Benedek Dalmát kiikszelték az olimpiáról

2008.06.29. 10:38 Módosítva: 2008.06.29. 10:42
Fábiánné Rozsnyói Katalin és a két évvel ezelőtt világbajnok Benedek Dalma az olimpiai válogatók nagy vesztese. A Pekingről lemaradó Benedek éppen Fábiánné kedvéért váltott. Időre van szükségem, amíg ezt feldolgozom, mondta szombati veresége után a versenyző.

Ahogy a június eleji szegedi Világkupán, úgy az országos bajnokságon is a kajakosnők versenyére figyeltek a legtöbben. Mindkét verseny olimpiai válogató volt, és ki is alakult a pekingi csapat.

A szakág a két évvel ezelőtti világbajnokságon páratlan bravúrral a lehetséges kilenc arany mindegyikét begyűjtötte. 2007-ben viszont Janics Natasa elhagyta Fábiánné Rozsnyói Katalint, aki kétszeres olimpiai bajnokot faragott belőle.

Janicsot idén követte Kovács Katalin, majd az ő távozása után a jövő nagy ígéretei, Kozák Danuta és Szabó Gabriella is elhagyták csapatát. Akik Fábiánnénál maradtak, reális eséllyel nem vehették fel a harcot az olimpiai kiküldetésért.


Még akkor sem, ha az elmúlt hat évben a legjobb magyar kajakedzőnek választott Fábiánné csapatát erősítette Benedek Dalma, aki 2006-ban mindkét egyéni távon a világ legjobbja lett. Az edzőnő mellett az olimpiai válogatónak ő a legnagyobb vesztese.

„Nem nyertünk, egyelőre értetlenül állok az egész előtt. Négy éve az olimpiára készülök, minden edzést kőkeményen végigcsináltam, és az idei, illetve az elmúlt évek eredményei alapján úgy érzem, helyem lenne a csapatban. Valahogy megint ki lettem ikszelve, most még a miértekre keresem a választ. Biztos, hogy szükségem van egy kis időre, mire ezt feldolgozom”, nyilatkozta keserűen szombaton, miután néhány percig magába roskadva ült a stégen.

Benedek azért választotta Fábiánnét, hogy helye legyen a pekingi küldöttségben, ezért hagyta el korábbi edzőjét, Simon Miklóst, aki alig bírta feldolgozni a történteket, pletykák szerint még az öngyilkosság is megfordult a fejében. Az edző végül Angliába ment, Benedeknek pedig nem jött be a váltás. Az elnökség néhány tagja úgy véli, érdemes lenne kipróbálni őt négyesben, ebbe viszont a győztes egység tagjai nem szívesen mennének bele, ahogy Sári Nándor edző sem.

„Minden szép és jó, most már tényleg ezt tudom mondani” – ezt már Kovács Katalin jelentette ki fülig érő szájjal, aki Eb-győzelme után váltott, mert úgy érezte, Fábiánnéval már nem képes együttműködni.

„Nem is volt annyira fárasztó valamivel több mint egy órával az egyes után párost menni, a meleg viselt meg egy kicsit, de boldog vagyok, hogy három számban állhatok rajthoz Pekingben.”

Nem kizárt, a 31 éves Kovács azért is hagyta el tizenhárom év után a szakvezetőt, mert ő nem erőltette volna, hogy három számban is indulhasson, míg Kovács a lelke mélyén mindvégig hitt ebben. A helyezésekért kapott milliók jól érthetően befolyásolhatták az elhatározását, hiszen a sportágban élők csak az olimpián kaphatnak anyagi viszonzást az iszonyatos munkáért.

Fábiánné másoknak is esélyt kívánt adni a csoportjából, hiszen a többiek is ugyanolyan keményen végigcsinálták az alapozást, mint a négy éve már győztes Kovács.

Az egész lavinát elindító Janics Natasa szerencsésen jött ki eddig a történetből, mert miután az első tesztversenyen kikapott egyesben Kovácstól és Benedektől, igen távolinak látszott számára az olimpiai szereplés.

A szakítások után egy hétvége alatt nagy esélye lett két olimpiai számra is – páros és négyes –, ami visszahozta lankadni látszó edzéskedvét. Újra kétszeres győztes lehet, jóllehet erre május végén szinte semmi esélye sem volt. Most már magabiztosan mondta, két arannyal szeretne hazatérni a kínai fővárosból.

A pekingi versenyig szűk két hónap van hátra, az olimpián derül ki igazából, érdemes volt-e elhagyni Fábiánnét. Bár ha sikeresek lesznek, az edzőnő szerepe elévülhetetlen lesz, akkor is, ha az adatlapokon már nem az ő neve szerepel a felkészítő edzőnél, illetve nem őt honorálják az eredményességi keretből.