Brazília-Argentína már az elődöntőben?

2008.07.20. 13:03
Labdarúgásban a férfiaknál Argentína, a nőknél az Egyesült Államok az olimpiai bajnoki címvédő. A brazilok és a németek trónfosztásra készülnek, a két dél-amerikai csapat egy ágon van, csak az egyik juthat a döntőbe.

Négy éve Athénban dél-amerikai rangadóval ért a férfi labdarúgótorna, Argentína 1-0-ra győzte le Paraguayt. Ha az előzetes várokozásoknak megfelelően alakul az idei sorozat, megint a szubkontinensről kerülhet ki az egyik finalista. Amennyiben papírforma eredmények születnek, a védő és a nagy reményekkel érkező Brazília játszhatja az egyik elődöntőt. A nőknél legutóbb az Egyesült Államok nyert, hosszabbítás után verték Brazíliát. A pekingi sorsolásnak köszönhetően nem kizárt, hogy idén is ebben a leosztásban játsszák a finálét.

Az athéni csoportkörben a férfiaknál Mali sima továbbjutása, Szerbia gyors bukása és Portugália utolsó helye okozott meglepetést. A negyeddöntőben Argentína Carlos Tevez mesterhármasával nyert, Irak az elődöntőbe jutott, miután kiverte az ausztrálokat. Tevezék az olaszokat is kiütötték, és a Manchester jelenlegi klasszisának gólja döntötte el a Paraguay elleni finálét is. Carlos Tevez lett a torna legjobbja, hat mérkőzésen 8 gólt rúgott.

A nőknél a svédek csak az egymás elleni jobb eredményük miatt jutottak tovább Nigéria és Japán előtt, Kína rögtön kiesett. A negyeddöntők meglepetések nélkül értek véget, majd a világ legjobbjainak csatáit az Egyesült Államok a németek ellen, a brazilok a svédek ellen nyerték. A döntőben Abby Wambach 112. perces gólja az amerikaiak diadalát hozta. A torna két legjobbja a brazil Cristiane és a német Birgit Prinz lett.

Az olimpia férfi tornáján 23 éven aluli játékosok szerepelhetnek, minden csapat három túlkorost nevezhet, így arra érdemes figyelni, hogy az elmúlt években utánpótlásvonalon kik nyújtottak kiemelkedő teljesítményt. A legutóbbi négy esztendőben két U20-as világbajnokságot rendeztek, 2005-ben és 2007-ben is Argentína nyert, előbb Nigériát, utóbb Csehországot győzték le. Mindkétszer dél-amerikai csapat, Brazília, illetve Chile végzett a harmadik helyen.

2005-ben Hollandia adott otthont a vb-nek. Argentína az Egyesült Államok mögött, Németországot és Egyiptomot megelőzve jutott tovább. Az egyenes kieséses szakaszban előbb Kolumbiát, majd Spanyolországot, az elődöntőben Brazíliát győzte le. A fináléban Messi két tizenegyesgóljával verték Nigériát. A Barcelona ifjú tehetsége lett a torna legjobbja. Tavaly Kanadában találkoztak az U20-asok. Argentína ezúttal is veretlenül teljesítette a csoportkört, majd Lengyelország, Mexikó és Chile legyőzésével jutott a döntőbe, ahol ismét Csehországgal találkozott, és ahogy az első körben, újra győzni tudott. A kanadai esemény legjobbja Sergio Agüero volt. Brazília ezúttal a 16 között búcsúzott.

A kiváló utánpótlással rendelkező Argentína Pekingbe is nagyon erős csapattal érkezik. Riquelme, Mascherano és Coloccini lesz túlkoros, de ott lesz Messi, Agüero, Gago és Garay is. A brazilok is remek együttest neveztek. Ronaldinho, Anderson, Robinho, Diego, Pato szerepel a keretben.

Európából Szerbia, Hollandia, Belgium és Olaszország kvalifikálta magát. 2007-ben a hollandok és a szerbek vívták az U21-es Eb döntőjét, Hollandia 4-1-re nyert. A belgák és az olaszok is a hollandiai kontinensviadalon kvalifikálták magukat. A névsorokat végigböngészve nehezen elképzelhető, hogy ebből a négyesből bármelyik is odaérjen a végén a dobogóra. Európai nemzet utoljára 1992-ben nyerte az olimpiát, akkor Spanyolország tudott az élen végezni. Azóta két afrikai és egy dél-amerikai siker született.

Elefántcsontpart, Nigéria és Kamerun képviseli Afrikát; Ausztrália, Japán, Korea és a rendező Kína Ázsiát. Az Egyesült Államok és Honduras a Concacaf-zónát, Új-Zéland Óceániát képviseli.

Az afrikaiaknak, főleg Elefántcsontpartnak és Nigériának lehet még esélyük, hogy megszorongassák a két dél-amerikait, de az biztos, hogy ha Brazília és Argentína is megnyeri a csoportját, az elődöntőben összeakadhatnak. Az afrikaiak egyébként jól szerepeltek az U20-as vb-ken, a legutóbbi négy tornáról két ezüstérmet és egy bronzot vittek haza.

A világranglistán Eb-sikerüknek köszönhetően a spanyolok az elsők, de ők nem lesznek ott Pekingben. Az olaszok a másodikok, a brazilok a negyedikek, Argentína a hatodik. A legjobb afrikai Kamerun, amely a 13. helyen áll. Ez a rangsor nem ad sok támpontot, hiszen a tornán szereplő csapatok gerincét zömében junior korú fuballisták alkotják.

