Lecserélték a ronda kislányt a megnyitón

2008.08.12. 14:05 Módosítva: 2008.08.13. 15:25
Nem engedtek az olimpia megnyitójának színpadára egy 7 éves kislányt, mert pufók az arca, és kócos a foga, énekhangját azonban nem hagyták veszni. Helyette egy megfelelő külsejű lány szerepelt, aki csak némán tátogott. A zenei igazgató szerint Kína nemzeti érdeke ezt kívánta.

Némán tátogott az olimpia nyitóünnepségén egy kínai kislány, akit szépsége miatt választottak ki arra, hogy színpadra álljon, az énekhang 7 éves tulajdonosát viszont nem ítélték elég csinosnak, írja az AFP. Lin Miao-ki egyetlen hangot sem énekelt, csak kellően aranyos külseje volt ahhoz, hogy kiálljon a világ elé, magyarázta Csen Csiang, az ünnepség zenei igazgatója egy kedden megjelent interjúban.

yang
Jang Pej-ji

Linről az egész világon jelentek meg fotók, amint piros ruhájában a színpadon áll, a China Daily című kínai lap születő csillagnak nevezte. A zenei igazgató rántotta le a leplet, amikor elmondta, hogy a 91 ezer néző valójában a 7 éves Jang Pe-ji hangját hallhatta, akinek pufók arca és kócos fogai vannak.

Jang az Óda a hazáért című dalt énekelte, miközben a 3 órás nyitóünnepség egyik legfontosabb momentumaként bevitték Kína nemzeti zászlóját a Madárfészek stadionba.

„Jang azért nem kapott lehetőséget, hogy színpadra álljon, mert megfelelő imidzset akartunk a megnyitónak, azt tartottuk szem előtt, mi a legjobb az országnak” – indokolt Csen Csiang. A döntés oka a nemzeti érdek volt. „A gyereknek a kamerák előtt hibátlannak kellett kinéznie, ebből a szempontból Lin tökéletes volt, míg a legjobb énekhangot Jang tudta produkálni, ebben a csapat minden tagja egyetértett.”

lin
Lin Miao-ki

Csen Csiang szerint a végleges döntést akkor hozták meg, amikor egy próbán a kommunista párt egy magas rangú tisztségviselője is megjelent. Azt mondta, gond van, amit mi megoldottunk, magyarázta. Az AFP szerint a zenei igazgató nyilatkozata már nem elérhető Kínában.

Nem ez volt a nyitóünnepségen az egyetlen trükk, korábban már nyilvánosságra került, hogy hamisított felvételek jelentek meg a tűzijátékról. Korábban téma volt az is, hogy Kína arculatának építésekor eszköznek használja a hoszteszeket, csak magas, vékony, modell külsejű nők kísérhetik az éremátadási ceremóniákat.