Phelpsország kilencedik az éremtáblázaton

2008.08.18. 21:01 Módosítva: 2008.08.19. 06:11
Michael Phelps megelőzte ugyan Mark Spitzet, amikor nyolc aranyat nyert az olimpián, a korszakos klasszis azonban 1972-ben előrébb végzett a fiktív éremtáblázaton, mint most Phelps fog.

Miközben több ország - köztük mi magunk is - első aranyára vár, Michael Phelps az amerikai 4x100-as vegyesváltó pillangózójaként vasárnap megszerezte 8. aranyérmét, ezzel minden idők legeredményesebb olimpikonja lett. Azt kijelenthetjük, hiába akadtak az olimpián elképesztő sportteljesítmények, a sportolók között nem akadt párja a baltimore-i úszófenoménnek.

Éremtáblák (1972, 2008)

2008 Peking

1. Kína 39 arany
2. USA 22
3. Nagy-Britannia 12
4. Ausztrália 11
5. Németország 9
6. Oroszország 8
7. Koreai Köztársaság 8
8. Japán 8
9. Michael Phelps 8
9. Oroszország 8
...44. Magyarország 0

1972 München

1. Szovjetunió 50
2. USA 33
3. NDK 20
4. NSZK 13
5. Japán 13
6. Ausztrália 8
7. Lengyelország 7
8. Mark Spitz 7

9. Magyarország 6

Ennél továbbmegyünk: Michael Phelps az országok között is igen jól szerepel, pillanatnyilag a kilencedik helyen áll az éremtáblázaton, csak hárommal kevesebb aranyat szerzett, mint a 22 milliós lélekszámú Ausztrália, néggyel kevesebbet, mint a még népesebb Nagy-Britannia.

Michael Phelpsnek ugyanannyi aranya van, mint a Koreai Köztársaságnak, Japánnak és Oroszországnak, és mindannyian jól tudjuk, mennyivel vezet Magyarország előtt.

Elképesztő teljesítményével Phelps legyőzte az eddigi egyeduralkodót, Mark Spitzet is, aki az 1972-es müncheni olimpián állította fel az akkor megdönthetetlennek gondolt, hét aranyérmet hozó csúcsot, úgy, hogy minden számban világcsúcsot úszott. Spitzország egy rekordot minden valószínűség szerint megőriz, hiszen ő az összesített országok közötti éremverseny nyolcadik helyén végzett, Phelpset pedig várhatóan még több ország le fogja hagyni, hiszen tovább már nem versenyez.

Mark Spitz: Michael Phelps a valaha volt legnagyobb

A legendás úszó hazájában az NBC televíziós társaság szakkommentátoraként fogalmazta meg gondolatait, miután Michael Phelps megdöntötte az olimpiai rekordját: "Itt volt már az ideje, hogy valaki átvegye a trónt. Nagyon örülök Michael sikerének. Igazán boldog vagyok - mondta az 58 éves egykori csúcstartó, majd az új rekordernek címezve szavait folytatta. - Büszkék vagyunk arra, amit Amerikáért tettél, és azért is, ahogyan tetted, hiszen ezzel milliókat inspiráltál világszerte. Még meg sem születtél, amikor én felállítottam a csúcsomat, de biztos vagyok benne, hogy az úgy inspirált téged, ahogy te a mostani fiatalokat. Jó helyre került a korona, tudom, hogy méltósággal és felelősséggel viseled majd. Gratulálunk."