A férfi torna csoportbeosztása és műsora

A csoport: Elefántcsontpart, Argentína, Ausztrália, Szerbia.

B csoport: Hollandia, Nigéria, Japán, Egyesült Államok.

C csoport: Kína, Új-Zéland, Brazília, Belgium.

D csoport: Koreai Köztársaság, Kamerun, Honduras, Olaszország.

A csoportokból az első kettő jut tovább.

2008. augusztus 7.

Ausztrália-Szerbia, Sanghaj
Japán-Egyesült Államok, Tiencsin
Brazília-Belgium, Senjang
Honduras-Olaszország, Csinhuangtao
Elefántcsontpart-Argentína, Sanghaj
Hollandia-Nigéria, Tiencsin
Kína-Új-Zéland, Senjang
Koreai Köztársaság-Kamerun, Csinhuangtao

2008. augusztus 10.

Argentína-Ausztrália, Sanghaj
Nigéria-Japán, Tiencsin
Új-Zéland-Brazília, Senjang
Kamerun-Honduras, Csinhuangtao
Szerbia-Elefántcsontpart, Sanghaj
Egyesült Államok-Hollandia, Tiencsin
Belgium-Kína, Senjang
Olaszország-Koreai Köztársaság, Csinhuangtao

2008. augusztus 13.

Hollandia-Japán, Senjang
Nigéria-Egyesült Államok Peking
Koreai Köztársaság-Honduras, Sanghaj
Kamerun-Olaszország, Tiencsin
Elefántcsontpart-Ausztrália, Tiencsin
Argentína-Szerbia, Peking
Kína-Brazília, Csinhuangtao
Új-Zéland-Belgium, Sanghaj

2008. augusztus 16

Negyeddöntő, 1C-2D (25. meccs), Senjang
Negyeddöntő, 1D-2C (26. meccs), Peking
Negyeddöntő, 1A-2B (27. meccs), Sanghaj
Negyeddöntő, 1B-2A (28. meccs), Csinhuangtao

2008. augusztus 19.

Elődöntő, 28-26 meccs győztese, Sanghaj
Elődöntő, 27-25 meccs győztese, Peking

2008. augusztus 22.

3. helyért, Sanghaj

2008. augusztus 23.

Döntő, Peking

A nők a negyedik olimpiájukra készülnek. Kétszer az Egyesült Államok, egyszer Norvégia tudott nyerni, eddig öt nemzet osztozott az érmeken. Mind ott lesznek Pekingben. A 12 résztvevő között Norvégia az Egyesült Államokkal, Németország Brazíliával van egy csoportban, csak Kína kerülte el egyelőre a nagy riválisokat.

Az athéni olimpia után egy női világbajnokságot rendeztek, 2007-ben Kínában. Az első kör meglepetéseként az olimpiai negyedik Svédország nem élte túl a csoportkört. A legjobb négy közé a Pekingben is favoritnak számítók, Németország, az Egyesült Államok, Norvégia és Brazília jutottak. A tornát Németország nyerte, a döntőben 2-0-ra verte a brazilokat, az amerikaiak lettek a bronzérmesek.

Pekingben Svédország, Németország és Norvégia képviseli Európát. Argentína és Brazília Dél-Amerikát, Kanada és az Egyesült Államok a Concacaf-zónát, a Koreai NDK és Japán Ázsiát, Nigéria Afrikát, Új-Zéland Óceániát. Kína mint rendező vesz részt.

Most az Egyesült Államok vezeti a világranglistát, Németország a második, a svédek a harmadikak. A sort Brazília, Norvégia és a Koreai NDK folytatja. Az amerikaiak második helynél még sosem voltak hátrébb a világranglistán. Brazília az utóbbi időben kissé visszaesett, a három európai bármelyike dobogós lehet, de a papírforma német-amerikai döntőt ígér.

A női torna csoportbeosztása és műsora

E csoport: Kína, Svédország, Argentína, Kanada.

F csoport: Koreai NDK, Nigéria, Németország.

G csoport: Norvégia, Egyesült Államok, Japán, Új-Zéland.

A csoportokból az első kettő, illetve a két legjobb harmadik jut tovább.

2008. augusztus 6.

Argentína-Kanada, Tiencsin
Németország-Brazília, Senjang
Japán-Új-Zéland, Csinhuangtao
Kína-Svédország, Tiencsin
Koreai NDK-Nigéria, Senjang
Norvégia-Egyesült Államok, Csinhuangtao

2008. augusztus 9.

Svédország-Argentína, Tiencsin
Nigéria-Németország, Senjang
Egyesült Államok-Japán, Csinhuangtao
Kanada-Kína, Tiencsin
Brazília-Koreai NDK, Senjang
Új-Zéland-Norvégia, Csinhuangtao

2008. augusztus 12.

Koreai NDK-Németország, Tiencsin
Nigéria-Brazília, Peking
Kína-Argentína, Csinhuangtao
Svédország-Kanada, Peking
Norvégia-Japán, Sanghaj
Egyesült Államok-Új-Zéland, Senjang

2008. augusztus 15.

Negyeddöntő, 1G-3EF (19. mérkőzés), Sanghaj
Negyeddöntő, 1F-2G (20. mérkőzés), Tiencsin
Negyeddöntő, 2E-2F (21. mérkőzés), Senjang
Negyeddöntő, 1E-3FG (22. mérkőzés), Csinhuangtao

2008. augusztus 18.

Elődöntő, 20-21 győztese, Sanghaj
Elődöntő, 22-19 győztese, Peking

2008. augusztus 21.

3. helyért, Peking
Döntő, Peking

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM
Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM