Nyolc olimpiai aranyat várnak az emberek

2008.08.05. 15:45 Módosítva: 2008.08.05. 15:58
A magyar nép 21 érmet és legalább nyolc aranyat vár a pekingi olimpiától, derül ki a Szonda Ipsos felméréséből. Az emberek több mint felét érdeklik a versenyek, ezt már a Forsense kutatása állapítja meg.

A Szonda Ipsos felmérése szerint a magyar lakosság nagy része optimistán várja a pénteken kezdődő pekingi olimpiát. Átlagban 21 érmet, köztük nyolc aranyat vár a közvélemény.

A megkérdezettek 54 százaléka lelkes, bár nem erről szólnak a mindennapjai. Körülbelül ugyanannyian vannak, akiknek a mindennapjait is meghatározza ez a két hét, és azok, akiket egyáltalán nem érdekel az esemény.

A lakosság negyede fent marad éjszaka, vagy felkel hajnalban, ha magyar sportoló vagy csapat küzd aranyéremért. Több mint 40 százaléknak reggelente az lesz első dolga, hogy tájékozódjon az eredményekről.

A lakosság jobban szeret a sikerekben osztozni, amit jól mutat, hogy a sportolók nagy eredményeit büszkeséggel (51 százaléknyian) vagy jóleső érzéssel, de annak különösebb jelentőséget nem tulajdonítva fogadja (42 százaléknyian). Ha lesznek kudarcok, az a többségnek (64 százaléknak) rosszul esik, de azt sem fogja fel tragikusan.

Egy másik cég, a Forsense is végzett kutatást, itt a megkérdezettek 37 százaléka állította, hogy rendszeresen figyelemmel fogja kísérni a sporteseményt, 25 százalék gyakran, 19 százalék ritkán, további 19 soha.

Az olimpia iránt érdeklődő minden ötödik megkérdezett mondta, hogy magyar éremesély esetén az éjjeli közvetítést is egyenes adásban fogja megnézni, további 34 százalék valószínűnek tartja, hogy vállalja az ezzel járó fáradságot. Minden negyedik nem tartja valószínűnek, 20 százalékuk biztos benne, hogy lemond az élő közvetítésről.

A kérdezettek háromnegyede tippelt arra a kérdésre, hogy Magyarország hány aranyérmet fog szerezni az olimpián. A leggyakoribb válasz az 5 volt, de sokan várnak ennél több, akár 10 aranyérmet. A tippelésre vállalkozók 78 százaléka 5-10 aranyéremmel számol, a válaszok átlaga 7,2 volt.

A megkérdezettek többsége nem tart attól, hogy az athéni olimpiához hasonlóan doppingügyek árnyékolnák be a magyar csapat szereplését. Mindössze negyedük pesszimista, 15 százalékuk inkább, 9 százalékuk nagyon tart attól, hogy magyar versenyzők doppingbotrányba keverednek.