Michael Phelps: Azt hittem, elbuktam

2008.08.16. 14:31
A szombati úszódöntőkben Michael Phelps egy századmásodperces különbséggel győzött 100 méter pillangón, ezzel megszerezte hetedik aranyát a pekingi olimpián.

"Michael Phelps nemcsak minden idők legjobb úszója, hanem a legeredményesebb olimpikon, és talán a valaha élt legnagyobb sportoló". Legalább is ez Mark Spitz véleménye honfitársáról, aki szombat hajnalban beállította elérhetetlennek tartott rekordját, hét aranyat szerzett ugyanazon az olimpián. 1972-ben Spitz is hétszer állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára Münchenben, és Phelps ezt 36 évvel később pekingben megismételte. "Merj álmodni a legnagyobbról, és akkor semmi sem lehetlen - mondta a CNN-nek az immáro tizenháromszoros olimpiai bajnok. - Egy kicsit olyan, mintha valami álomvilágban lennék. Néha meg kell csípnem magam, hogy elhiggyem, ez a valóság."

Számítani lehetett rá, hogy a 100 pillangó lesz a legrázósabb egyéni száma az emberfelettit produkáló amerikainak, aki ezúttal megmutatta, éles helyzetben is képes nyerni. Egyetlen század másodpercen múlott ugyanis, hogy nem Milorad Kavics nevétől hangos a sportsajtó, a szerb úszó ennyivel maradt le attól, hogy megmutassa a világnak: Michael Phelpst igenis le lehet győzni. De az amerikai jól taktikázott a végén, és míg Kavics hosszabb becsúszással nyúlt a fal felé, addig Phelps még rátett egy rövid tempót, és ez hozta meg a hetedik aranyérmet.

"Amikor megcsináltam az utolsó karcsapást, azt hittem, elbuktam - vallotta be Phelps. - De aztán pont fordítva sült el, mert a sikláshoz túl messze volt a fal, ezért inkább több rövidebb tempóval akartam benyúlni. Végül is jól döntöttem".

Az amerikai 50.58 mp-es ideje ezúttal csak olimpai csúcs - hat világrekord után - , de ez bizonyára cseppet sem zavarja, akkor sem, ha Spitznek sikerült hét világcsúccsal behúzni a hét aranyat. Kavics érthető módon nehezen emésztette meg a vereséget, fellebbezett, ám a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) által biztosított videófelvétel megtekintése után - amelyet tízezred másodperces kockánként lassítottak vissza - kétség sem férhetett ahhoz, hogy Michael Phelps ért elsőként a célba.

"Tisztán látszott, hogy a szerb úszó második lett Phelps mögött" - mondta a CNN-nek egy kenyai úszóbíró. De Kavics nem akart belenyugodni az ítéletbe. "Fel vagyok háborodva a történteken. Elég nehéz volt a felvétel alapján kivenni, hogy mi történt. Csak azt tudom, hogy én hosszan csúsztam be, Phelps pedig röviden" - méltatlankodott Kavics, aki a döntő előtt azzal próbálta felhúzni Phelpst, hogy kijelentette: az egész sportnak jót tenne, ha nem az amerikai nyerne. "Mindig örömmel hallgatom ez efféle kijelentéseket, mert ez csak növeli a motivációmat" - üzente Phelps. Kavics volt egyébként az, akit a márciusi eindhoveni Eb-ről kizártak, miután "Koszovó Szerbia" feliratú pólót viselve nyilvánította ki politikai álláspontját az uszodában.

A 23 éves Phelpsnek korábban is volt már szoros befutója - Athénban ugyancsak 100 pillangón négy századdal előzte meg honfitársát, Ian Crockert -, de ez még saját elmondása szerint is necces volt. "Azt hittem, annál a négy századnál nem lehet szorosabb, de ez most még nagyobb sokk, mint akkor volt - nyilatkozta Phelps. - Egy század a lehető legkisebb különbség, amivel nyerni lehet úszásban. Azt hiszem, ez elég jól hangzik."

Phelpsnek egyetlen száma maradt hátra, a 4x100 méteres vegyesváltó, amelyet az amerikaiak gyakorlatilag csak akkor veszíthetnek el, ha rossz váltásért kizárják őket. Vagyis Michael Phelps álma a nyolc aranyról vasárnap könnyen valósággá válhat. "Olimpián még sosem buktuk el a vegyesváltót" - körvonalazta az Egyesült Államok esélyeit Spitz a BBC-nek.

A legendás úszó Detroitból nézte a 100 pillangó drámai fináléját, és azt, hogy Phelps beéri az utolérhetetlennek titulált rekordját. "Régóta foglalkoztatott, vajon milyen érzés lesz - vallotta be Spitz. - Olyan, mintha hatalmas teher esett volna le a vállamról. Egyszer azt mondták nekem, mindenkit az alapján ítélnek meg, hogy kivel említik egy lapon, és én örülök, hogy Michael Phelpsszel kerültem egy kalapba."

"Nagyon boldog vagyok, nem is igen találok szavakat - mondta a CNN-nek kissé meghatódottan Phelps, akinek a medencéből kikászálódni is nehezére esett. A kérdésre, mi motiválhatja a jövőben, így válaszolt: "Az a célom, hogy megváltoztassam az úszósportot. Biztos vagyok benne, hogy az edzőmmel fel tudunk állítani új kihívásokat a következő négy évre."