt felveszi magára valaki, még úgy is, hogy a felső testnél már sokkal könnyebb haladni az öltözéssel, bár az is időigényes.”

kiss
Cseh és Kiss

A kapitány nem örül annak, hogy technikai sport lesz az úszás. A dresszekből ugyanis akárkinek nem adnak, az Amerikában tanuló Makány Balázs a Speedo csúcstermékében úszott még tavasszal, de hazatérése előtt vissza kellett adnia.

„Három év előnyben van a Speedo, mi most ezt a lemaradásunkat igyekezzük behozni. Olyan ez, mintha a Forma-1-ben az egyik gumigyártó után megjelenik egy másik a piacon, és nagy energiákat befektetve igyekszik a meglévő különbséget eltüntetni.”

Kiss megjegyezte azt is, hogy óriási üzletről van szó, különösen amiatt, mert a legjobb dresszekből igen kevés van a piacon. Drágák is – jó esetben 400 euróért lehet hozzájutni -, és két vagy három viselet után már használhatatlanná válnak.

„Sajnos nincs esélyegyenlőség, és nem is lesz. Sokkal szerencsésebb lenne, ha mindenki csak egy szál fecskében versenyezne, a női futamok nézettségét is jelentősen megnövelhetné” – tréfálkozott némi keserűséggel.

Az olimpiai esélyeinkről elmondta, hogy hárman is éremközelben lehetnek, de általános elvárás, hogy mind a harmincegy versenyző javítsa meg jelenlegi rekordját, mert akkor valamennyien csalódásérzet nélkül térhetnek haza.

„Cseh Lászlónál a legjobb idő természetesen Európa-csúcsot jelent, és képes is erre. Közelebb kerülhet a két amerikaihoz, Phelpshez és Lochte-hoz. Gyurta Dani kirobbanó erőben van, munkából versenyzett az országos bajnokságon, végigúszta az étlapot, és 200 mellen remek időt ért el. Nem szerettem soha, ha azt mondták róla, hogy ő már a múlt, mert meg fogja mutatni, hogy a jelenben is komolyan számolni kell vele. Még akkor is, ha az ellenfelek nagyon megindultak – a francia Duboscq 27 évesen új erőre kapott -, sokan úsznak majd a bűvös két perc tíz másodperces határ közelében, de egyikük Dani lesz majd.

A pillangózó Kovács Emese ugyancsak sok számban vett részt, betegség is hátráltatta, most már nagyon keményen dolgozik. Az esetében szükség is lesz a szigorúságra. Emellett még kislányról van szó, aki tavaly megnyerte az ifi Eb-t, idén berobbant a felnőttek közé, érthető, ha nem tudja még a helyén kezelni a fokozódó nyilvánosságot” – összegzett Kiss.