Árpád
-2 °C
3 °C

Magyar arany világcsúccsal a paralimpián

2008.09.07. 16:42 Módosítva: 2008-09-07 17:04:37
40 hozzászólás
Sors Tamás a 100 méteres pillangóúszás 9. kategóriájában az előfutamban már egy másodperccel megjavította a korábbi világrekordot, a döntőben újabb négy századot faragott ebből, és 59:34-el nyert. Meg van az első arany a pekingi paralimpián.

Paralimpiai aranyérmet nyert Sors Tamás pillangóúszásban Pekingben: az előfutamban és a döntőben is világcsúccsal győzött.

Az eddigi rekordot az ausztrál Matthew Codrey tarotta, 1:00.44-es eredményével. Sors Tamás a kategória első előfutamábban úszott a 4-es pályán és már 50 méternél világcsúcs részidőn belül járt. A végére kissé lelassult, de így is több mint egy másodpercet vert a második, kínai Kuo Cse-re, aki szintén jobbat úszott, mint az ausztrál korábbi ideje.

A döntőben még jobban ment a 17 éves magyar úszó, bár az első ötven ezúttal lassabbra sikerült, mint az előfutamban. A végére beleerősített, és 12 századdal verte meg a korábbi világcsúcstartó ausztrál Codreyt, 59:34-el, újabb világcsúccsal nyerte a versenyt. A harmadik helyen a kínai Kuo Cse végzett.

Sors Tamás a 2006-os vb-n bronzérmes lett, idén májusban, Berlinben nyert 100 méter pillangón, a 22. nemzetközi német paraúszó versenyen, sőt június 17-én a Speedo csodadresszében, már megjavította a világcsúcsot, csak azt az akkori körülmények miatt nem lehetett hitelesíteni.

A pécsi sportoló 7 éve úszik az ANK Úszóklubban, négy éve vesz részt nemzetközi versenyeken, 2007-ben 100 m pillangón úszott világcsúcsot.

"El sem tudom hinni, hogy sikerült" - mondta az eredményhirdetés után Sors az MTI-nek. "Amikor beértem a célba, csak azt tudtam, hogy az első vagy a második helyen végeztem. Lassan vettem le a szemüvegem és vártam, hogy megjelenjen a végeredmény az eredményjelzőn. Hihetetlenül boldog vagyok, gyönyörű ez az érem és elég jó súlya van, de ez nagyon kellemes teher. Még négy számban indulok, ezért egyelőre nem lesz nagy ünneplés. Ebben a számban vagyok a legjobb, de a többiben is szeretnék bejutni a döntőbe. Az biztos, hogy óriási lökést ad ez a siker a folytatáshoz."

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke szerint a 100 m pillangón a pekingi paralimpia nyitónapján világcsúccsal diadalmaskodó Sors Tamás rengeteget segített a többi magyar indulónak. "Tamás mai szenzációs sikerével óriási terhet vett le a többiek válláról, hiszen így már senkit sem nyomaszt az a tudat, hogy neki kell megszereznie az első aranyat" - mondta Gömöri az MTI-nek. "Egy jó rajt óriási befolyással van a folytatásra."

A sportvezető elmondta, ünnepélyes csapatgyűlésen szerették volna köszönteni a paralimpiai faluban az úszót, ez azonban egyelőre elmarad.

"A bocsások versenybeosztása nem túl kedvező, hiszen csak éjfél körül érnek vissza a faluba, nélkülük viszont nem akartunk ünnepélyes csapatgyűlést tartani, de az eseményre természetesen hamarosan sor kerül. Bízom a hasonlóan jó folytatásban, most már mindenki felszabadultan, nyugodtan versenyezhet, természetesen ezek után minden adott a jó folytatáshoz. Én ma este megiszok egy sört Tamás egészségére, és remélem, még sok lehetőségem lesz ismerkedni a kínai sörökkel a magyar győzelmek után."

Mit jelent a 9. kategória?

Sors Tamásnak születési rendellenessége van, ami annyit tesz, hogy a jobb karja nem fejlődött ki rendesen, vagyis rövidebb, és a kézfeje sem fejlődött megfelelően. A mozgáskorlátozottakat sérüléseik mértékétől függően 1-től 10-ig kategóriába sorolják. Az 1-es kategória a legsérültebb sportolóké, míg a 10-es a legenyhébben sérültek kategóriája. A kategorizálás az az orvosi vizsgálat, melynek eredményeképpen a sportoló kap 3 db kategóriát (S,SB,SM). Az S (swimming) kategóriába tartozik a gyorsúszás, pillangóúszás és a hátúszás. Az SB (swimming breastroke) kategória a mellúszás. Az SM (swimming individual medley) kategória pedig a vegyesúszást jelenti.A besorolást versenyek előtt tartják, Magyarországon általában évente egy vagy esetleg két alkalommal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?