Kovács Emesét tönkretette a szuperruha

2008.08.12. 20:28 Módosítva: 2015.05.21. 05:11
Fejlődése és képességei alapján még azt sem lehetett kizárni a pekingi olimpia előtt, hogy érmet nyer a 17 éves Kovács Emese, ehelyett önmagától jócskán elmaradva kudarcot vallott. Nagyon cikinek nevezte a történteket, és nem érti, mi történt vele. Fel sem tudta fogni, hogyan úszhatott ennyire rosszul.

A márciusi Európa-bajnokságon ezüstérmes Kovács Emese nagy csalódást okozott a pekingi olimpiai 200 pillangó versenyében.

Legjobb idejétől mintegy hat másodperccel elmaradva, huszonhetedik lett a harmincnégy indulóból. Kovács negyedik helyen állt a világranglistán, úgy látszott, a fejlődése folyamatos és megállíthatatlan, Pekingben azonban esélye sem volt arra, hogy a legjobb tizenhat közé kerüljön.

"Olyan ez az egész, mintha egy rossz álom lenne, és még mindig tartana. Még fel sem fogtam, mi történt, ezért mosolygok, kínomban" - osztotta meg érzéseit a futam után pár perccel. "Mintha itt se lettem volna" - tette hozzá kis szünet után.

"Nem tudom, mi történt. Nem értem. Nagyon ciki" - mondta újra egy kisebb szünet után. "Már ötven felé közeledve is úgy éreztem, nem megy jól, utána pedig az egész nem ment. A végén meg különösen nem, görcsöltem is. Nem tudom, mikor úsztam utoljára ilyen rosszul."

A szövetségi kapitány, Kiss László már hónapokkal a verseny előtt figyelmeztetett, még nem érett versenyzőről van szó, csak tanulni jön Kínába. Edzője, Fehérvári Balázs úgy jellemezte, félelmetes képességei vannak, amelyek eddig sohasem hagyták cserben.

Most is ugyanúgy izgult és félt, ahogyan eddig valamennyi versenye előtt, mégis teljesen más volt szerinte. "Az utolsó ötvenen úgy éreztem, a cáparuha lehúzza a lábam. Először van rajtam, csak itt kaptam meg Pekingben, lehet, ez is közrejátszott. Nem tudom."

Kovácsnak a szuperdresszt gyártó cég a jelenlegi fejlesztésű ruhából még nem tudott adni, hogy edzésen is tesztelje, csak pár napja volt erre. Amerikában személyre szabják ezeket a ruhákat. A férfi 200 pillangón Kerékjártó Tamás is panaszkodott, úgy érezte, mintha felnyomta volna a vízre a lábát tempóknál, ezért úszott gyengébben a vártnál.

Az országos bajnokságon önmagára is dühös volt, mert kétszázon nem próbálta ki, csak rövidebb távon.