Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Most már tengerre emlékeztet az olimpiai vitorláspálya

2008.07.17. 11:50 Módosítva: 2008.07.17. 15:49
0 hozzászólás
Néhány hete még rétre hasonlított a pekingi olimpia vitorláspályája, a tesztelésre elutazott versenyzők elkeseredetten számoltak be az alkalmatlan helyszínről. A szervezők kirendeltek tízezer katonát, akik megtisztították a vizet az elszaporodott algáktól.

Néhány hete még dzsungelharcnak nevezték az ott járt magyar vitorlások a pekingi olimpia vitorláshelyszínét. A szörfös Detre Dia képtelen volt gyakorolni Csingtaóban, mert az algásodás lehetetlenné tette a hajók haladását.

A kínai szervezők azonban néhány hét alatt megoldották a problémát és most már arra is ügyelnek, hogy ne újulhasson ki a súlyos helyzet. Tízezer katona, önkéntes és halász tisztította a vizet. Az alga a Pekingtől 550 kilométerre lévő pálya harmadát borította el, a munkások lapátokkal, gereblyékkel és a puszta kezükkel szedték ki a vízből a növényt.

A helyi hatóságok ígérik, most már ügyelnek arra is, hogy a jelenség ne térjen vissza. A vízben akadályokat állítottak fel és figyelik, hogy változik-e az alga mennyisége. Ha ismét elszaporodna, azonnal közbeavatkoznak.

A vitorlások már gyakorolhattak a pályán, a feltételek mégsem voltak optimálisak, mert a nagy köd miatt csak kétszáz méterre láttak el.

A hatalmas méretű algásodás lehet az emberi tevékenység eredménye, okozhatta viszont a meleg időjárás is.